• reprezentanţii Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului reclamă faptul că, de când a revenit Gicu Drăgan în funcţia de director al DSVSA Brăila, instituţia nu mai răspunde la fel de prompt la reclamaţiile pe tema câinilor maidanezi • “Le-am făcut sesizare pe 3 ianuarie, când afară erau minus 25 de grade Celsius, iar ei merg în control abia acum, după ce vremea s-a încălzit”, acuză Roxana Ştefănescu, reprezentant al FPAM
Nu toţi iubitorii de animale apreciază întoarcerea lui Gicu Drăgan în funcţia de director al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila. Roxana Ştefănescu, reprezentantă a Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului din România se numără, cu siguranţă, printre cei care nu apreciază stilul de lucru al lui Drăgan, spunând că directorii care au asigurat interimatul la conducerea instituţiei cât a fost acesta suspendat răspundeau mai prompt la sesizări.
Reamintim că, în 2013, Drăgan a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare condiţionată, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual. În acest context, a fost suspendat din funcţia de director al DSVSA Brăila, printr-un ordin emis de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Gicu Drăgan, împreună cu Nicu Trifan, un alt şef din cadrul DSVSA Brăila, au făcut recurs împotriva acelei sentinţe, iar în noiembrie 2016 Curtea de Apel Iaşi le-a dat dreptate, exonerându-i de toate acuzaţiile. De la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, Gicu Drăgan şi-a reluat funcţia de director executiv, după ce ANSVA a emis un ordin prin care anulează decizia de suspendare, din 2013.
Zilele trecute, Roxana Ştefănescu ne-a trimis la redacţie o sesizare în care îl acuză pe Drăgan de faptul că ignoră intenţionat reclamaţiile iubitorilor de animale referitoare la situaţia câinilor capturaţi de pe străzile Brăilei şi cazaţi în adăpostul special, de lângă comuna Unirea. “În data de 3 ianuarie, am trimis o sesizare către DSV Brăila, înregistrată cu numărul 44, solicitând să se verifice cauza mortalităţii mari a câinilor din adăpostul public Unirea, condiţiile în care stăteau la cele minus 25 de grade Celsius de afară, faptul că erau capturaţi de pe domeniul public numai pui, fără mama lor, sau erau cazaţi în adăpost doar puii, fără a beneficia de hrana specifică vârstei, astfel că mureau prin înfometare. (...) Sunând astăzi (joi, 2 februarie n.n.) la DSV pentru a mă interesa de stadiul sesizării, am aflat cu stupoare că nici măcar nu a fost dată în lucru, la aproape o lună de când a fost trimisă. Dacă DSV chiar se preocupă de bunăstarea animalelor, de ce nu a trimis echipa în control atunci când am trimis eu sesizarea, iar afară erau minus 25 de grade Celsius? Cu siguranţă că acum, după ce s-a încălzit afară, acest control se va face mai mult din obligaţie, iar răspunsul o să fie unul jignitor şi total neadevărat”, ne-a transmis Roxana Ştefănescu. Aceasta spune că a mai avut şi în trecut episoade neplăcute cu directorul Drăgan, care ar fi ameninţat-o în cadrul unei şedinţe publice, după ce a reclamat faptul că în adăposturile brăilene ar fi murit 4.000 de câini în interval de 2 ani.
Contactat, ieri, de un reporter al cotidianului nostru, directorul DSVSA Brăila ne-a spus că instituţia va da un răspuns la sesizarea Roxanei Ştefănescu în zilele care urmează. “Astăzi (pe 6 februarie n.n.) am trimis echipa de control acolo. O să verificăm toate aspectele semnalate de doamna respectivă şi îi vom da răspunsuri punctuale la toate problemele ridicate”, ne-a declarat directorul Drăgan. Întrebat de ce nu a dispus un control cât mai aproape de data formulării sesizării, când existau acele probleme legate de temperaturile exterioare foarte reduse, directorul DSVSA ne-a spus că în acele zile deplasarea inspectorilor până la adăpostul din comuna Unirea ar fi fost foarte dificilă, din cauza drumurilor blocate de viscol. Dar de la viscol au trecut săptămâni întregi!