Cu toate acestea, Sindicatul Liber "CET" sustinea, ieri, ca dosarul privind cauza CET disparuse. Acuzatia a fost formulata in contextul in care liderul SL CET s-a interesat de stadiul plingerii penale formulate in cursul lunii aprilie: "Ne-am interesat la Parchet de stadiul dosarului, dar ni s-a spus ca nu este acolo, desi noi aveam adresa de la Politie ca dosarul nr 100613/2008 a fost trimis inca din data de 16 mai la Parchetul de pe linga Judecatoria Braila. Nu stim ce sa mai credem! Singura concluzie pe care o putem trage este aceea ca, in mod intentionat, dosarul a fost “bagat la sertar” ca sa nu-l vada nimeni si ca cineva il protejeaza pe directorul general", ne-a declarat liderul sindical Gheorghita Pirlog. Acuzatiile cu privire la "ingroparea" dosarului au fost infirmate de Parchet, prin explicarea in detaliu a procedurii potrivit careia plingerea formulata de sindicat este procesata.
In ceea ce priveste cea mai recenta incercare de conciliere a conflictului, derulata saptamina trecuta sub umbrela Federatiei Sindicale "Energetica", presedintele SL CET a explicat ca intilnirea nu a adus nimic nou: "Domnul director nu si-a schimbat pozitia si isi mentine punctul de vedere, ca este corecta forma in care a pus in aplicare hotarirea judecatoreasca, actiune pe care noi o consideram doar o jumatate de drum".
Actionarii "CET" vor analiza cazul
Contactat de reporterii "Obiectiv", Ionel Patrascu s-a aratat surprins de turnura pe care a luat-o cazul, dar a punctat ca dupa opinia sa, hotarirea data de instanta a fost corect aplicata. "Asa cum am aratat si in declaratia solicitata de Politie, cind Sindicatul a investit cu titlu executoriu hotarirea Curtii de Apel Galati, ca presedinte al Consiliului de Administratie al societatii, am supus analizei membrilor CA decizia instantei, iar acestia au luat o hotarire in acest sens. Sumele cuvenite salariatilor au fost acordate, iar pentru aceasta constituisem provizioane, asigurind astfel sursa de finantare fara a modifica Bugetul de Venituri si Cheltuieli pe anul in curs. Ca decizia Consiliului de Administratie nu satisface interpretarile sindicatului este o alta problema, pe care nu o comentez. Mai departe, decizia CA precum si solicitarile sindicatului vor fi supuse analizei actionarilor care urmeaza sa se intilneasca in sedinta Adunarii Generale a Actionarilor pentru a lua o decizie. Indeplinirea pretentiilor sindicatului presupune majorarea substantiala a cheltuielilor cu salariile, ceea ce inseamna modificarea bugetului societatii aferent anului in curs, iar aceasta cade exclusiv in sarcina actionarilor", a explicat Patrascu. De mentionat ca actionarul majoritar al SC "CET" este Consiliul Local Municipal Braila.
Reamintim ca in cursul anului trecut, Sindicatul Liber "CET" a chemat in instanta societatea, pe motiv ca nu respecta prevederile capitolului salarizare al Contractului Colectiv de Munca la nivel de ramura. Potrivit intelegerii la nivel de ramura intre patronate si sindicatele din domeniul energiei electrice, termice, petrol si gaze, pragul minim de salarizare este de 620 de lei, cu mult mai mare decit cel de la nivelul SC "CET". Dupa ce, initial, sindicatul a pierdut la Braila, Curtea de Apel Galati a decis in favoarea sindicalistilor si a obligat"CET" sa respecte prevederile din CCM la nivel de ramura, in sensul de a stabili nivelul minim al salariului de baza brut de 620 lei. Administratia "CET" a acordat drepturile salariale restante aferente lui 2007 stabilite de instanta, insa sindicatul sustine ca acestea ar trebui extinse si pentru anul in curs. Solicitarea presupune majorarea semnificativa a fondului de salarii. De altfel, in aceasta speta si-a formulat recomandari si Comisia Prefecturala de Dialog Social care, la solicitarea sindicatului, a analizat cauza. Concret, comisia a dat dreptate reclamantului si a sfatuit conducerea "CET" sa aplice corect hotarirea judecatoreasca.