Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Directorii de scoli, bulversati de ideea mutarii Bibliotecii Judetene

Astazi continuam sa prezentam parerile unor directori de scoli, profesori si cadre universitare in privinta initiativei conducerii Consiliului Judetean de a muta sediul Bibliotecii Judetene "Panait Istrati" in cartierul Buzaului, chipurile provizoriu, pina cind i se va construi bibliotecii un sediu in Piata Poligon. Consiliul Judetean vrea sa mute biblioteca la periferie si sa puna in loc o popicarie, o discoteca, o sala de fitness si alte variante de petrecere a timpului liber pentru tineri, orice in afara de a citi.
* Directorul adjunct al Scolii "I. L. Caragiale" - cartierul Vidin, prof. Lacramioara Valea: "Sediul actual este accesibil tuturor, iar acum am constatat ca se face totul ca biblioteca sa devina inaccesibila. Poate ca se are in vedere clonarea bibliotecii sau farimitarea ei in mici filiale, cite una pentru fiecare cartier. Atunci o sa avem multe biblioteci".
* Directorul Scolii "Al. I. Cuza", prof. Petru Enache: "Consider ca este foarte bine sa ramina acolo unde este acum. Nu cred ca este o masura inteleapta mutarea ei. Este o institutie de cultura importanta si nu cred ca este bine sa fie mutata intr-un cartier. Din punctul nostru de vedere ar fi si mai rau sa o mute pentru ca organizam multe activitati la biblioteca".
* Directorul adjunct al Liceului de Arta "Hariclea Darclee", prof. Ioan Popescu - "Situarea bibliotecii in centru este de un real folos pentru toti copiii, de la toate scolile. Daca o muta in cartier va fi bine doar pentru cei citiva din apropiere. Elevii nostri merg des la biblioteca si le va fi mult mai greu sa mearga daca o muta".
* Directorul Colegiului National "Gh. M. Murgoci", prof. Viorica Mosescu - "Cum sa o mute? Exclus! Elevii nostri folosesc biblioteca foarte des, iau carti, le este de un real sprijin si daca o vor muta pe Buzaului le va fi mult mai greu si cred ca multi vor renunta. Pentru noi ar fi o mare lovitura mutarea Bibliotecii Judetene"
* Directorul Liceului Teoretic "D. P. Perpessicius", profesorul si scriitorul Constantin Gherghinoiu: "Cum sa pui biblioteca la periferie? Este o timpenie! Biblioteca trebuie sa existe in centrul urbei. Ma intreb de ce nu au dus-o la linia ferata. Eu cunosc cantina de la Grupul Scolar "Nenitescu" si spatiul nu este propice pentru biblioteca. Trebuie investitii serioase. Cititorii nici nu vor mai veni. Ma gindesc ca vine iarna, se va intuneca devreme si copiii va trebui sa treaca prin padure ca sa ajunga la Biblioteca. O adevarata aventura".
* Decanul facultatii de Management si Marketing in Afaceri Economice, Universitatea "Constantin Brancoveanu", conf. univ. dr. Elena Enache: "O institutie de anvergura Bibliotecii Judetene ar trebui sa fie in centru. Acolo, in cartier, daca vor, sa faca o filiala. Trebuie tinut cont ca pe linga activitatea curenta, de imprumut, acolo se desfasoara si diferite evenimente, lansari de carti, vernisaje, la care sint invitate diferite personalitati din tara sau din strainatate, oameni care vor sa vada Braila, nu un cartier de blocuri care nu spune nimic. Orasul vechi este reprezentativ pentru Braila si acolo trebuie sa fie Biblioteca. Chestiunea mutarii Bibliotecii ar trebui privita din mai multe puncte de vedere. In primul rind ea trebuie sa acopere un oras intreg si dintr-o margine nu prea se poate face acest lucru. Apoi, din punct de vedere economic, nu este bine sa se cheltuiasca niste bani pentru a reabilita o cladire doar pentru a muta temporar Biblioteca, urmind ca apoi sa se cheltuiasca alti bani pentru a construi un spatiu nou in centru. Din punct de vedere economic nu este logic. In al treilea rind, intervine si latura sentimentala. Biblioteca este o institutie de cultura, iar cultura Brailei are inima aici, in centru".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii