Mergi la conţinutul principal

Directoarea unui liceu brailean si-a abandonat copilul in Maternitate

Socant. Si-a abandonat copilul in Maternitate imediat dupa ce l-a nascut si a dat dispozitii clare ca vrea sa fie adoptat. Este cazul Anicutei Bartoc, actualmente director al Liceului Economic "P. S. Aurelian". George Bartoc nu are paternitate stabilita si a fost institutionalizat inca din 1991 la solicitarea mamei care, invocind prejudecatile sociale ale familiei, nu a vrut ca aceasta sa stie de existenta fiului ei.
Pina-n 2006, mama nu a mentinut legatura cu minorul, iar incercarile reprezentantilor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului de a stabili o relatie afectiva intre Anicuta Bartoc si George nu au avut efectul scontat. Copilul este mai indepartat de mama ca oricind, toata caldura sufleteasca primind-o de la reprezentantii institutiei unde a crescut, de la colegii sai si de la familia Malureanu cu care se intelege foarte bine. Cu toate ca intilnirea cu mama ar fi trebuit sa fie una de regasire, George a avut de fapt, inca un soc. Cei doi nu au avut preocupari comune si nu au putut stabili vreo legatura afectiva in conditiile in care de mai bine de un an mama urmeaza sedinte de consiliere referitoare la asumarea obligatiilor parentale.

Mama fara sentimente

Anicuta Bartoc nu este casatorita si nici nu are alt copil astfel incit sa se puna problema respingerii de catre sot a baiatului provenit dintr-o alta relatie. Mama are in prezent, 44 de ani si ar putea gasi in baiat o adevarata familie. Copilul are o dizabilitate de grad mediu, vorbeste un pic mai dificil dar are o personalitate placuta, este impresionabil, plinge imediat daca i se spune sau i se reproseaza ceva, asa cum declara reprezentantii DGASPC si familia cu care mai discuta si de care s-a apropiat sufleteste. Baiatul a absolvit Scoala Speciala de Baieti.
Dupa indelungi discutii, Comisia Judeteana pentru Protectia Copilului a decis ca incepind cu data de 5 iulie 2007, minorul sa mearga la domiciliul mamei in vederea acomodarii. Precizam ca mama are un apartament cu o camera in str. Comunarzi nr. 21 dar locuieste cu parintii in Piata Hristo Botev, la Bl. A1. Anicuta Bartoc s-a conformat de gura comisiei dar din raportul realizat de cei care se ocupa de George, reiese ca in toata aceasta perioada de o luna (prima, dealtfel, petrecuta cu propriul copil), mama nu s-a apropiat prea mult de baiat. "Mama a avut o atitudine distanta fata de copil, nu s-a implicat afectiv astfel incit sa-i transmita sentimente de incredere. In aceasta perioada, baiatul a lipsit in timpul zilei de acasa si s-a indreptat catre familia Malureanu care a fost foarte cooperanta cu el. Consideram ca mama e lipsita de resurse afective ceea ce duce la imposibilitatea apropierii. In consecinta, copilul devine refractar, rebel", au precizat specialistii care au monitorizat cazul. In toata aceasta perioada pe care ar fi trebuit sa o petreaca alaturi de mama sa, el si-a vizitat colegii din Apartamentul de tip familial "Crin" unde a locuit atita timp in perioada institutionalizarii. Baiatul a spus ca, acasa la mama, nu avea nici macar televizor si de aceea mergea la apartamentul "Crin". Reprezentantii DGASPC si-au aratat disponibilitatea de a-i oferi un televizor, gest care a fost respins de Anicuta Bartoc care a precizat ca o sa cumpere ea un televizor atunci cind va avea bani. Familia Malureanu stia de faptul ca baiatul nu avea televizor. "Georgica e un copil foarte bun. Mi-a zis ca maica-sa nici nu vorbeste cu el. Vrea sa-l tina in casa pentru ca nu vrea sa stie parintii ei despre el. Acum a plecat in tabara si i-am dat ce-i trebuie: bani, haine, pasta de dinti. E un copil bun", a spus Doru Malureanu.

Conducerea DGASPC considera ca Anicuta Bartoc isi neglijeaza copilul si e hotarita sa o dea in judecata

Atitudinea mamei fata de copil i-a exasperat si pe membrii comisiei care discuta de mai bine de un an de zile aceasta problema. "La momentul respectiv am luat atitudine fata de pozitia ei. Teoretic spune ca il vrea dar practic, nu-i intinde nici o mina. Aici trebuie lucrat sufleteste. Am incercat sa o sensibilizez, mai ales pentru ca baietelul seamana cu ea. Pe de alta parte, daca mama nu-i acorda nici o sansa din punct de vedere afectiv, copilul acesta va fi un fugar toata viata", ne-a declarat Maria Jerlaeanu, reprezentant al organizatiilor neguvernamentale in cadrul Comisiei Judetene pentru Protectia Copilului. "Ne asteptam ca fiind cadru didactic sa vada altfel lucrurile, mai ales ca lucreaza cu copiii. Sintem foarte nemultumiti de lipsa de receptivitate a mamei, de faptul ca nu se vad prea mari rezultate in atitudine", a precizat Alexandru Sculschi, director general al DGASPC Braila. Specialistii DGASPC considera ca Anicuta Bartoc speculeaza starea copilului, de multe ori avind in fata comisiei atitudinea: "Vedeti ca nu vrea sa vina la mine? Vedeti?" Baiatul este obosit de atitea intrebari iar specialistii se tem ca de la un anumit punct, ii pot face rau, in conditiile in care mama nu manifesta deschidere sufleteasca in adevaratul sens al cuvintului. Conducerea institutiei brailene este hotarita sa mearga in instanta cu acest caz, pentru ca mama isi neglijeaza copilul. Precizam ca din comisie fac parte atit reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Politie, ai organizatiilor neguvernamentale, ai Directiei de Munca si Protectie Sociala, psihologi.
Parerea psihologilor care se ocupa de asemenea cazuri este ca nu s-au facut prea multi pasi in ceea ce priveste legatura dintre mama si copil. "Copilul poate fi integrat daca se stabileste o relatie buna cu mama. Ea spune teoretic ca il accepta pe copil dar se vede faptul ca nu s-a apropiat de el din modul in care ii vorbeste, din tonul discutiei, din felul in care reactioneaza baiatul. Mama nu raspunde nevoilor copilului. Practic, baiatul a trecut o data printr-o trauma pentru ca a crescut fara ocrotirea mamei, pe de alta parte, cind a cunoscut-o s-a lovit de un zid din punct de vedere sufletesc. Deblocarea trebuie sa vina de la mama. Ea nu intelege ca acest baiat reprezinta sansa ei de a indrepta lucrurile. Ingrijorator este faptul ca nu manifesta sentimente materne, nu are regrete si nu are dorinta de a indrepta lucrurile. De fiecare data amina termenele de preluare a copilului. Problema este la mama'', au spus specialistii referitor la acest caz. In declaratiile pe care le-a dat, Anicuta Bartoc a spus ca nu poate lua baiatul in familie deoarece considera ca legatura de atasament nu e consolidata.
Contactata telefonic, Anicuta Bartoc nu a vrut sa ofere prea multe detalii referitoare la situatia copilului. "Nu sint in Braila iar problema este in felul urmator "Cine v-a dat numarul meu de telefon?". Eu nu pot vorbi in perioada urmatoare pentru ca nu sint disponibila. Nu stiu cine v-a prezentat problema. Nu am nimic de spus. Nu stiu daca un telefon poate constitui pentru dumneavoastra o discutie. Nu stiu cind ma intorc in localitate. Cineva vrea sa grabeasca lucrurile. Oricum, pot spune ca in ultima vreme baiatul s-a schimbat. Nu vreau sa comentez prea multe despre familia la care merge. Ati discutat cu ei ? Si au fost deschisi? Mi se pare foarte curios ca imi spuneti ca ei au spus ca e un copil foarte cald. Imi pare rau ca se interpreteaza gresit", ne-a declarat directorul Liceului Economic "P.S. Aurelian". Precizam ca exact in dupa - amiaza zilei de luni, 13 august, cind a avut loc discutia telefonica, Anicuta Bartoc revenise in localitate desi ne-a dat de inteles ca nu este de gasit in perioada urmatoare. In prezent, George Batoc se afla in tabara la Ghelnita, Covasna, activitate organizata de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila, la intoarcere urmind a sta din nou cu mama, potrivit hotaririi Comisiei Judetene pentru Protectia Copilului. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu