Directivele UE ameninta turismul din Lacu Sarat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Directivele UE ameninta turismul din Lacu Sarat

Uniunea Europeana a interzis acordarea de bilete de vacanta pensionarilor. Jumatate din capacitatea de cazare a Agentiei SIND Romania, cea care detine hoteluri si vile in majoritatea statiunilor, risca sa ramina neocupata, dupa ce Uniunea Europeana a reglementat regimul biletelor - gratuitate de vacanta pentru sindicate si pensionari.
Reprezentantii Uniunii Europene au interzis acest tip de promovare, considerat ajutor de stat si au insistat asupra gasirii unor formule mai putin directe. Propunerea a fost acordarea tichetelor de vacanta sau oferte promotionale pentru seniori. Concret, nu mai putin de 14.000 de camere in locatii de o stea si doua stele cad sub incidenta acestor norme comunitare. Majoritatea spatiilor de cazare administrate de SIND sint vechi si au beneficiat de investitii minime in ultimii ani. Supravietuirea acestor spatii de cazare se datoreaza Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale, care trimitea si inca mai trimite la odihna si tratament sindicalistii si pensionarii. In Braila, reprezentantii Casei Judetene de Pensii au precizat in mai multe reuniuni faptul ca nu sint suficiente bilete de tratament. In acest an, spre exemplu, au fost depuse aproximativ 9.000 de cereri, iar numarul biletelor repartizate a fost de doar 2.737. Aceasta in conditiile in care numarul pensionarilor este de aproximativ 100.000.

Casa Judeteana de Pensii propune acordarea unei sume fixe fiecarui pensionar care merge la tratament

Conducerea Casei Judetene de Pensii Braila s-a confruntat cu o avalansa de cereri din partea pensionarilor, pentru acordarea biletelor de tratament. Potrivit datelor furnizate de institutia braileana, judetului i-au fost repartizate in acest an doar 2.737 de locuri in diferite statiuni din tara, fata de aproximativ 4.000, anul trecut. Cele mai solicitate statiuni sint Lacu Sarat, Covasna si Herculane. Pentru luna iunie, Casa Judeteana de Pensii a putut acoperi aproximativ jumatate din cererile brailenilor. "Nu am stiut de aceasta decizie, dar este bine ca organismele europene au venit cu reglementari in acest sens. Modalitatea de acordare a acestor bilete de tratament nu mai era de actualitate. Ne straduim sa venim in intimpinarea solicitarilor pensionarilor, dar e mai greu de la an la an, deoarece sint din ce in ce mai multe cereri pentru bilete de tratament si din ce in ce mai putine bilete repartizate. Criteriul de acordare a biletelor este doar data la care a fost depusa cererea. Am avut cazuri cind persoane care au depus cereri in decembrie nu au beneficiat de bilete pentru luna august. Oamenii sint foarte nervosi. In cele mai multe cazuri oferim bilete la schimb pentru statiunea Lacu Sarat, dar si aceasta este foarte solicitata", a precizat Stefan Sinpetru, director executiv al Casei Judetene de Pensii.
Biletele comercializate prin intermediul CJP sint preferate de pensionari pentru ca sint subventionate din bugetul de asigurari sociale. Astfel, virstnicii beneficiaza de masa, cazare si tratament timp de 18 zile. Pensionarii achita numai 50% din pensie, diferenta fiind suportata din bugetul de asigurari sociale. Persoanele cu afectiuni digestive pot alege Slanic Moldova, Singeorz Bai, Olanesti sau Caciulata, cele cu probleme respiratorii pot merge la Tg. Ocna, Slanic Prahova, cele cu boli cardiovasculare la Vatra Dornei, Buzias, Covasna. Statiunea Lacu Sarat este preferata de persoanele cu afectiuni reumatice, la fel ca Mangalia, Techirghiol, Amara, Eforie Nord, Felix, Herculane. Persoanele care au afectiuni nervoase pot merge la Sinaia, Predeal sau Soveja.
Veteranii, pensionarii de invaliditate care au si plan de recuperare de la medic, persoanele persecutate din motive etnice, cele persecutate din motive politice, pensionarii IOVR (mutilatii si vaduvele de razboi) si persoanele cu handicap de gradul I au beneficiat in fiecare an de bilete gratuite, in limita locurilor repartizate.
Avind in vedere noile reglementari ale Uniunii Europene, conducerea CJP a precizat ca "pensionarii au nevoie de tratament. O solutie ar putea fi acordarea unei sume fixe pensionarilor care vor sa mearga la tratament. Cel in cauza poate alege statiunea unde va merge la tratament. Daca doreste o locatie mai scumpa, e alegerea lui, dar diferenta dintre suma fixa si costul total va fi achitata de pensionarul beneficiar. Fiecare va alege statiunea in functie de bugetul de care dispune. Era nevoie sa se schimbe criteriile de acordare a acestor bilete. Bineinteles ca vom veni si noi cu propuneri la actul normativ care va fi adoptat la nivel national. Foarte important pentru noi ca tara este mentinerea ritmului de crestere economica, deoarece o economie consolidata poate rezolva si problemele sociale din comunitate. Repet, oamenii au nevoie de tratament, dar trebuie schimbate criteriile de acordare a acestor bilete. Solutia trebuie identificata in urma discutiilor cu institutiile, organizatiile pensionarilor si cu agentii economici, astfel incit actul normativ sa fie unul viabil", ne-a declarat Stefan Sinpetru. Directorul executiv al CJP a mai precizat ca, din pacate, in ultimii ani, la licitatiile pentru biletele de tratament pentru pensionari s-au prezentat doar companiile care au realizat investitii minime, agentii economici care au realizat imbunatatiri in spatiile de cazare si tratament renuntind la oferta CNPAS.

Organizatiile pensionarilor propun acordarea celei de a 13-a pensii

Organizatiile pensionarilor considera ca decizia organismelor europene este binevenita deoarece modul de acordare a biletelor de tratament nu mai era de actualitate. "Schimbarea sistemului de acordare a acestor bilete era o necesitate. Era foarte mare aglomeratie la Casa Judeteana de Pensii pentru depunerea cererilor si prea putini pensionari beneficiau de bilete. Noi am realizat un studiu si am transmis o propunere Consiliului National al Persoanelor Virstnice. Una dintre solutii ar fi acordarea celei de a 13-a pensii, nu sub forma de bani ci sub forma de tichete de vacanta. Am discutat cu organizatiile similare ale pensionarilor din tarile europene care au adoptat acest sistem ce functioneaza", ne-a declarat Ion Petrea, presedinte al Consiliului Judetean al Persoanelor Virstnice.

Oferte promotionale pentru seniori

In ceea priveste agentii economici din statiunea Lacu Sarat, acestia au precizat ca deja lucreaza la oferte promotionale pentru seniori. "Aceasta decizie era de asteptat. Trebuie sa ne incadram si noi in normele europene. Asadar, subventia de la stat va fi sistata. O solutie ar putea fi acordarea de subventii din partea administratiei locale. Ca reprezentant al unei companii care-si deruleaza activitatea in Lacu Sarat va pot spune ca persoanele virstnice trebuie sa beneficieze de tratament. Costurile aferente celor 18 zile din statiune reprezinta o treime din costurile pentru tratamentul medicamentos din spital, deci oferta din statiune e foarte avantajoasa. Acum lucram pentru pachete speciale pentru seniori. Concepem programe de tipul “O saptamina de refacere”. Cei care au venituri mici trebuie sa beneficieze de tratament subventionat. Latura sociala este pe primul plan. Guvernul si CNPAS trebuie sa gaseasca solutia optima, dar cu consultarea factorilor interesati", ne-a declarat Sorin Bosneag, director al "Unita Turism" SRL si consilier local PSD.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro