Mergi la conţinutul principal

Directia pentru Cultura, sub presiunea controalelor de la Minister si Prefectura

De cind la conducerea Directiei pentru Cultura a fost numita prof. Ana Harapescu, in urma cu doi ani, institutia amintita a devenit din ce in ce mai incomoda. Ca rezultat, autoritatile fac tot felul de presiuni asupra Directiei si a directoarei Ana Harapescu
In zilele de 18 si 19 iulie a fost facut un control incrucisat de catre Ministerul Culturii si de catre o echipa a Prefecturii. Directorul a precizat ca aceste controale o bucura pentru ca in acest fel poate afla ceea ce fac bine salariatii Directiei si unde gresesc, mai ales ca un asemenea control din partea ministerului nu a mai fost facut din 1999. Problema, din punctul sau de vedere, este ca nu a primit nici un rezultat la mai bine de o luna de la verificare. "Controlul de la Minister a fost anuntat cu doua zile inainte, insa cel al Prefecturii chiar in ziua respectiva. De fapt, reprezentantii Prefecturii au venit impreuna cu cei ai Ministerului, fara o baza legala, si nu i-am primit in control decit atunci cind au prezentat ordinul prefectului pentru control. Raportul controlului insa nu ne-a fost transmis. Atunci cind ne-au controlat, ne-au reprosat ca aveam intr-un document o virgula in plus. Nu mi se pare normal cind vii intr-un control sa nu cunosti legea dupa care trebuie sa functioneze institutia controlata. Ne cereau noua legile. Nu mi se pare normal. Sint presiuni asupra mea, tipete, amenintari, intrigi, se folosesc tot felul de instrumente imorale, se fac afirmatii in conferintele de presa", a mai spus directorul Ana Harapescu.
Referitor la situatiile in care institutia sa incearca sa respecte legea si este sfidata de cele mai inalte autoritati ale judetului si orasului, Harapescu a dat citeva exemple.
Primul a fost Facultatea de Inginerie, unde, sub pretextul realizarii unei ingienizari, Consiliul Judetean a facut restaurare fara aprobarea Directiei, avizarea Ministerului Culturii obtinindu-se ulterior, dupa ce lucrarile fusesera realizate. A urmat apoi o alta incalcare flagranta a legilor prin continuarea lucrarilor de reabilitare si extindere la Liceul de Arta, fara avizul Directiei pentru Cultura pe raspunderea prefectului Nicolae Mitroi. Acel aviz nu a fost nici acum obtinut de la Ministerul Culturii. De curind si primarul Constantin Cibu a decis sa treaca peste hotaririle Directiei pentru Cultura. Constructorul si beneficiarul proiectului de reabilitare a Colegiului "Mugoci" a dorit ca pe frontispiciul cladirii, partea care este vizibila din Calea Calarasilor, sa scrie "Colegiul National Gh. M. Murgoci - 1919". Directia pentru Cultura nu a fost de acord, considerind ca se afecteaza cladirea, literele folosite nu sint corespunzatoare si a recomandat montarea unui panou in fata cladirii pe care sa scrie acest lucru. Primarul Constantin Cibu a considerat ca nu este normal sa se procedeze asa, ca ar arata ca la tara, si a hotarit ca pe raspunderea lui sa se monteze literele pe frontispiciul cladirii.
In finalul conferintei de presa, prof. Ana Harapescu a spus ca institutia pe care o conduce isi va continua drumul ascendent, macar atita timp cit va fi ea pe scaunul de director.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu