Solutionarea litigiului comercial cu "Tracon" a presupus pierderea unor active
Contextul in care "Eco" a declansat aceasta procedura este agravat de faptul ca societatea a iesit sifonata dintr-un litigiu comercial cu actionarul minoritar SC "Tracon" SA Braila, firma fostului prefect Mihai Manea. Operatorul de salubritate a pierdut importante active in urma executarii silite cerute de "Tracon". Concret, la inceputul acestei saptamini, o firma din Bucuresti a cumparat la licitatie terenul si constructiile aferente activului "Eco" situat pe soseaua Rimnicu Sarat la numarul 113. Desi la licitatie a fost scos si un alt teren al "Eco" situat la kilometrul 4 pe soseaua Dig Braila-Galati, acest activ a fost retras de la vinzare si urmeaza a fi scos de sub sechestru intrucit creditorul - SC "Tracon" - a fost indestulat cu suma obtinuta din vinzarea primului activ - 8,7 miliarde lei vechi. "Consider ca nu s-ar fi ajuns la aceasta situatie daca actionarul majoritar - Consiliul Local Municipal - prin DAGL ar fi achitat la timp creanta totala de aproape 7 miliarde lei sau ar fi gasit alte metode de stingere a obligatiilor lui "Eco" SA catre actionarul creditor "Tracon" printr-o intelegere bilaterala. (...) Este grav faptul ca datoria nu este de ieri, de azi, ci este veche din 2004. Daca de atunci Primaria ar fi catadixit sa achite datoria catre societatea la care este actionar majoritar, societatea braileana ar fi beneficiat de esalonari si n-ar mai fi avut datorii la bugetul de stat, "Eco" ar fi putut sa se prezinte la licitatii sau sa acceseze credite sau sa incheie contracte de leasing pentru dotari tehnice. Toate aceste aspecte si pericolul pierderii activelor prin executare silita le-am adus la cunostinta atit CLM, cit si Primariei dar, dupa cum se vede, fara nici un rezultat. Aceasta pasivitate a factorilor cu putere de decizie in cazul societatii la care CLM este actionar majoritar a fost cauza care a condus la situatia actuala", a declarat George Dragu, directorul general al "Eco", explicind ca "Tracon" in calitate de actionar minoritar creditor n-ar mai fi putut astepta la infinit solutionarea pe cale amiabila a litigiului. "Aici este, de fapt, paradoxul: avem un actionar majoritar - CLM - mare debitor si un actionar minoritar mare creditor. Cu alte cuvinte, soricelul a sustinut un elefant, situatie care actionarul minoritar n-a mai putut-o accepta si a declansat procedura de executare silita", a mai spus Dragu.
Scenariul: decapitalizarea voita a "Eco" ar avea ca scop scoaterea din joc a acestui operator
Mai mult, sursa citata a afirmat ca, de fapt, pentru desfiintarea societatii pe care o conduce s-au coalizat grupuri de interese dupa un scenariu foarte bine pus la punct: Primaria nu-si achita datoriile financiare catre "Eco" si nu se achita nici de obligatiile ce-i revin in calitatea sa de actionar majoritar, de asemenea a tolerat un management defectuos - cu referire directa la fosta conducere a societatii "Eco" - toate acestea generind neperformanta in "Eco" care se finalizeaza cu pierderi. Pe linga aceasta, societatii i se reduce din domeniul de activitate si i se elimina treptat si alte domenii de activitate conexe care au fost imediat acordate unor firme nou infiintate, dar i se "permite" si o asociere paguboasa cu operatorul de salubritate bucurestean "Rosal". "Toate astea conduc la aducerea in impas a unitatii, la imposibilitatea obtinerii licentei de operare, situatie in care cei direct interesati pot afirma ca nu sintem viabili si trebuie sa fim scosi din piata. In completare, vine si scenariul legat de refuzul de a dota parcul tehnologic cu utilaje performante, pentru ca atunci cind va fi scos la licitatie serviciul de salubritate in Braila sa nu putem participa, si avem noi grija sa introducem in caietul de sarcini anumite cerinte de dotari tehnice pe care sa nu le poata indeplini si am rezolvat-o cu "Eco". (...) Pina la proba contrarie, consider ca in jurul primarului si a unor consilieri locali de buna credinta s-a cladit un zid de dezinformare si proasta consiliere, astfel incit acestia sa faca promisiuni si sa ia decizii injuste, in neconformitate cu necesitatile reale in domeniul salubritatii. Aceste actiuni au dublu scop: discreditarea primarului si a acestor consilieri, cind aceste decizii se vor dovedi gresite sau anulate pe calea justitiei, iar in al doilea rind, satisfacerea intereselor unui grup fara nici o legatura cu beneficiul brailenilor si al operatorului de salubritate, ci mai degraba cu abuzul in functii sau concurenta neloiala", a spus Dragu, fara a nominaliza insa persoanele la care face referire.
Potrivit sursei citate, SC "Eco" a obtinut in anul 2005 un profit din exploatare in suma de aproape 900 milioane lei vechi. Rezultatul final va fi insa pierdere de circa 6 miliarde lei vechi, intrucit este grevat de o serie de datorii istorice la bugetul de stat, precum si de faptul ca firma a chitat anul trecut mai multe datorii "mostenite" de la vechea conducere. Important de mentionat este ca "Eco" a incheiat anul 2004 cu o pierdere de peste 13 miliarde lei, dupa ce in 2003 obtinuse profit de peste 6 miliarde lei.