Ministrul de Externe a schiţat câteva dintre provocările cu care se confruntă diplomaţia României, înaintea reuniunii anuale care va avea loc la Bucureşti din 29 august până la 1 septembrie.
"Paradigma atlantistă în care am funcţionat din '95 încoace e în plină mutaţie", a spus ministrul Teodor Baconschi, întrebat care este chestiunea de politică externă în care România are de luat decizia cea mai grea. "Deci tentaţia izolaţionismului e vizibilă în politica externă americană, UE nu a reuşit încă să-şi articuleze o politică de securitate colectivă funcţională, bugetele militare au scăzut. În acelaşi timp, Rusia s-a redresat economic şi duce o politică de vecinătate şi o politică globală mult mai ofensivă - acestea sunt datele mari, coordonatele în care ne mişcăm şi la care trebuie să ne adaptăm, pentru că resetarea relaţiei SUA-Rusia este un fapt geopolitic major", a explicat ministrul de externe.
Şeful diplomaţiei a menţionat în context importanţa finalizării negocierilor cu SUA pe tema scutului antirachetă. "Am avansat prin încheierea negocierilor dedicate scutului antirachetă într-un nou stadiu al relaţiei noastre cu partenerii noştri americani şi considerăm că baza de la Deveselu va fi o contribuţie românească la viitorul scut antirachetă asumat de NATO conform deciziilor de la Lisabona", a spus Teodor Baconschi.
El a mai notat că procesul de extindere a UE s-a încetinit, însă România continuă să susţină includerea de noi membri în clubul comunitar şi s-a referit atât la ţările din Parteneriatul Estic, cât şi la statele din Balcanii de Vest sau Turcia.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.