Din ce in ce mai multi copii pleaca sa invete in strainatate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Din ce in ce mai multi copii pleaca sa invete in strainatate

Timp de un an si jumatate, la Inspectoratul Scolar au fost vizate 700 de documente scolare pentru elevi si tineri care au nevoie de aceste documente in strainatate pentru a se angaja sau pentru a-si continua studiile. Majoritatea acestor persoane au plecat in Italia si Spania, dar altii, mai putini, au avut ca destinatie si Grecia, Canada sau Marea Britanie. Din aceste 700 de persoane, 115 sint minori care isi vor continua studiile in strainatate, iar ceilalti, majoritatea, sint absolventi ai scolilor postliceale sanitare.
Cei 115 elevi nu reprezinta foarte mult raportat la populatia scolara a Brailei, care este de aproximativ 50.000 de copii, dar daca se tine cont ca in unele judete din zona Moldovei cifra copiilor care isi continua studiile in strainatate este de patru ori mai mare, fenomenul devine ingrijorator.
Vasilica Varga, psihosociolog al Centrului de Asistenta Psihopedagogica Braila, a apreciat ca intr-adevar numarul de copii care pleaca in strainatate este mic, dar tendinta trebuie luata in seama. "Parintii pleaca la lucru in strainatate, iar copiii ramin aici, in grija bunicilor, a unchilor si sint ingrozitor de stresati, sufera foarte mult. In momentul in care parintii isi fac o situatie, au de lucru, au unde sa stea, au si ceva bani vor sa-si ia copiii aproape. Este normal, pentru familie este foarte bine. Cu atit mai mult, cu cit acolo se creeaza toate conditiile ca parintii sa-si aduca si copiii, li se ofera diferite facilitati: reduceri de taxe scolare, li se asigura consiliere psihologica pentru a se adapta noii culturi in care traiesc. Acolo se deruleaza programe sociale speciale pentru strainii veniti sa munceasca, se acorda o grija deosebita angajatilor pentru ca acestia sa nu fie stresati si sa dea randamentul maxim la munca. Din punctul de vedere al familiei este mai bine pentru ca parintilor nu le mai este dor de copii, iar in cadrul familiei isi acorda reciproc sprijin emotional. O problema este pentru societatea noastra. Sintem dezamagiti, dar trebuie sa ne uitam si la ce oferim. Noi sintem indiferenti unii fata de altii, in timp ce in strainatate deja se aplica programe sociale pentru a usura viata strainilor", a spus psihosociologul Valentina Varga.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro