Floricel este un caprior mascul gasit de o braileanca in padurea Lacu Sarat acum vreo jumatate de an. Era un puiut dragalas, iar femeia l-a luat in brate si l-a dus acasa, fiind convinsa ca-i face un bine. Dupa citeva luni, insa, cind a vazut cit de repede creste, si-a dat seama ca nu-l mai poate ingriji si s-a decis sa-i gaseasca alt camin. Asa a ajuns Floricel intr-un tarc din incinta Fazaneriei administrate de Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Braila. Sta acolo de citeva saptamini, deja, dar nu prea are motive de fericire. Este singur si foarte dezorientat: fiindca a fost luat de mic de linga mama lui, s-a obisnuit cu oamenii si a ajuns sa se considere la fel ca ei. Instinctele naturale si le-a pastrat, insa, facind orice pentru a-si apara teritoriul si a-si gasi o pereche. Asa ca loveste vitejeste in gardul de plasa, incercind iar si iar sa-si puna la respect potentialii rivali.
"Este un caz tipic de animal extras din mediul sau natural, care se confrunta cu fenomenul numit in termeni de specialitate “imprimare”. Este vorba despre faptul ca, prin apropierea de oameni, isi confunda apartenenta la specie. Acest lucru nu este deloc in beneficiul animalului. Daca i-am da acum drumul intr-o padure, nu s-ar feri deloc de oameni. Dimpotriva, ar incerca sa-i atace pentru a-si apara teritoriul si asta l-ar duce cu siguranta la pieire. Pe de alta parte, este periculos si pentru cei care i-ar iesi in cale, fiindca un astfel de caprior poate provoca rani serioase, impungind cu coarnele", ne-a spus Laurentiu Radu, directorul AJVPS Braila. Acesta le recomanda celor iesiti la iarba verde sa lase in pace animalele pe care le vad in padure. "De acord, un pui de caprioara gasit in iarba este dragalas si iti vine sa-l mingii. Trebuie stiut, insa, ca daca il atingi, il condamni la moarte. Mirosul de om i se va imprima in blana, iar mama lui nu il va mai recunoaste si, foarte probabil, il va ucide cu copitele, confundindu-l cu un pradator. Recomand celor care gasesc un astfel de pui sa il lase in pace. Chiar daca pare abandonat, in marea majoritate a cazurilor, caprioara il supravegheaza, de la o distanta sigura, iar dupa ce oamenii se indeparteaza, vine imediat la el", ne-a explicat directorul Radu. Acesta spune ca, in ultima luna, au fost patru cazuri de caprioare lovite de masina. Animalele au iesit in sosea, speriate de numarul mare de braileni care intra in padure, aprinzind focul pentru gratare si dind muzica la maximum.
In ceea ce-l priveste pe Floricel, se pare ca nu mai exista loc pentru el la Gradina Zoologica, unde deja sint prea multi capriori. In consecinta, AJVPS va incerca reintroducerea lui treptata in mediul natural. Astfel, capriorul va fi dus la un canton al asociatiei, in padurea Viisoara de linga Insuratei si va fi lasat intr-un regim de semisalbaticie, astfel incit sa se dezobisnuiasca de prezenta oamenilor si sa intre in contact cu semenii lui.