Digurile brăilene «gem» sub presiunea uriaşă a Dunării | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Digurile brăilene «gem» sub presiunea uriaşă a Dunării

Dunărea a depăşit cota de inundaţie şi pune o presiune uriaşă pe digurile sectorului de apărare brăilean. Toate sectoarele de dig se află în faza a III-a de apărare, cu apa urcată până la trei sferturi din înălţimea taluzului. Din acest motiv, au apărut numeroase infiltraţii, atât pe digurile din Insula Mare a Brăilei, cât şi pe cele de pe malul celălalt al Dunării. Totodată, au fost semnalate şi opt grifoane care, spre deosebire de simplele infiltraţii, pot pune probleme mult mai mari, deoarece, dacă nu se iau măsuri rapid, pot slăbi rezistenţa digului.
Grifoanele se manifestă ca nişte izvoare care apar în incinta apărată, la câteva zeci de metri de corpul digului. Practic, din cauza presiunii uriaşe, apa îşi croieşte drum pe sub dig şi, în timp, poate disloca material din corpul acestuia, ducând la eroziuni ce pot pune în pericol întreaga structură de apărare.
"În momentul de faţă, ne confruntăm cu opt grifoane, apărute în zona de sud a Insulei Mari a Brăilei. Pentru a le anihila capacitatea de distrugere, folosim tuburi de beton pe care le punem deasupra locului unde izvorăşte apa. În momentul în care nivelul apei din tub ajunge la aceeaşi cotă cu cea a fluviului, aflată de cealaltă parte a digului, grifonul se stabilizează, pe principiul vaselor comunicante", ne-a explicat Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila. Potrivit acestuia, deocamdată situaţia nu este foarte gravă, iar SGA acţionează doar cu propriii angajaţi, fără a avea nevoie de sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sau a primăriilor comunelor riverane.
"Apariţia infiltraţiilor şi grifoanelor este un fenomen normal, pentru care suntem pregătiţi cu toate materialele de intervenţie necesare. În cazul infiltraţiilor folosim material geotextil, pe care îl punem pe corpul digului, la grifoane acţionăm cu tuburi pentru egalizarea presiunii. Dacă situaţia va tinde să scape de sub control pe vreunul dintre sectoarele de apărare vom solicita imediat sprijinul ISU şi al primăriilor, însă deocamdată ne descurcăm cu forţe proprii", ne-a declarat directorul Turiac.
Din fericire, veştile venite din partea hidrologilor sunt bune. Aceştia anunţă că Dunărea va mai continua să crească doar o zi sau două, după care se va stabiliza, apoi va începe să scadă. Astfel, dacă ieri se înregistra la mira Brăila o cotă de 621 cm, cu 11 cm peste cota de inundaţii, astăzi fluviul ar putea să mai crească circa 10-15 cm. Ulterior, cotele vor fi în scădere, atât timp cât nu se vor mai înregistra precipitaţii abundente, cum au fost cele din Serbia, ce au provocat viitura de pe Dunăre, cu care Brăila se confruntă zilele acestea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro