Desi, asta primavara, starea digului Noianu-Chiscani a provocat emotii serioase locuitorilor din Varsatura si autoritatilor locale, este putin probabil ca acesta sa fie consolidat, pina cind Dunarea ar putea ameninta cu o noua viitura. Asa cum au promis, autoritatile de la Bucuresti, care au vizitat de mai multe ori zona, atunci cind fluviul era pe punctul de a sparge digul, au facut demersuri pentru alocarea de fonduri. Astfel, s-a reusit prinderea unei finantari nerambursabile, de 50 miliarde de lei vechi, din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. Fiind vorba de fonduri europene, insa, lucrarea nu se poate incredinta decit prin respectarea unei proceduri foarte stricte. Cu o oarecare intirziere, s-a organizat o licitatie, pentru desemnarea unui proiectant, contractul fiind adjudecat de o firma din Bucuresti. Dupa cum ne-a informat Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Braila, la ora actuala inca se mai lucreaza la intocmirea proiectului. Abia dupa ce acesta va fi gata, se va organiza o noua licitatie, pentru contractarea unei firme de constructii specializate in imbunatatiri funciare. Iata de ce e greu de crezut ca lucrarile, foarte complexe, de altfel, vor fi terminate pina primavara viitoare, cind Dunarea ar putea "lovi" din nou. Dupa cum ne-a explicat directorul Turiac, pentru ca digul sa reziste, trebuie sa fie suprainaltat si sa i se mareasca sectiunea, iar in zonele unde nu exista perdele forestiere trebuie turnate saltele de beton. Intrebat daca exista riscul ca Dunarea sa ne prinda din nou nepregatiti, Turiac ne-a declarat: "Doar Dumnezeu stie! In stadiul actual, nu mai depinde de noi, cei de la Braila, demararea si finalizarea lucrarilor. Nu putem decit sa speram ca treaba va incepe cit mai curind posibil".
Daca pe sectorul Noianu-Chiscani lucrarile intirzie, in alte zone ale judetului lucrurile se misca mult mai bine. La Bertestii de Jos, la confluenta Dunarii cu Calmatuiul, unde au fost inundate mai multe gospodarii, din cauza fenomenului de remu, se va construi un dig lung de 1,5 kilometri. In acest scop, s-au alocat 30 miliarde de lei vechi, din Fondul pentru Mediu, fapt ce a permis incredintarea directa a lucrarii, firmei "Lescaci" SRL din Negresti Oas. Se spera ca lucrarile vor incepe in maxim 10 zile.
Tot din Fondul pentru Mediu, s-au alocat 6 miliarde de lei vechi, pentru o aparare de mal, pe riul Buzau, in dreptul localitatii Pitulati. Din cauza curentului care lovea in malul sting, acolo erau in pericol atit digul, cit si mai multe gospodarii ale localnicilor. Pentru a se rezolva problema, se monteaza pe cursul apei saltele de fascine intarite cu piatra, care vor devia curentul, astfel incit acesta sa nu mai erodeze malul. Lucrarea a fost incredintata sucursalei brailene a Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare, care a demarat treaba in urma cu o luna si are termen de finalizare sfirsitul lunii august.