Mergi la conţinutul principal

Digul de la Varsatura poate ceda in orice moment

Digul din zona Noianu- Chiscani, de la marginea Brailei se poate rupe oricind. In noaptea de luni, spre marti, pe malul de pamint din zona Varsatura au aparut mai multe grifoane, iar apa a tisnit pur si simplu, prin dig, pe partea cealalta. Autoritatile au mobilizat dis-de dimineata si localnicii, alaturi de jandarmi si pompieri, pentru a consolida malul cu saci de nisip si cu balast. In unele zone, fluviul a ajuns pina la nivelul sacilor, malul este imbibat ca un burete, iar oamenii se tem ca munca lor este in zadar, pentru ca acesta poate ceda din clipa in clipa.
Jandarmii braileni au muncit toata noaptea de luni, spre marti, la consolidarea malului de pamint din Varsatura, care apara, printre altele, citeva zeci de vile din zona rezidentiala. Alaturi de acestia s-au aflat si citiva localnici, care au patrulat toata noaptea, pentru a se asigura ca nu apar fisuri sau ruperi ale malului de pamint. Pentru ca apa a crescut in zona cu trei metri peste nivelul obisnuit, in unele locuri, Dunarea a ajuns chiar la buza digului si s-a oprit, deocamdata, in sacii cu nisip. Digul din Varsatura este unul dintre cele mai vulnerabile din judet, motiv pentru care de citeva zile se lucreaza la consolidarea lui. Dunarea a crescut insa mult peste normal, in zona, au aparut infiltratii, iar malul de pamint s-a imbibat cu apa, riscind sa se surpe cu totul, in orice moment. Luni noaptea, singurii care se mai aflau pe dig, umplind si carind sacii cu nisip erau jandarmii, iar citiva localnici au organizat patrule nocturne, ajutind, dupa puterile lor. "Se face patrularea asta toata noaptea, mai vin baietii astia, de la canton, de-aici, nu-i problema, noi stam, daca e cazul, si toata noaptea, si miine, numai sa nu se intimple o nenorocire. Facem de patrula cu rindul, oamenii din localitate", ne-a spus unul dintre localnici.
Zilnic, inainte de lasarea intunericului, cei care-si au casele in Varsatura vin sa verifice situatia, ca sa stie daca pot dormi linistiti, in noaptea respectiva. Evident, de citeva nopti, nimeni nu mai doarme decit iepureste, cu gindul la dig. "Inmuierea terenului creeaza o perna, care supusa la presiunea apei, poate sa cedeze, asta-i! Se poate intimpla acest lucru aici, pe digul acesta. La prima vedere, putem sa zicem ca mai supravietuim, dar poate sa si apara un efect de genul acesta", ne-a explicat consilierul Danut Zob, care are casa in Varsatura. "Ati vazut ca digul este pur si simplu imbibat cu apa. Aici este nenorocirea cea mai mare, pentru ca isi pierde portanta, in momentul in care se imbiba. Pamintul asta galben este un liant bun, dar sa fie uscat. Uitati-va, sint infiltratii, au trecut deja pe dedesubt. Asta s-a imbibat tot cu apa. Nu putem decit sa ne rugam la Cel de Sus, pentru ca, daca se rupe, nici nu se poate interveni, nici n-are pe unde. E groasa tare, ce-i aici, ne ia casele", ne-a declarat un om de afaceri, care locuieste in zona.
Inspectorul-sef al Jandarmeriei Braila, col. Vasile Silion, a verificat in noaptea de luni, spre marti, ce fac oamenii sai, pe dig, si le-a dat ultimele instructiuni. "De 48 de ore, jandarmii braileni sint aici, in zona digului Varsatura, lucrind la consolidarea lui, la incarcarea sacilor cu nisip, alaturi de alte forte ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si ale Ministerului Apararii Nationale. Vom ramine aici peste noapte, pentru a ne asigura ca nu apar probleme, si nu exista pericol pentru oamenii care locuiesc aici", ne-a declarat colonelul Silion.

"Ne e teama pentru casele noastre, ca am muncit o viata, pentru ele"

Dupa cum s-a dovedit, a fost bine ca jandarmii au patrulat pe dig, pentru ca ei au fost cei care au depistat peste noapte patru locuri in care apa a intrat prin malul de pamint, si a inceput sa siroiasca pe partea cealalta, formind grifoane. Ca si in zilele trecute, primarul comunei Chiscani, Ion Craciun, le-a cerut oamenilor sa vina sa munceasca pe dig, pentru a-si proteja avutul, iar localnicii au iesit cu mic, cu mare, la umplut si carat saci, pentru a-si apara casele. Altii, cei care sint de meserie constructori si se pricep, au inspectat malul de pamint, pentru a se lamuri asupra situatiei. Acestia din urma recunosc ca lucrurile sint din ce in ce mai grave, iar digul poate ceda oricind. Si oamenii simpli sint insa constienti ca, desi au astupat grifoanele aparute, se vor ivi si altele, pentru ca malul de pamint este plin de apa, si nu mai poate rezista mult. Primarul si viceprimarul de Chiscani fac cu rindul, pe dig, iar ieri dimineata, primarul Ion Craciun era la datorie, pentru a organiza consolidarea malului. "Avind in vedere ca mai am la garda 20 de centimetri si in unele locuri, chiar si mai putin, am mobilizat locuitorii din Lacu Sarat si Chiscani, cu carute, pentru a obtura grifoanele si infiltratiile din digul Noianu-Chiscani. Noi am informat localnicii si care sint adaposturile, in caz de inundatie, am umblat din casa in casa, pentru ca toata lumea sa fie informata. Avind in vedere presiunea care se executa asupra digului si nivelul apei, situatia e destul de grava si caut, impreuna cu locuitorii din comuna Chiscani, cu fortele din cadrul Ministerului Apararii Nationale, a Jandarmeriei, sa evit orice dezastru", ne-a spus primarul, ieri dimineata.
Localnicii au pus si ei umarul la treaba, la modul propriu, si au carat cu circa sacii cu nisip, pentru a-i aseza pe mal. De altfel, nu este prima zi in care unii dintre ei vin de la serviciu si apoi trec la incarcat saci, pe dig, pentru a-si proteja caminele. "Am venit sa ajutam aici, ca sa scapam satul, omenirea, daca vine apa peste noi, ne ia cu totul, ce facem? Ne e teama pentru casele noastre, ca am muncit o viata, pentru ele. E foarte periculos, dupa cum arata apa. Eu, unul, asa ceva n-am vazut pina acum", ne-a spus un localnic.
"Din cele patru grifoane, unul l-am astupat, urmeaza sa le stabilizam si pe celelalte trei, se lucreaza, si eu zic ca vom rezolva cu bine situatia. Este mai periculos, pentru faptul ca este digul imbibat, apa sta de o luna de zile, el s-a inmuiat cumva, dar eu zic ca avind aceste materiale pe care le aducem, forta de munca avem, o sa le stabilizam intr-un timp cit mai scurt" ne-a declarat si unul dintre reprezentantii ANIF aflati la fata locului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro