Sunt deja mai bine de cinci ani de când râul Siret "muşcă" în permanenţă din mal, în dreptul satului Corbu Vechi, iar abia acum, la începutul lui 2016, autorităţile anunţă, în sfârşit, că se vor aloca fonduri pentru salvarea digului care apără localitatea respectivă de o eventuală viitură. Eroziunea a ajuns atât de aproape de baza digului încât sătenii trăiesc permanent cu teama că, la prima creştere mai serioasă de debit, râul le-ar putea înghiţi casele şi agoniseala de-o viaţă. Zilele trecute, un localnic a postat pe o reţea de socializare câteva fotografii în care se vede cum porţiuni de mal continuă să se prăbuşească, iar eroziunea a ajuns deja la baza digului.
Autorităţile judeţene dau asigurări, totuşi, că pericolul nu este unul iminent, anunţând totodată că, după ani de tergiversări, lucrurile au început să se mişte. Astfel, după cum ne-a informat directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Adrian Turiac, s-a făcut, în sfârşit, un proiect de execuţie pentru apărarea de mal necesară în acea zonă. Proiectul a fost întocmit de firma "Aqua Con Proiect" Sibiu - care a încasat 26.000 lei pentru respectiva lucrare şi prevede întărirea malului cu piatră adusă din Munţii Măcinului. O comisie a Direcţiei Apelor Buzău a avizat deja acest proiect, iar pentru începerea efectivă a lucrărilor mai este nevoie doar de aprobarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Prefectura Brăila, prin subprefectul Marius Ţiripa, ne-a informat, de asemenea, că a fost prinsă în bugetul de stat pe acest an investiţia de la Corbu Vechi, care vizează consolidări de mal şi supraînălţarea unor tronsoane de dig nu doar în dreptul satului respectiv ci şi în alte zone din amonte şi din aval. În total, suma care va trebui alocată de la bugetul de stat se ridică la nu mai puţin de 26.112.861 lei. E vorba, aşadar, de mai mult de 5,5 milioane de euro.
"Este un efort financiar considerabil, dar care, din semnalele primite de la Bucureşti, se va face în acest an. Mai mult ca sigur, la primăvară vor începe lucrările de consolidare, pentru ca eroziunile de mal din zona satului Corbu Vechi să fie stopate", ne-a declarat subprefectul Ţiripa care, pe parcursul anului 2015, a făcut parte din mai multe comisii ce au evaluat la faţa locului evoluţia eroziunilor de mal.
Un semn bun în ceea ce priveşte posibilitatea începerii lucrărilor pe parcursul acestui an este faptul că, în decembrie 2016, a fost emis un Certificat de Urbanism, de către Consiliul Judeţean. Mai trebuie şi o viză din partea Primăriei comunei Măxineni, iar investiţia poate fi demarată. "Noi abia aşteptăm să vedem că lucrările încep efectiv. Oamenii din sat ne-au cerut tot timpul să facem ceva pentru rezolvarea situaţiei, dar digul nu se află în administrarea noastră, deci nu aveam cum să intervenim. Oricum, nu am fi avut capacitatea financiară de a face o astfel de investiţie", ne-a spus primarul comunei Măxineni, Costel Stroe.
În satul Corbu Vechi există 120 de gospodării, iar numărul locuitorilor se ridică la 300. Dacă eroziunea de mal continuă şi apucă să ajungă sub digul de protecţie, există riscul ca, la o viitură mai puternică pe Siret, satul să fie complet acoperit de ape. O rupere a digului din aval de sat ar inunda mii de hectare de teren arabil.