Dificila victorie a lui Prodi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dificila victorie a lui Prodi

La doua zile dupa vot, in Italia spiritele politicienilor se incing mai tare cu fiecare ceas. Se dau explicatii mai mult sau mai putin plauzibile, se lanseaza acuze, se cauta vinovati, se fac prognoze, se proiecteaza strategii de guvernare, dar cu totii incearca aproape neputinciosi sa inteleaga dinamica misterioasa a acestui rezultat.
Victoria stangii surprinde enorm, desi sondajele o prognozau mai categorica, chiar, decat s-a demonstrat, desi protagonistii o anuntau ca pe o surda, dar costanta avertizare, desi climatul politic o prevedea subtil, aproape imperceptibil pentru cei prea suficienti lor insisi sa creada imposibilul posibil.
Cinci ani de opozitie au servit fortelor de centru-stanga sa faca o continua campanie electorala, sa cladeasca incet, dar sigur piramida victoriei, acuzand slabiciunile guvernarii berlusconiene, aratandu-i cu degetul nerealizarile, speculand orice miscare nesigura sau gresita, trambitand natiunii, ori de cate ori se ivea ocazia, ca ele sunt alternativa salvatoare pentru iesirea din criza pe care tot ei o pictau in tonuri mult mai intunecate decat era aceasta in realitate.
Nu i-a fost usor stangii sa invinga. Astazi, cand apele inca nu s-au linistit, centru-stanga admite ca victoria a fost greu de obtinut, ca adversarul a fost tenace si puternic, ca a facut o campanie extrem de solida si penetranta, desi nu intotdeauna cu mijloacele cele mai oneste. Dreapta, la randu-i, cu doar o zecimala in minus la procente, atrage atentia adversarilor ca nu poate fi vorba nicidecum de un succes si ca, de fapt, se gasesc la acelasi nivel.
"Berlusconi s-a lasat greu invins, facandu-ne victoria dificila", declara unul dintre liderii marcanti ai fortelor de centru-stanga. In fapt, Berlusconi inca nu s-a lasat invins, cerand o atenta reverificare a buletinelor de vot, in lumina diferentei infime de doar 25.000 de voturi si a numarului foarte mare de buletine anulate. Date foarte recente arata ca in jur de 1.100.000 de buletine au fost invalidate, dintre care mai mult de 600.000 nule si in jur de 40.000 contestate. Reverificarea acestora poate produce serioase rasturnari de situatie, iar descoperirea de ieri a 10 cutii pline cu buletine de vot pe una din strazile Romei nu face decat sa toarne gaz pe focul incins al acestor alegeri mai controversate ca oricand.
Cu o coalitie de stanga destul de complexa si neomogena, cu o puternica componenta comunista neconforma cu shama socialista europeana, cu doar 2 locuri in plus la Senat si cu o majoritate atat de limitata la Camera, care poate fi rasturnata in urma reverificarii si care ar aduce dupa sine acordarea premiului de majoritate de 30 de locuri contestatarilor acestei victorii la limita a lui Prodi, e dificil de prognozat cum va fi fi guvernata Italia in urmatorii 5 ani.
A fost un vot complex si dificil, caci complexa si dificila e situatia tarii - acesta e premisa de la care se pleaca in intelegerea dinamicilor din spatele acestor alegeri parlamentare. Majoritatea foarte stransa rezultata deschide posibilitatea unei colaborari la guvernare, caci, cu o Italie divizata in doua, nu doar politic, ci si geografic, nordul, partea cea mai productiva a tarii, ca si insulele, votand majoritar contra stangii, va fi, cu siguranta, dificil de guvernat. Va adapta stanga programul sau de guvernare astfel incat sa vina in intampinarea nevoilor si dorintelor celeilalte jumatati de tara? Va sti stanga sa evite crizele sociale, sa practice o politica non-punitiva, sa faca din Italia o tara care sa se prezinte unitar in exterior, asa cum s-a intamplat in Germania? In timp ce Belusconi, in prima conferinta de presa post-alegeri, s-a aratat deja a nu fi contrar unui guvern de larga coalitie, reprezentantii stangii atrag atentia ca numeroasele acuze, insulte si chiar expresii vulgare utilizate deseori in campania dreptei fac imposibila acceptarea ideii de colaborare.
"Doar partidele ce se regasesc in plan programatic pot face acest lucru, la noi nu e cazul. Si nici clima politica nu o permite", afirma intr-o intalnire televizata unul din liderii de stanga.
"Nimeni nu se poate declara invingator in acesta situatie", afirma, insa, Berlusconi. "Pentru a merge inainte, poate ar trebui sa luam exemplu de la Germania si sa guvernam in buna intelegere", a mai spus acesta. Fortele de centru-dreapta merg mai departe cu analiza, atragand atentia ca se traverseaza un moment delicat in care e tot mai dificil de guvernat in Europa, marcata pregnant de bi-polarism si in care e foarte usor sa pierzi alegerile. Germania e considerata un exemplu pozitiv, evolutiv, in care s-a reusit gasirea unei baze de incredere, de intelegere in plan social si economic, devenind pentru restul democratiilor europene un exemplu la care s-a privit la inceput cu perplexitate, apoi cu mare interes.
"Ne pregatim sa facem o opozitie democratica, occidentala, responsabila si serioasa" , au declarat liderii de centru-dreapta, in timp ce invingatorii se aratau, deja, cu o mandrie poate nu pe deplin meritata, gata sa-si indeplineasca datoria de a se masura cu proba guvernarii cu o majoritate atat de mica, dar suficienta spre a se considera mandatarul tuturor italienilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro