Mergi la conţinutul principal

Dictionar de ginduri

BONENKAI. Asa numesc japonezii petrecerea de sfirsit de an. Scris din trei caractere chinezesti (kanji), bonenkai ar insemna, in traducere directa, ?petrecerea de uitare a anului?. Am avut prilejul sa particip la citeva astfel de petreceri de-a lungul anilor pe care i-am dedicat studiului Japoniei, si pot sa dau marturie ca sint cu adevarat prilejuri de a uita tot ceea ce a fost rau sau nesatisfacator in anul care se incheie. Invitat de un grup de asistenta sociala la activitatile caruia logodnica mea a participat in calitate de voluntar in cursul anului de al carui sfirsit ne apropiem, am purces ieri, putin inainte de prinz, catre satul vecin cu cel in care locuim acum, ca sa participam la bonenkai-ul lor. Cum nu am condus, mi-am permis sa imi relaxez ochii pe peisajul magnific care se intinde pe ambele parti ale soselei nationale 35 din Kyushu: la stinga Marea Ariake, cu lanturile ei de insulite din larg, dincolo de care, in zilele foarte senine se vede Nagasaki (un batrin din zona mi-a povestit cum a vazut fumul bombei atomice din 9 august ridicindu-se peste ape), la dreapta, dealurile imbracate in mandarini si portocali. Nu am sa mai fiu in zona pentru cine stie cita vreme si imi place sa ma las cuprins de nostalgie ori de cite ori am ocazia sa admir peisajul sublim in care am avut norocul sa locuiesc pentru citeva luni.
La petrecere ne-am distrat din plin cu colegii nostri de aici si am inteles, o data in plus, sensul adinc al bonenkai. La sfirsit de an, dupa ce in fiecare zi se vad mai multe ore pe zi, dupa ce isi petrec cea mai mare parte din viata impreuna, japonezii se aduna si petrec ca sa incununeze anul. Salutul de rigoare este ?O tsukare sama deshita? (aproximativ: ?Va multumesc pentru osteneala?), care in contextul dat inseamna osteneala de peste an, in integralitatea lui. Se cinta karaoke, lumea se maimutareste pe scena, toate ierarhiile si rigiditatea sint uitate pentru citeva ore. Japonezii stiu, fara indoiala, sa se distreze, dar bonenkai-ul e mai mult decit distractie, e o purificare. Fiecare ii multumeste colegului, partenerului, celor carora le e indatorat de peste an. In fine, cuvintul de ordine este (si il auzi in mod repetat in speech-urile care abunda la astfel de ocazii), ?Uitati de anul trecut si de necazurile lui, dar amintiti-va partile bune!?. Nu stiu daca am dreptate, dar banuiala mea este ca, intr-un loc de munca cum este cel japonez, unde seriozitatea, responsabilitatea si punctualitatea sint vitale, bonenkai-ul isi are rolul bine definit de a mentine integritatea mentala a angajatilor si de a arata tuturor ca fiecare dintre cei care muncesc acolo are o latura umana. Le vine astfel mai usor sa se intoarca la munca pe 3 ianuarie. Dar poate ma-nsel...
In orice caz, tuturor ?O tsukare sama deshita!? si un an 2006 plin de bucurii va doresc!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro