Unul dintre fostii salariati ai Cooperativei Mestesugaresti "Constructorul" s-a adresat redactiei noastre pentru ca nu i s-a eliberat aceasta adeverinta. "Va rog sa ma ajutati sa obtin o adeverinta de la Cooperativa mestesugareasca situata in prelungirea soselei Baldovinesti, zona industriala nord, al carei presedinte este Mircea Vasile. Aceasta adeverinta imi serveste la recalcularea pensiei conform Decretului nr. 46/1982. Acest presedinte nu vrea sa elibereze nici un fel de adeverinte, la nimeni, pe motiv ca societatea este in lichidare. Ca mine sint zeci de oameni purtati pe drumuri", a spus braileanul in sesizarea sa.
La fosta Cooperativa "Constructorul" pensionarii cauta singuri prin arhive
Pentru a vedea ce se intimpla, ne-am deplasat la sediul fostei cooperative unde am constatat ca una era scris pe usa si alta se intimpla in realitate. Astfel, in anuntul afisat se preciza ca, pentru situatiile celor care au intentia de a solicita adeverinte de sporuri pentru recalcularea pensiilor sau orice act asemanator, "unitatea nu mai are personal TESA angajat si nici posibilitati financiare. Va rugam reveniti dupa predarea arhivei lichidatorului". Programul de lucru afisat era joi, intre orele 8.30-9.30.
La sediul fostei cooperative mestesugaresti "Constructorul" erau mai multi fosti salariati, acum pensionari, care cautau in arhive perioadele in care au primit diferite compensatii sau sporuri. De la acestia am aflat ca presedintele Mircea Vasile elibereaza adeverinte. Pensionarii puteau cauta in documente pina la ora 13.00 cind presedintele se intoarce si inchide hala unde e depozitata arhiva. Acesta a numit citeva persoane de incredere dintre fostii salariati pentru a-i ghida cumva pe virstnici. La fosta unitate erau prezente fosta secretara, Zoe Agache, dar si fosta contabila sefa.
"Noi sintem pensionari. Am venit dupa adeverinte. Presedintele Mircea Vasile mai vine pe la ora 12.00-13.00 ca sa incuie", au spus oamenii. Presedintele fostei cooperative ne-a spus ca nu are cine sa caute in arhiva. "Da, eliberez adeverinte. Nu are cine sa caute in arhiva. Nu am vorbit pentru predarea arhivei. Nu stiu cine este lichidatorul", a precizat acesta.
La Glubedex si la Demopan, mii de cereri si un singur angajat pentru eliberarea adeverintelor
Unii dintre pensionari au apelat la ajutorul copiilor pentru ca au obosit sa mai faca atitea drumuri. Asa este si cazul Ionicai Rosu care, la cei 75 de ani pe care-i are, s-a adresat redactiei noastre, prin intermediul fiului, pentru ca sistematic este dusa cu vorba. "Am predat cererea, copia dupa buletin si dupa cartea de munca, dar nu am primit adeverinta. Cind putem ridica aceasta hirtie pentru ca sintem dusi cu vorba sistematic? Nu este program de lucru afisat, iar persoana de la poarta refuza accesul la secretariat sau la registratura motivind “asa vreau eu” sau “nu aveti voie”", a spus acesta.
Discutind cu salariatii de la Glubedex dar si de la Demopan, am aflat ca sint depuse mii de cereri dar o singura persoana este angajata pentru eliberarea actelor. Aceasta este ajutata si de alti salariati pentru centralizarea datelor. Asa se face ca, eliberarea unei adeverinte dureaza 3,4 luni. "E numai un singur salariat angajat. Trimitem documentele prin posta si ii chemam si personal. Lucreaza si sefa biroului personal, lucrez si eu. Ei vor adeverintele imediat. Este imposibil. Stiti cite cereri avem? Peste 3 500 la Demopan pentru ca sint mai multe sectii: biscuiti, piine, moara, rizerie, plus peste o mie de cereri la Glubedex. Nu se poate repede. Noi facem cit putem. Mai mult de atit nu se poate. E imposibil. Am luat si acasa sa facem. Sintem mobilizati sa-i ajutam pe batrini. Sintem putini.Nu mai sintem atitia salariati ca pe vremuri. O persoana este angajata pentru aceasta problema dar dinsa nu poate face fata. Si o ajutam si noi. Lucreaza si sefa biroului personal, un inginer, o doamna contabila si eu. Am mobilizat si o fata de le xerox," a precizat secretara de la Glubedex.
Referitor la situatia pensionarei Ionica Rosu, aceasta a precizat:
"Acum o luna de zile a depus cererea. E inregistrata, intr-adevar, la mine. Sint persoane care asteapta din aprilie-mai, dar ea vrea imediat. Daca dinsa vrea si sporul de noapte trebuie sa ne uitam in arhiva. Numai orele de noapte lucrate intr-un an, dureaza 2-3 zile. Daramite pentru 30 de ani. In principiu, dureaza 3-4 luni eliberarea unei adeverinte. In ultima perioada nu prea i-am mai putut informa pentru ca nu am mai avut formulare. Nici xerox-ul nu mai merge. Nu cer adeverinte numai pentru decretul 46 ci si alte sporuri : pentru conditii deosebite, pentru lucru in timpul noptii. Oamenii sint speriati ca vine 1 ianuarie si ca nu vor mai beneficia de nimic."