Felul cum au acţionat la deszăpezire operatorii de salubritate coordonaţi de Primăria Brăila lasă din nou de dorit. Dacă pe străzile principale utilajele au patrulat încontinuu, astfel încât carosabilul a fost menţinut circulabil, pe străzile secundare şi în cartiere s-a acţionat puţin şi ineficient. Mulţi brăileni se plâng chiar că intervenţiile au fost de-a dreptul inexistente pe foarte multe străzi din cartierele periferice. "La noi, în Chercea, n-a trecut niciun utilaj, pe toate străzile sunt troiene de un metru şi chiar mai mari. Cu maşinile n-avem nicio sansă să circulăm, dar măcar pe jos să putem merge. Pur şi simplu înotăm în zăpadă, e dezastru total", ne-a sesizat un cititor, pe site-ul ziarului nostru. Situaţii similare ne-au fost raportate şi din alte cartiere, precum Pisc, Brăiliţa, Vidin, Radu Negru, Lacu Dulce.
Situaţia din teren e cu atât mai dificil de acceptat, cu cât autorităţile municipale dădeau asigurări, vineri, înainte de începerea viscolului, că au pregătite pentru intervenţie mai mult de 200 de utilaje şi că se va acţiona mai eficient decât în anii precedenţi. Astăzi, la ora 11.00, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Prefectură, primarul Aurel Simionescu dădea asigurări că mai există foarte puţine străzi unde nu s-a intrat cu utilaje de deszăpezire. "Mai avem doar câteva străzi secundare şi alei dintre blocuri unde nu s-a acţionat. Vom intra acolo în noaptea de luni spre marţi, iar pe parcursul zilei de marţi vom profita de faptul că se va opri ninsoare, pentru a începe să cărăm în afara municipiului zăpada strânsă în intersecţii şi alte zone sensibile. O cărăm ca să facem loc pentru cea care va veni miercuri, când se anunţă ninsoare la fel de importantă cantitativ ca şi cea de duminică", a declarat primarul.
Întrebat de reporterii prezenţi cum se face că un cartier întreg, precum Chercea, încă nu a fost inclus în acţiunile de deszăpezire, edilul şef a dat asigurări că el personal a fost acolo în noaptea precedentă şi a dat dispoziţie să se intre pe toate străzile. "Am fost când s-a acţionat pe strada Focşani şi pe Şos. Baldovineşti. Personal, am dat dispoziţii să se intre şi pe străzile laterale", a declarat primarul. După ce reporterii i-au dat exemple concrete de străzi care, astăzi dimineaţă, erau neatinse de lamele utilajelor, primarul a luat legătura cu conducerea operatorului de salubritate care are acel sector (RER n.n.) solicitându-i pe un ton imperios ca până astăzi, la ora 15.00, toate străzile din Chercea să fie deszăpezite.
"Astfel de inadvertenţe mai apar, iar noi suntem pe teren şi monitorizăm situaţia. La final, operatorii vor resimţi pe facturile încasate aceste abateri de la contract. Urmărim cu atenţie şi dacă se respectă reţeta folosită la materialele antiderapante. Au fost luate mostre de la toţi operatorii, iar dacă observăm că proporţia nu este de 20% sare şi 80% nisip vom lua măsurile care se impun", declarat primarul. Pe de altă parte, Simionescu a ţinut să facă din nou un apel la brăileni să nu circule cu maşina personală decât în situaţii urgente. "Sunt cetăţeni care pleacă cu maşina din faţa blocului iar când se întorc găsesc locul de parcare înzăpezit, astfel că o parchează tot în dreptul locului pe care îl consideră ca fiind al lor, dar pe carosabil, blocând calea de acces a utilajelor de deszăpezire. Alţii pornesc la drum cu maşini neechipate corespunzător sau pur şi simplu defecte, care la un moment dat se opresc, iar cetăţeanul în cauză o lasă în poziţia respectivă. Un astfel de şofer şi-a lăsat autoturismul chiar pe linia de tramvai, pe Calea Galaţi. Acolo i s-a oprit, acolo l-a lăsat, nici măcar nu l-a împins mai în lateral. Altul a parcat chiar în intersecţia străzii Plevnei cu Calea Galaţi, blocând accesul utilajelor pe care le trimisesem să deszăpezească în zona Maternităţii", a povestit Simionescu.