Mergi la conţinutul principal

UPDATE Dezastru economic: aproape 200.000 de porci loviţi de pestă la fermele de la Tichileşti şi Gropeni. Moartea a venit pe Dunăre

• vineri, era deja confirmat oficial focarul de pestă porcină africană de la ferma “Romsoci” SRL Tichileşti, unde se află un efectiv de 35.000 capete • suspiciunea plana şi asupra crescătoriei “Tebu Consulting” de la Gropeni, unde sunt circa 140.000 exemplare, iar şansele ca focarul să se confirme erau aproape sigure, după ce proba analizată la Brăila a ieşit pozitivă • laboratorul de referinţă de la Bucureşti trebuia să dea, însă, verdictul oficial • în cazul focarelor confirmate, toţi porcii din efectiv trebuie ucişi preventiv • pagubele pentru cele două ferme se ridică la zeci de milioane de euro • autorităţile veterinare dau, totuşi, asigurări, că statul va acorda despăgubiri • deşi s-au făcut eforturi pentru stoparea răspândirii virusului, eutanasiindu-se preventiv peste 29.000 de porci din gospodăriile populaţiei, boala a intrat în cele două ferme prin intermediul apei de Dunăre • autorităţile spun că de vină sunt persoanele inconştiente care au aruncat cadavre de porci în fluviu

 

UPDATE Focarul de pestă porcină africană a fost confirmat oficial și la ferma de la Gropeni. Conducerea DSVSA Brăila ne-a informat că de luni, 27 august, va începe și acolo operațiunea de ucidere a întregului efectiv de circa 140.000 de porci.

 

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat, joi, 23 august, în crescătoria de porci a firmei “Romsoci” SRL de la Tichileşti, unde se află un efectiv de 35.000 de exemplare. Mai grav este că temutul virus a apărut şi în fermele de porci ale  firmei “Tebu Consulting” SRL Gropeni, unde se află circa 140.000 de exemplare, fiind vorba de a doua crescătorie de porci din Europa, ca mărime şi concentrare a efectivului. Vineri după-amiază încă nu fusese confirmat, totuşi, în proporţie de 100% focar de pestă porcină africană în crescătoria de la Gropeni. “Proba prelevată din această fermă şi analizată în laboratorul acreditat al Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila a ieşit pozitivă. Pentru confirmarea focarului trebuie însă să aşteptăm rezultatul analizei făcute de laboratorul de referinţă de la Bucureşti. Ce pot să vă spun, însă, este că până acum toate probele pozitive de la laboratorul din Brăila au fost confirmate şi la Bucureşti. Totuşi, în cazul de faţă trebuie să aşteptăm rezultatul, pentru a fi 100% siguri că avem focar de pestă africană şi în incinta crescătoriei firmei Tebu de la Gropeni. Rezultatul va veni vineri seară, cel târziu sâmbătă dimineaţă”, a declarat, vineri după-amiază, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Prefectura Brăila, Gicu Drăgan, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila.

Directorul Drăgan şi prefectul Brăilei, George Paladi, au anunţat că, din luna iulie, de când a apărut primul caz de pestă porcină africană, într-o gospodărie din Insula Mare a Brăilei, pe raza judeţului Brăila au fost confirmate 34 de focare, împrăştiate în 19 localităţi din IMB şi de pe partea de terasă a judeţului, din apropierea Dunării, cum ar fi comunele Stăncuţa, Berteştii de Jos, Victoria, Viziru, Tichileşti, Gropeni. Inclusiv în municipiul Brăila a fost confirmat un focar, după cum v-a informat zilele trecute cotidianul nostru. Pentru a stopa răspăndirea virusului, pentru care nu există nici tratament şi nici vaccin, singura soluţie a fost eutanasierea tuturor porcilor din localităţile unde s-au confirmat focare şi din localităţile aflate pe o rază de 10 kilometri în jurul acestora, în aşa-numita zonă de siguranţă. Doar în cazul municipiului nu se va aplica această metodă, dată fiind suprafaţa prea mare a localităţii. Aici, vor fi eutanasiaţi doar porcii ce prezintă simptomele bolii, în condiţiile în care crescătorii vor respecta legea şi vor anunţa autorităţile veterinare la apariţia acestor simptome.

În total, până vineri fuseseră eutanasiaţi în partea de judeţ unde s-a manifestat pesta peste 29.000 de porci din gospodăriile populaţiei. Autorităţile veterinare au sperat că prin aceste eutanasieri vor reuşi să protejeze crescătoriile de porci de la Tichileşti şi Gropeni, însă până la urmă virusul a reuşit să intre şi în acestea, cu toate măsurile drastice de siguranţă aplicate inclusiv de administratorii fermelor. Directorul Gicu Drăgan s-a arătat convins că boala a pătruns în respectivele unităţi economice prin apa de Dunăre folosită pentru adăparea animalelor. “Noi am făcut tot ce s-a putut pentru protejarea fermelor pe uscat, însă până la urmă virusul a venit pe apă. Vina le aparţine acelor persoane inconştiente care au aruncat cadavre de porci în Dunăre. Aceşti cetăţeni inconştienţi, că altfel nu pot să le zic, sunt de vină pentru ce se întâmplă acum în aceste ferme”, a declarat Drăgan. Directorul DSVSA a spus că un cadavru de porc a fost pescuit cel mai recent joi, 23 august, în zona Plajei Lipoveneşti, de către pompierii care participaul la căutarea a două adolescente înecate în fluviu.

Atât directorul DSVSA cât şi prefectul Paladi au făcut încă odată un apel către brăileni să nu mai arunce cadavre de porci în Dunăre, iar către cei care zăresc astfel de leşuri plutind la suprafaţa apei să anunţe imediat autorităţile, la numărul de urgenţă 112. 

În ceea ce priveşte pagubele produse de eutanasierea preventivă a celor 35.000 de porci din crescătoria “Romsoci” SRL Tichileşti, şi a celor 140.000 din crescătoria “Tebu Consulting” SRL Gropeni, dacă focarul de pestă va fi confirmat oficial şi în această a doua locaţie, oficialii brăileni estimează că se vor ridica la zeci de milioane de euro. “Nu putem spune cu exactitate acum despre ce pagube este vorba, în condiţiile în care acolo se găsesc exemplare în diverse stadii de creştere, porci de reproducţie, scroafe gestante etc. Valoarea exactă va fi stabilită de comisia pentru despăgubiri întrunită la faţa locului. Oricum, vreau să vă asigur încă odată că fermele vor fi despăgubite şi că informaţiile potrivit cărora nu se vor mai da despăgubiri sunt doar zvonuri nefondate”, a mai declarat directorul Gicu Drăgan. Potrivit acestuia, după ce va fi finalizată operaţiunea de eutanasiere, şi se vor face dezinfecţiile necesare, va dura circa 75 de zile până când halele crescătoriilor în cauză vor putea fi repopulate.

O parte din porcii eutanasiaţi în incinta fermelor vor fi incineraţi, restul vor fi îngropaţi.

La “Romsoci”, eutanasiereile au început de vineri, 24 august, iar dacă se va confirma oficial prezenţa virusului şi la “Tebu Consalting” urmează ca să înceapă şi acolo eutanasierile. La fiecare fermă va acţiona câte o echipă de trei medici veterinari, asistată de angajaţii firmelor în cauză.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro