La aceasta masa rotunda, tinerii privati de libertate au avut discutii libere cu ceilalti elevi, care au adresat intrebari pentru a afla ce inseamna viata de detinut si care sint problemele cu care se confrunta tinerii aflati in spatele gratiilor. Intrebati cum au ajuns sa comita o fapta care i-a aruncat in penitenciar, tinerii detinuti au povestit ca anturajul si consumul de bauturi alcoolice au fost principalele cauze.
"Am facut o greseala, nici nu ma asteptam sa ajung la inchisoare. Din cauza anturajului se poate intimpla oricind, daca nu stii ce prieteni sa iti alegi. La 15 ani nu mai eram cu copiii din fata scarii, nu ma mai duceam la scoala, parintii nu mai aveau nici o putere asupra mea. Nu faceam ce imi spunea mama. Dupa ce am ajuns la inchisoare, prietenii cu care imi petreceam timpul liber nu m-au mai vizitat, cei care sint alaturi de mine fiind mama, tata, fratele", a declarat unul dintre detinuti. Un alt tinar, aflat in Penitenciarul Tichilesti de 4 ani si 5 luni, a spus ca timpul petrecut la inchisoare a trecut foarte greu, dar si acolo fiecare isi face un mod de viata. Totusi, detinutilor cel mai mult le lipseste familia si libertatea, pe care nu au stiut sa le pretuiasca decit dupa ce au ajuns in inchisoare. De asemenea, acestia s-au plins de faptul ca dupa ce ies din inchisoare nu sint acceptati de societate si le este greu sa se reintegreze, tocmai pentru ca au "o pata neagra".
Psihologul din cadrul PMT Tichilesti, Sita Popa, a declarat ca este o tendinta paradoxala, pe de o parte tinerii aflati in libertate vor sa fie independenti, cred ca se pot descurca singuri, nu vor sa fie cicaliti de parinti, dar, in schimb, in Penitenciar, asta le lipseste cel mai mult detinutilor, grija si protectia parintilor.
In finalul discutiei, toti cei prezenti au fost de acord ca acesti tineri, care au gresit la un moment dat, nu trebuie priviti cu neincredere si nu trebuie marginalizati deoarece asta ii poate face sa se reintoarca in inchisoare.