Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Detinutii au adus 460 milioane lei pentru Penitenciarul de la Tichilesti

Doua loturi de detinuti, adica 45 de persoane, au muncit, pe perioada verii, la beneficiari din zona, in legumicultura.
Pe linga veniturile obtinute de acestia, care ating suma de 460 milioane ROL, se mai adauga 140 milioane ROL, bani rezultati din vinzarea deseurile refolosibile.
Cei 45 de detinuti care au cerut ca, pe perioada verii, sa munceasca in agricultura, beneficiaza, in urma activitatii depuse, de 10 procente din veniturile aduse institutiei. Potrivit declaratiei directorului PMT Tichilesti, procuror Cristinel - Danel Sarau, banii cuveniti detinutilor sint depusi in conturi deschise la Trezorerie.
"Dupa data de 20 octombrie, cind va intra in vigoare Legea 275/2006 privind executarea pedepselor, 30% din veniturile realizate de detinuti la beneficiari le vor fi alocate acestora.
Pe linga sumele de bani cistigate din munca depusa, detinutii au si zile cistig: in functie de numarul de ore lucrate, cistiga cite 4-5 zile la luna", a mai declarat directorul Sarau.
Acesta a subliniat ca detinutii care lucreaza bine sint recompensati cu suplimentarea dreptului la pachet si la vizita. De asemenea, acestia au fost scosi in comunitate si au fost organizate, pentru ei, in week-end-uri, activitati recreativ-sportive.
"Mai avem contracte incheiate cu beneficiari locali pina in noiembrie. Valoarea acestora se estimeaza la un miliard de lei vechi", a adaugat directorul PMT.
Din banii obtinuti din muncile prestate de detinuti pe perioada verii, conducerea penitenciarului apreciaza ca 480 milioane lei vor fi folositi pentru mutarea locatiei atelierelor. In locul acestora, se amenajeaza deja 10 dormitoare, ce vor constitui sectia cu regim semideschis, conform prevederilor noii legi privind executarea pedepselor. Dormitoarele vor fi dotate cu dus, chiuvete din inox, gresie, flise si va fi instalata retea de apa calda.
Directorul Sarau a precizat ca va fi amenajat si un laborator de informatica: "In perioada imediat urmatoare, vom primi, pe un program Gruntvig, 12 calculatoare. Institutia noastra trebuie sa organizeze sala si sa realizeze reteaua de calculatoare si conexiunea la internet. De asemenea, acum avem si posibilitatea de a amenaja foisoarele din perimetrul de paza".
Pe linga cele doua loturi de detinuti care lucreaza la beneficiarii de pe raza comunei Tichilesti, in penitenciar mai exista o brigada de 25 de tineri care lucreaza in gospodaria agrozootehnica proprie, la intretinerea culturilor.
S-a reusit, astfel, scutirea cheltuielilor ce ar fi fost necesare pentru plata detinutilor de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Braila. Surse din cadrul penitenciarului au declarat ca, in perioada 2000 - 2005, pentru lucrarile de la GAZ-ul penitenciarului, erau adusi detinuti de la penitenciarul din Braila, fiind cheltuite sume semnificative pentru plata, pentru transportul si paza acestora. Anul trecut, numai pentru salariile detinutilor ce au lucrat la GAZ, au fost cheltuiti 35 milioane ROL.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii