Detinuti ciomagiti de gardieni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Detinuti ciomagiti de gardieni

Citiva detinuti din Penitenciarul Braila reclama ca au fost batuti mar de gardieni. Acestia din urma sint acum in atentia magistratilor, pentru ca o comisie care a anchetat cazul la fata locului a constatat ca au reactionat exagerat. Tot scandalul a pornit dupa ce cinci dintre detinuti au incercat sa introduca in unitate telefoane mobile si PET-uri cu bauturi alcoolice, dar au fost descoperiti. Ei se intorceau de la un punct de lucru exterior inchisorii si bunurile pe care incercau sa le strecoare in interior apartineau altor doua persoane private de libertate. Pentru ca, in momentul perchezitiei, au devenit recalcitranti, detinutii au fost imobilizati. Aceeasi masura a fost luata si impotriva celor pentru care erau "carausi", deoarece in timpul audierilor au devenit agresivi. A doua zi, cu telefoanele mobile cu care, teoretic, nu au voie in inchisoare, detinutii si-au pozat vinataile si le-au trimis jurnalistilor. Ei sustin ca au fost batuti crunt de cadrele Penitenciarului si ca astfel de abuzuri au loc de fiecare data cind directorul, magistrat Ionel Gilca, este plecat din unitate.

Telefoane si alcool dublu rafinat

Scandalul a inceput joi, in jurul orei 15.10, cind detasamentul format din 10 persoane private de libertate s-a intors de la punctul de lucru SC Transeuropa SA. La controlul efectuat asupra lor, prin poarta detectoare de metale si prin perchezitia corporala amanuntita, au fost descoperite asupra a cinci detinuti doua telefoane mobile marca Nokia si LG, patru PET-uri de 0,5 litri si patru PET-uri de 0,25 litri cu alcool dublu rafinat. "Cu ocazia efectuarii perchezitiei si descoperirii obiectelor interzise, detinutii au devenit recalcitranti, opunind rezistenta si avind o atitudine agresiva, atit in limbaj, cit si in comportament, impunindu-se aplicarea unor masuri de imobilizare. In urma evenimentului, conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) a declansat o ancheta interna, pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii incidentului, precum si modul in care acesta a fost gestionat de catre angajatii penitenciarului", se arata intr-un comunicat al ANP.
Toate persoanele implicate in incident au fost testate cu aparatul alcooltest, reiesind ca nu consumasera bauturi alcoolice. In jurul orei 21.30, dupa ce detinutii s-au calmat, s-a dispus ridicarea mijloacele de imobilizare. Despre masurile de aplicare si de ridicare a acestora au fost informati judecatorul delegat al penitenciarului si conducerea unitatii, ulterior fiind sesizata si comisia de disciplina.

"Carausii" erau recompensati cu tigari

In urma cercetarilor efectuate s-a constatat ca cei cinci detinuti asupra carora au fost gasite bunurile erau "carausii" altor doua persoane private de libertate, care aveau relatii apropiate cu lucratorii de la societatea unde erau dusi la munca. Pentru a nu fi expuse direct, acestea au incercat sa introduca obiectele interzise prin intermediul altor persoane, pe care urmau sa le recompenseze cu un cartus de tigari in schimbul unui telefon mobil introdus, pentru un PET de 0,5 litri cu alcool dublu rafinat, cu cinci pachete de tigari si pentru un PET de 0,25 de alcool dublu rafinat cu trei pachete.
Cei cinci au fost repartizati sa desfasoare activitati productive la punctul de lucru "Transeuropa" in luna octombrie. Este vorba despre Tiberiu Ivan (31 de ani), condamnat la 3 ani inchisoare pentru furt calificat, Sorin Ion (30 de ani) - 7ani si sase luni pentru furt calificat, Eugen Agache (24 de ani) - 6 ani pentru furt calificat, Braileanu Manea (22 de ani) - 4 ani si patru luni pentru furt calificat si Virgil Patir (34 de ani) - 4 ani si sase luni pentru furt calificat, asupra caruia au fost gasite cele 2 telefoane mobile, ascunse in talpa de la incaltaminte. Pentru lamurirea situatiei create au fost audiate cele 2 persoane private de libertate carora le erau destinate obiectele interzise, respectiv Marian Chirca (28 de ani) - condamnat la 11 ani si sase luni pentru tilharie si Liviu Sbarcea (31 de ani) - condamnat la 3 ani si trei luni pentru furt calificat. Angajatii Penitenciarului spun ca acestia din urma au devenit agresivi, aducind injurii si amenintari personalului unitatii, motiv pentru care a fost necesara aplicarea unor masuri de imobilizare.

Detinutii sustin ca au fost batuti mar

Nemultumiti de masurile care s-au luat impotriva lor, detinutii au telefonat la redactie, pentru a povesti tratamentul de care au avut parte. Unul dintre ei, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, a spus ca, joi, dupa ce s-au intors de la munca, au fost batuti crunt de catre cadrele Penitenciarului. Asta din cauza faptului ca cinci dintre ei au incercat sa introduca in unitate bauturi alcoolice si un telefon mobil. "Au batut in total vreo 8 persoane, toti sintem plini de vinatai pe spate si pe fese, unii nici nu pot sta jos. Cei cinci s-au intors de la munca si asupra lor s-au gasit o sticla de alcool si un telefon mobil. Pe linga acestia au mai fost batuti si altii, o parte au fost izolati, nu ne-au lasat pe toti in camera. Exista alte masuri de sanctionare a detinutilor, nu trebuie sa fim batuti. In plus, in timp ce directorul Penitenciarului este plecat in vreo delegatie, ceva, ceilalti isi fac de cap, directorul adjunct, seful de la paza, ne bat, ne fac rapoarte in mod nejustificat", ne-a declarat unul dintre detinutii batuti.
Declaratiile persoanelor private de libertate sint sustinute si de rudele lor, care au venit la poarta unitatii pentru a incerca sa ia legatura cu ele si sa vada in ce stare sint, insa acest lucru nu le-a fost permis. Sotia si cumnata unuia dintre detinuti, respectiv Silvia si Mihaela Sbarcea, ne-au declarat ca nu este posibil ca intr-un penitenciar sa se intimple asa ceva, mai ales ca cei aflati dupa gratii ispasesc deja o pedeapsa. "Au fost batuti rau, nu am reusit sa luam legatura cu ei, nu ne lasa. Au gresit, ca de aia sint la puscarie, sa-i pedepseasca il alt mod, dar nu sa ii bata. Nici un ciine nu il maltratezi asa, sint si ei oameni, au si ei suflet. Sa ne spuna si noua unde scrie ca detinutii trebuie batuti? Noi sintem rudele lor, daca pe noi nu ne intereseaza, atunci pe cine? Am auzit ca au fost batuti vreo 7 - 8 insi, erau din celule diferite, i-au maltratat, asta nu se numeste penitenciar, asa este la noi in tara. Nu ne da voie sa intram, da' macar sa ii duca la spital, sa vina medicul legist, nu sa ii lase asa, in pat. Ne-au spus ca marti si joi sint audiente, dar pina atunci se musamalizeaza totul, li se trec si vinataile. Cumnatul este vinat de la mijloc pina jos, este negru. El nici macar nu a fost la munca in ziua aia, ceilalti au fost, dar l-au batut si pe el", au spus femeile revoltate.

Cadrele suspectate de abuz, in atentia magistratilor

Ca urmare a incidentului petrecut la Penitenciarul Braila, ANP a trimis o echipa de specialisti, pentru a efectua o ancheta la fata locului. Rezultatele preliminare ale acestora releva faptul ca angajatii suspectati ca au comis abuzuri se afla, in prezent, in atentia magistratilor braileni si galateni. "Prima concluzie care se desprinde reflecta folosirea disproportionata a metodelor de imobilizare si folosirea fortei in raport cu faptele comise, de catre angajatii Penitenciarului Braila. In acest sens, s-a dispus sesizarea Comisiei de disciplina din cadrul Penitenciarului Braila si a Comisiei de disciplina din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor. De asemenea, a fost sesizat Parchetul de pe linga Tribunalul Braila si Parchetul de pe linga Curtea de Apel Galati pentru functionarii publici cu statut special implicati in eveniment. In cazul persoanelor private de libertate a fost declansata procedura disciplinara in vederea cercetarii abaterilor si stabilirii vinovatiei, pentru fiecare in parte si, dupa caz, aplicarea masurilor disciplinare prevazute de lege. Daca se constata ca faptele comise de catre persoanele private de libertate intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni vor fi sesizate organele de urmarire penala competente", precizeaza purtatorul de cuvint al ANP.
Pina la inchiderea editiei, nimeni nu a putut sa ne ofere relatii privind veridicitatea pozelor trimise de detinuti si modul in care acestea au fost

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro