La muzeu, cele 10 detinute au fost intimpinate de profesorul de istorie Adrian Trifan, care le-a prezentat expozitia de baza, structurata pe patru sali si doua holuri. "La parter avem perioada veche, epoca pietrei incepind de la paleolitic si ajungind pina la perioada migratiilor, perioada medievala, iar la etaj partea de istorie moderna si contemporana a orasului si sectiunea de arta", a precizat Adrian Trifan. Detinutele au studiat cu atentie obiectele, armele si mobilierul provenind din diferite epoci istorice, mai ales ca unele dintre ele nu au mai fost niciodata intr-un muzeu de istorie.
Seful Serviciului de Interventie Psihosociala din cadrul Penitenciarului, inspector principal Paul Purcaroiu, ne-a declarat ca prin aceste actiuni se incearca o umanizare a persoanelor aflate in detentie, prin pastrarea contactului cu societatea.
"In baza protocolului incheiat cu Muzeul de Istorie am efectuat mai multe vizite, o parte dintre detinute au mai venit, speram sa permanentizam aceste iesiri. Chiar daca vin sa isi ispaseasca o pedeapsa, totusi noi sintem in Penitenciar sa dam posibilitatea detinutului sa reintre in societate refacut si cu ideile infractionale depasite. Nu numai pentru detinute organizam astfel de actiuni, reluam iesirile in comunitate si cu detinutii. Avem in intentie obiective ca Gradina Zoologica, Muzeul Stiintelor Naturii, o sa discutam si cu Clubul de Fotbal poate iesim cu detinutii la un meci si speram sa fie totul cit mai bine si modul de executare a pedepsei sa fie cit mai uman posibil. O sa mergem si la teatru, unele dintre detinute au mai fost si le-a placut, dar stagiunea incepe in septembrie", a spus Paul Purcaroiu.