Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Detectoarele de gaz devin obligatorii din 2008

Consumatorii de gaz metan, inclusiv consumatorii casnici, vor fi obligati sa-si monteze detectoare automate de gaze, indiferent daca au un banal aragaz si cu atit mai mult daca au instalatii mai complexe de ardere a gazului metan. Montarea acestor detectoare devine obligatorie incepind de anul viitor asa cum se stabileste prin ordinul 713/2004 al Ministerului Economiei. Conform ordinului, instalarea acestor aparate este obligatorie in incaperile in care sint functionale aparate de utilizare a gazelor naturale - aragaz, centrala termica, arzator etc. -, iar suprafetele vitrate sint "partial sau in totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de patru milimetri sau din geamuri de constructie speciala (securizat, termopan etc.)". In acest fel, se incearca o reducere drastica a evenimentelor nefericite soldate cu victime cauzate de scurgerile de gaze din instalatiile de distributie a gazului metan. Dincolo de acest deziderat o afacere de zeci de milioane de lei urmeaza a se dezvolta in Braila tinind cont de faptul ca un calcul estimativ indica un cost de circa 500 lei pentru aparat plus montare, raportat la zeci de mii de consumatori care va trebui sa-si monteze detectoarele de gaze.

Un detector costa circa 500 lei inclusiv montaj

Potrivit furnizorilor de astfel de echipamente, detectoarele au un sistem de semnalizare sonor, care avertizeaza instantaneu asupra eventualelor scurgeri de gaz si transmit un impuls electric unei electrovalve care opreste imediat gazul. Astfel, se evita producerea unor accidente grave. Un detector automat de gaze costa, potrivit informatiilor oferite de mai multe companii din domeniu, in jur de 500 de lei in care este inclus achizitia aparatului plus montajul. De regula, cei care au cumparat pina acum detectoare de gaze sint persoanele care si-au instalat propria centrala de apartament, fiind un element de securitate in plus. Dupa cum au explicat firmele care monteaza detectoarele de gaze, senzorul se monteaza la trei metri cel mult departare de sursa de foc si la 30 de centimetri maximum, de tavan. Electrovalva se monteaza in afara apartamentului, linga contorul de gaze, oprind alimentarea in caz de incidente. In cazul in care centrala termica de apartament sau arzatorul de gaz sint instalate in alta incapere decit bucataria, unde se afla aragazul, este necesara instalarea a doi senzori pentru fiecare echipament in parte. Asa cum era de asteptat pina acum, vinzarile de astfel de detectoare nu au fost spectaculoase, insa furnizorii estimeaza o crestere semnificativa odata cu obligativitatea achizitionarii unor astfel de aparate.

O piata potentiala de 2,3 milioane de consumatori casnici

"Incepind cu 2008, conform legii, este obligatorie montarea detectoarelor automate pentru incaperile in care sint aparate de utilizare de gaze naturale si au geamuri cu o grosime mai mare de 4 mm sau sint de constructie speciala (geam securizat sau termopan). Montarea unui astfel de aparat poate fi facuta numai de firmele autorizate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare din Domeniul Gazelor Naturale, iar "Distrigaz Sud" recomanda respectarea legii", ne-a comunicat biroul de relatii cu presa al furnizorului de gaz metan. Desi la nivel conceptual, verificarea existentei detectoarelor ar urma sa se faca in cadrul reviziilor retelei de gaz, conducerea furnizorului a precizat ca "la momentul actual, "Distrigaz Sud" nu este in posesia datelor necesare privind verificarea respectarii Ordinului 713/2004, al Ministerului Economiei sau a celor legate de sanctiunile aplicate in caz de nerespectare a acestui Ordin".
Ca termen de comparatie la sfirsitul anului 2005, in Romania erau inregistrati peste 2,3 milioane de consumatori casnici de gaze naturale, ceea ce inseamna tot atitia potentiali clienti.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii