Nici firmele brăilene şi nici persoanele fizice care deţin utilaje ce pot fi folosite la deszăpezire nu s-au grăbit să îşi prezinte ofertele la Consiliul Judeţean Brăila, deşi conducerea acestei instituţii a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că lista pentru colaborare este deschisă pentru toată lumea. După cum v-am mai informat, preşedintele interimar al CJ Brăila, Ovidiu Nechita, dorea să aibă o situaţie exactă cu ofertele de preţ ale deţinătorilor de utilaje, pentru ca, în eventualitatea unei ninsori puternice, să existe posibilitatea încheierii unor contracte în regim de urgenţă. Asta deoarece licitaţia pentru stabilirea oficială a unei firme care să se ocupe cu deszăpezirea va avea loc abia săptămâna viitoare, pe 2 decembrie. "Până atunci, trebuie să fim pregătiţi, în caz că vine iarna brusc. Din acest motiv, invit firmele care au cu ce să participe la deszăpezire să vină şi să îşi prezinte ofertele", îndemna Nechita, la sfârşitul săptămânii trecute.
În ciuda acestei invitaţii, care s-a vrut a fi cât mai transparentă posibil, doar două firme îşi depuseseră ofertele de preţ, până ieri după-amiază. "Nu înţeleg de ce se manifestă această lipsă de interes, în condiţiile în care am încercat să fac în aşa fel încât să nu existe nicio suspiciune de blat. Invitaţia este deschisă în continuare, pentru toţi posesorii de utilaje. Pentru ca să avem, totuşi, o garanţie că am putea face faţă în cazul unei ninsori abundente, am purtat o discuţie şi cu conducerea Garnizoanei Brăila şi am convenit ca, dacă se strică vremea şi firmele civile nu pot face faţă, să se intervină în punctele critice şi cu utilaje ale Armatei. În acest fel, am putea interveni în mai puţin de două ore în orice sector de pe drumurile judeţene", ne-a declarat Nechita. Acesta a spus că intervenţia Garnizoanei s-ar face în baza unui contract de prestări servicii încheiat cu CJ, însă nu a precizat şi care sunt tarifele ce ar trebui plătite într-o astfel de situaţie. "Oricum, preţurile Armatei sunt cele mai mici de pe piaţă, iar un contract semnat cu militarii nu ar presupune decât strict intervenţia în punctele critice. Nu s-ar lua în calcul şi timpii de aşteptare sau alte aspecte de acest gen, care să umfle factura finală", a explicat Ovidiu Nechita.
Preşedintele interimar al CJ Brăila a ţinut să precizeze că a pus pe ordinea de zi a următoarei şedinţe din CJ şi posibilitatea încheierii unui contract de prestări servicii cu Garnizoana, ca variantă de rezervă pentru firma ce urmează să câştige licitaţia de atribuire oficială a deszăpezirii. "Militarilor le-ar reveni sarcina să intervină doar acolo unde firmele civile sunt depăşite de situaţie, cum au mai fost şi în anii trecuţi. Costurile suplimentare ar fi minime. Sper ca în cadrul şedinţei să se voteze proiectul respectiv", ne-a mai spus Nechita.
Pentru sfârşitul acestei săptămâni, meteorologii prognozează ploi în zona Brăilei care, în contextul răcirii accentuate a vremii, s-ar putea transforma în lapoviţă şi ninsoare.
După cum se ştie, în ultimii ani, contractele de deszăpezire a drumurilor judeţene brăilene au fost prinse de firma "Tancrad" Galaţi care a câştigat, astfel, circa 20 miliarde de lei vechi în fiecare sezon rece.