"In culpa este Guvernul de data asta"
In acest context, parlamentarul democrat nu considera ca sindicalistii practica un santaj, asa cum au fost acuzati, ci doar ca folosesc momentele importante, precum inceputul sau sfirsitul de an scolar, pentru a forta mina Guvernului, pentru ca nu au alta alternativa: "Profesorii, ce sa faca, in momentele critice incearca sa forteze mina guvernantilor, ca sa-si rezolve problemele. Daca aceasta lege a salarizarii bugetarilor era facuta pina acum si discutata cu sindicatele, situatia era alta. Nu spun, li se maresc salariile de la 1 septembrie cu 6%, dar domnule, daca ai semnat si ai pus stampila acolo, pe document, in frunte cu primul ministru, trebuie sa ne tinem de cuvint si sa facem ce am spus. Parerea mea este ca, din pacate, in culpa este Guvernul de data asta. Au dreptate atunci cind forteaza mina acestuia, in conditiile in care nu sar calul. Daca se incadreaza in limita bunului simt, nu exagereaza in actiunile lor revendicative. Daca ne uitam la salariile bugetarilor, vom vedea ca salarizarea personalului din invatamint este pe undeva pe la medie - excludem de aici demnitarii si magistratii. Din acest motiv sustin ca trebuie sa apara o noua lege a salarizarii bugetarilor, pentru ca in aceasta ar fi prinsi nu doar profesorii, ci si presedintele Romaniei, parlamentarii si femeia de serviciu de la nu stiu ce gradinita. Daca s-ar face legea, ar fi si o scara de ierarhizare, fiecare cu clasa lui de salarizare".
Vina profesorilor
Vasioiu este insa de acord si cu opiniile unor oficiali din minister care considera ca, daca tot cer salariile mai mari, profesorii trebuie sa munceasca mai mult si sa obtina rezultate mai bune cu elevii:
"Este o problema aici. Pe vremea cind am facut eu scoala, era mult mai mult respect pentru profesorii pe care-i aveam. Cred ca era o scoala mai puternic infipta in ceea ce trebuia unui absolvent de liceu in viata. Cred ca acum scoala este un pic mai superficiala, si aici in primul rind sint profesorii de vina, fie nu se mai impun in fata elevilor, fie sint mai superficiali si merg pe ideea ca daca vin la scoala inseamna ca trebuie sa-si ia salariul. Cred ca trebuie sa fie niste criterii de apreciere a fiecarui cadru didactic in parte si in functie de aprecierea obiectiva, sa i de dea si salariul pe care-l merita. Nu este suficient sa spuna ca si-a dat definitivatul sau gradul I, sau gradul II si trebuie sa i se mareasca salariul. Trebuie vazut si ce face la clasa, si ce rezultate obtine cu elevii sai".