Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Deputatul Vasioiu someaza CNSAS

Nu a primit nici acum un raspuns, desi, la 17 octombrie 2005, deputatul PD Horia Vasioiu solicita Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), sa elibereze un act privind "apartenenta sau neapartenenta, colaborarea sau necolaborarea cu organele de securitate" a peste 100 de alesi, plus a prefectului, subalternilor sai si directorilor din institutiile administratiei. Potrivit noii legi de functionare a CNSAS, dupa finalizarea verificarilor, care nu pot dura mai mult de 90 de zile de la data primirii cererii, Consiliul trebuie sa transmita raspunsul in scris solicitantului si persoanei verificate. Dat fiind ca nu a primit absolut nici un raspuns, Horia Vasioiu le-a declarat reporterilor nostri ca va cere CNSAS referinte si despre alti sefi de institutii, Finante, Vama, Garda Financiara, si va soma CNSAS ca va actiona pe cale juridica daca nu va primi urgent raspunsul la vechea solicitare si, in termenul legal, la noua solicitare.

A cerut dosarul sotiei, pe al sau nu

La solicitarea formulata catre CNSAS la 17 octombrie 2005, deputatul PD Horia Vasioiu nu a primit raspuns nici azi. Reamintim ca, atunci, parlamentarul solicita Consiliului sa formuleze un raspuns, sa emita chiar un act, cu privire la neapartenenta sau apartenenta, colaborarea sau necolaborarea cu organele de securitate a prefectului Nicolae Mitroi, a subprefectilor, a presedintelui CJ, Gheorghe Bunea Stancu, a subalternilor acestora, precum si a primarului Constantin Sever Cibu, a viceprimarilor, intre care Daniela Vasioiu, sotia deputatului, precum si a tuturor primarilor din localitatile brailene.
Ieri, deputatul Vasioiu le-a spus jurnalistilor nostri ca e posibil sa dea in judecata CNSAS fiindca nu i-a raspuns solitarii: "Studiez legea si exista posibilitatea sa-i dau in judecata. Initial, CNSAS avea termen sa raspunda in 60 de zile acestor solicitari. Acum, dupa noua lege, termenul este de 90 de zile. Dar nu mi-au raspuns in nici unul dintre termene. Voi face o revenire la CNSAS, in care voi solicita referinte si despre alte persoane, fiindca acum se poate cere si pentru alti directori din institutii. Voi cere, da, si pentru directorul de la Finante, Vama, Garda Financiara. O sa-i avertizez ca nu mi-au raspuns in termen, sa-mi raspunda urgent, altfel, pot sa-i actionez in judecata", ne-a declarat Horia Vasioiu.
Potrivit noilor acte normative de functionare a CNSAS, 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste, modificata si completata prin OUG nr. 16/ 27.02.2006, "in termen de 60 de zile de la data primirii cererii Consiliul citeaza, in vederea audierii, persoana care a solicitat, precum si persoana cu privire la care s-au solicitat verificari", insa "declansarea si finalizarea verificarilor solicitate se pot face si in lipsa persoanelor legal citate". De asemenea, potrivit acelorasi acte normative, se pot cere referinte privind colaborarea cu securitatea si despre sefii Vamii, Finantelor, Politiei, Garzii Financiare, SRI-ului, procurorilor si judecatorilor, iar raspunsul se transmite in 90 de zile de la data primirii cererii.
Intrebat cum de a solicitat dosarele altora si pe al sau nu, Horia Vasioiu a spus: "Nu am dosar de informator". "Daca va fi, voi cere si pentru mine, eventual, dosarul de urmarit, dar dosar de securitate nu am si de aceea nici n-am cerut", a adaugat sursa citata.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii