Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Deputatul Vasioiu face recensamintul turnatorilor la Securitate din administratie

Peste o suta de reprezentati ai administratiei publice brailene sint verificati, la solicitarea presedintelui PD Braila, deputatul Horia Vasioiu, pentru a se vedea daca au facut sau nu politie politica sub regimul comunist. Desi e vorba de un numar mare de persoane, din toate partidele politice reprezentate in Braila, Vasioiu se declara insa uimit de isteria provocata numai la nivelul superior al CJ Braila, de solicitarea sa catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) privind verificarea relatiilor cu fosta Securitate a mai multor reprezentanti ai administratiei publice locale. Acesta a precizat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca din punctul sau de vedere, in contextul in care avea tot dreptul sa faca aceasta solicitare si in conditiile in care, cel putin teoretic, cei care sint acum supusi verificarilor in urma solicitarii sale nu au nimic de ascuns, nu vede de ce s-ar isteriza atit presedintele CJ Gheorghe Bunea Stancu cit si vicepresedintele aceluiasi consiliu, Niculina Moisescu: "In conformitate cu prevederile art. 2 din Legea nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica, am solicitat sa aflu daca anumite persoane, cu functii importante in administratia publica locala au facut politie politica. Am cerut astfel de verificari pentru peste 100 de persoane, primarii din judet, inclusiv ce ai PD, primarul Cibu, ambii viceprimari, presedintele CJ si vicepresedintii, prefect, subprefect, consilieri, mai multa lume".

"Daca conducerea CJ s-a isterizat atit, inseamna ca are ceva de ascuns, nu?"

Vasioiu a tinut sa precizeze ca a facut aceasta solicitare in urma unei discutii avute anul trecut cu citiva reprezentanti ai CNSAS, care i-au adus la cunostinta ca, pina in acel moment, de la Braila nu venise nici o cerere in acest sens: "Eu cred ca brailenii au deptul sa stie ce oameni conduc acest judet si acest oras. Asadar, pentru a elucida aceasta problema si pentru a nu se mai face discutii aiurea pe aceasta tema, am decis sa fac aceasta solicitare de verificare. Si am primit deja o instiintare de la CNSAS ca s-au inceput verificarile si ca voi primi un raspuns imediat ce se vor finaliza. Atunci o sa fac public, bineinteles, rezultatul primit. Din cite stiu eu, pina acum si viceprimarii, si subprefectul au trimis copie dupa actul de identitate, asa ca lucrurile par sa mearga repede. Oricum, eu sint de parere ca oamenii au dreptul sa stie cine a facut politie politica inainte de 1989. Iar daca conducerea CJ s-a isterizat atit, inseamna ca are ceva de ascuns, nu? Altfel nu-mi explic". Acesta a subliniat faptul ca, din nefericire, chiar daca se afla ca cineva a facut politie politica, acestuia nu i se va intimpla nimic, deoarece in Romania, deocamdata, nu exista o lege care sa stipuleze acest lucru.

"Pe mine nu ma intereseaza ca mi-au dat numele, dar nu aveau dreptul sa faca asta"

Totusi, liderul PD este nemultumit de faptul ca CNSAS i-a dezvaluit numele celor asupra carora a cerut verificari, si spune ca tocmai o astfel de actiune din partea consiliului ii determina pe unii sa renunte la astfel de solicitari: "Pe mine nu ma intereseaza ca mi-au dat numele, dar nu aveau dreptul sa faca asta. Cu toate acestea mi-e indiferent ca mi-au dat numele. Putin imi pasa mie. Dar mai sint oameni care poate au facut puscarie din vina unora, si acum il vad pe ala pe la televizor si vor sa faca o cerere la CNSAS, dar le e frica ca, daca li se da numele, vine ala si nu stiu ce le face si dupa 30 de ani. Dar mie nu au ce sa-mi faca, nu mi-e frica. Oricum, actuala conducere a CNSAS trebuie schimbata, chiar la trei sferturi dintre cei de acolo li se termina mandatele in martie". La rindul sau, si subprefectul Aurica Avram s-a aratat de parere ca e dreptul brailenilor sa afle cine a facut politie politica. Totodata, acesta nu a exclus posibilitatea extinderii verificarilor si asupra directorilor directiilor deconcetrate, magistratilor, jurnalistilor, sau altor persoane, in limita legii.

"Pina la urma, adevarul e ca fiecare om trebuie sa isi umple timpul cu ceva"

Cu toate acestea, unii dintre cei care au primit solicitare de la CNSAS sa trimita o copie dupa actul de identitate pentru derularea verificarilor, se declara deranjati de faptul ca presedintele PD "s-a trezit" sa faca acest lucru tocmai acum, la un an si 4 luni de la alegerile locale. Astfel, presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, considera inutila si anormala actiunea intreprinsa de deputatul Vasioiu: "Noi am facut o data o declaratie pe tema asta. Dar s-a trezit acum, la atita timp... Poate nu mai are treaba, sau a terminat de a se ocupa de bunastarea populatiei si il intereseaza trecutul primarilor PSD din teritoriu si a altora. Mi se pare inutil si e o chestie anormala, dar daca domnul Vasioiu asa vrea, o sa ne conformam, ce sa facem..."
De aceeasi parere s-a aratat si consilierul municipal PSD Sorin Bosenag care considera ca solicitarea deputatului Vasioiu frizeaza absurdul: "Pina la urma, adevarul e ca fiecare om trebuie sa isi umple timpul cu ceva. Si decit sa se agite pentru a face ceva pentru Braila, se pune acum si cere ceva care nu stiu la ce ii va folosi. Dar ma rog, banuiesc ca o sa se conformeze toata lumea".
Si primarul Cibu s-a aratat uimit de solicitarea lui Vasioiu, dar a declarat ca va pune la dispozitie orice informatie ii va fi ceruta, deoarece nu doreste sa creeze discutii inutile: "Nu stiu ce vrea sa demonstreze, dar acest dosar nu poate fi pus la dispozitia nimanui decit cu acordul meu. Acord pe care eu il dau deoarece nu am nimic de ascuns. Totusi eu nu as vrea sa ma uit pe el, ca tare ma tem ca mi-as face si mai multi dusmani, daca aflu care m-a mai turnat".
Vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, Niculina Moisescu, declara ca nu are de gind sa dea, deocamdata, nici un fel de copie a actului sau de identitate, si ca are de gind sa consulte un avocat, ca sa se lamureasca ce se intimpla, si cum se poate sa fie ea obligata sa se legitimeze, la simpla cerere a cuiva, ca sa poata fi "anchetata". Pe de alta parte, Niculina Moisescu este uimita sa afle ca, in contextul in care Braila se cofrunta cu probleme precum gripa aviara, numar mic de investitori straini, scandaluri politice si, nu in ultimul rind, un viitor buget pe 2006 de mai mare risul, "Vasioiu are ca prioritate verificarea alesilor locali, pentru a-i deconspira, cu minie proletara, pe colaboratorii fostei Securitati".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii