In urma furtunii de dimineata s-au consemnat numeroase defectiuni la retelele de electricitate, sute de copaci au fost fost smulsi din radacina sau rupti in doua, provocind, la rindul lor, avarierea autoturismelor parcate in apropiere. Printre cei care au avut ghinionul sa-si vada masinile acoperite de crengile copacilor doboriti de vint s-au aflat si deputatul Mihai Tudose si viceprimarul Lucian Tilea. Acestia isi parcasera autoturismele linga centrul comercial "Dunarea-Winmarkt", chiar sub un tei care s-a frint ca un bat de chibrit in furia furtunii. Tudose a avut noroc, insa, "Mercedes-ul" sau a scapat doar cu citeva zgirieturi minore. In schimb, "Daewoo Tacuma" al viceprimarului Tilea a incasat o lovitura mult mai puternica, alegindu-se cu parbrizul spart si capota indoita in doua locuri. Viceprimarul se afla la Primarie, cind s-a produs incidentul. "Azi dimineata, am plecat la birou cu motocicleta. Cu masina a iesit fiul meu, care a mers la "Dunarea", sa faca niste cumparaturi. A parcat-o aici si s-a intimplat ce s-a intimplat, nu e nimeni vinovat. Copacul asta parea destul de sanatos, nu cred ca ar putea fi trasi la raspundere cei care au datoria sa taie sau sa toaleteze pomii cu probleme de pe raza municipiului", ne-a declarat viceprimarul, in timp ce astepta o macara, sa-si scoata masina de sub crengile teiului doborit de vint. Dupa ce crengile au fost indepartate, Tilea ne-a spus ca paguba se cifreaza in jurul valorii de 1.000 lei dar ca aceasta va fi acoperita de asigurarea "Casco".
Pina ieri dupa amiaza, la Primarie nu se inregistrasera alte plingeri legate de masini avariate de copacii rupti. In schimb, au fost reclamatii legate de locuinte avariate, de acoperisuri smulse de pe bloc. Vintul puternic a smuls acoperisul a doua blocuri, unul din cartierul Radu Negru, celalalt din zona Apollo, precum si pe cel al unei cladiri mai vechi, situata pe Str. Mihai Eminescu, colt cu Str. Golesti. Acoperisul in sarpanta a blocului din Apollo a cazut peste balconul unui apartament al blocului invecinat, provocind pagube insemnate. Se pare ca sarpanta respectiva fusese ridicata de curind iar lucrarea nu prea respectase normele in vigoare. "Vom demara o ancheta, la nivelul Primariei, sa vedem daca a existat o autorizatie de constructie si daca s-au respectat termenii acesteia", ne-a declarat viceprimarul Lucian Tilea.
Braileni raniti de crengile cazute din copaci
Din fericire, furtuna nu a provocat decese in rindul brailenilor. Doar doua persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale: un biciclist peste care a cazut o creanga si un sofer care a derapat cu masina incercind sa evite un obstacol adus de vint pe carosabil. Fara indoiala, insa, foarte multe persoane s-au speriat teribil de vijelia iscata din senin. In cartierele marginase, ale caror strazi au fost rascolite de lucrarile fara de sfirsit ale firmei "Athena", rafalele de vint au provocat nori de praf mai ceva ca-n desert. Oamenii surprinsi pe strada au fugit care-ncotro, cautind un adapost.
In ce priveste avariile produse la retelele electrice, Prefectura Braila ne-a informat ca, in municipiu, au fost pene de curent in cartierul Pisc si pe B-dul Dorobanti. In comuna Gropeni, reteaua electrica a fost afectata partial, la fel si in comuna Romanu si orasul Ianca. Avariile au fost raportate la "Electrica", fiind trimise echipe la fata locului, pentru remedierea defectiunilor.
Circulatia rutiera a fost afectata pe drumurile nationale 2B, 22 si 23. Situatia a fost critica pe soseaua ce leaga Braila de Focsani, care a fost blocata in numeroase puncte, de crengile cazute pe carosabil.
In ce priveste inlaturarea efectelor vijeliei, conducerea Primariei ne-a informat ca simbata, pina la ora 20.00, arterele rutiere fusesera eliberate de copaci si crengi. Dar o situatie exacta a numarului de copaci trintiti la pamint se va sti abia astazi la nivelul Primariei, dupa cum ne-a informat viceprimarul Daniela Vasioiu.
In ceea ce priveste salubrizarea de dupa furtuna, au fost ceva probleme cu curatarea strazilor si a locurilor de promenada, cum ar fi bulevardele Cuza si Independentei si Gradina Mare. Pe sectorul respectiv, administrat de firma "Eco", simbata seara inca mai erau crengi si frunze. Noroc ca s-au gasit destui braileni care au ridicat rapid crengile mai mari, pentru a le folosi la iarna, ca lemn de foc. Viceprimarul Lucian Tilea a apreciat, insa, faptul ca celalti doi operatori de salubritate - RER si "Braicata" - s-au mobilizat mult mai bine.