Deputatul PSD Cristian Rizea - "turnat" la Parchet de propriul frate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Deputatul PSD Cristian Rizea - "turnat" la Parchet de propriul frate

* în replică, Cristian Rizea neagă orice acuzaţii şi spune că fratele său ar fi bolnav psihic

Deputatul PSD de Brăila Cristian Rizea a intrat din nou în vizorul procurorilor. De data aceasta, Rizea a fost "turnat" de propriul frate, care îl acuză că, pe la spatele lui, i-a vândut una dintre proprietăţi, păgubindu-l astfel cu câteva sute de mii de euro.
Bogdan Rizea a depus plângere penală împotriva fratelui său în luna mai a acestui an, când a solicitat procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cercetarea şi tragerea la răspundere penală a fratelui său, deputatul Cristian Rizea, pe motiv că mandatându-l pe acesta cu drepturi depline de achiziţie, administrare, folosinţă şi dispoziţie asupra tuturor bunurilor şi afacerilor din România, acesta s-a dovedit de rea - credinţă. Mai clar, Bogdan îl acuză pe fratele său că a efectuat tranzacţii şi operaţiuni în urma cărora sumele rezultate le-ar fi folosit fără drept, în interes propriu. Totodată, Bogdan îl acuză pe Cristian că, la începutul acestui an, deputatul a uzat de o procură, "anterior revocată", vânzându-i un imobil situat în Bucureşti şi că a refuzat să îi dea banii rezultaţi din tranzacţia imobiliară. Procurorii au răspuns cu NUP la toate aceste acuzaţii.

Cum a avut "grijă" Cristian Rizea de interesele fratelui său

Aşa cum au stabilit anchetatorii, firul poveştii s-a derulat în felul următor: Bogdan Rizea este funcţionar bancar şi din 1999 şi-a stabilit reşedinţa în Spania. În 2005, dispunând de o sumă importantă de bani, se decide să investească în domeniul imobiliar în România. Pentru asta, la 10 mai 2005, îl mandatează pe fratele său, Cristian Rizea, prin procură, să se ocupe de toate afacerile şi interesele sale. Cu această ocazie, Bogdan îi dă fratelui său Cristian şi suma de 150.000 de euro. Cu 142.000 de euro, Cristian cumpără vila din str. Louis Blanc, pe care, în anul următor, o închiriază statului Kuwait, care, după nişte modificări şi modernizări, îşi stabileşte acolo sediul ambasadei din România.
După cum se specifică în rezoluţia procurorilor, chiria pentru acel imobil este stabilită la suma de 9.000 de euro/lună. Pentru încasarea chiriei, Cristian Rizea înfiinţează 5 conturi - în lei, euro şi dolari, pe numele mamei lor, Maria Rizea. În calitate de împuternicit pe acele conturi, Cristian Rizea foloseşte o parte din bani, fie virându-i în conturile soţiei sale - Jossete (fostă Niculina) şi a şoferului său Ion Găzaru, fie pentru plata unor servicii în interes personal. Anchetatorii au mai stabilit că în cursul anilor 2007 - 2008, Cristian i-a trimis şi fratelui său, în mai multe tranşe, suma totală de 45.000 de euro.
În 2008, Cristian Rizea îi cere fratelui său o altă procură, pe motiv că există o nouă regulă notarială în România, conform căreia valabilitatea unei procuri nu poate depăşi 2 ani. În 2010, Cristian îi cere fratelui său să revoce procura dată în 2008, deoarece şi-a schimbat atât cartea de identitate cât şi domiciliul şi nu vrea să aibă probleme la folosirea ei. Întrucât Bogdan anunţase că vine în România la sfârşitul anului, cei doi au convenit ca noua procură să fie făcută atunci.
Bogdan revine în ţară în ianuarie 2011 şi pe data de 12 îi face fratelui său altă procură. Pe 13 ianuarie, însă, Bogdan află că figurează cu o datorie de 50.000 de euro, reprezentând impozite neplătite pe proprietăţi şi chirii, cumulate pe mai mulţi ani. Dându-şi seama că fratele său l-a prejudiciat, Bogdan revocă imediat noua procură. Furios, îl sună pe Cristian, care plecase între timp la Roma, şi îi cere să plătească datoriile către stat. Cristian se apără spunând că e vorba de o încurcătură, pe care o va rezolva. Bogdan pleacă în Spania, aşteptând ca fratele său să îl anunţe că a rezolvat problema datoriei către stat.

O procură...uitată

Şi aici devine foarte interesant. Pentru rezolvarea problemei, Cristian se hotărăşte să vândă imobilul din str. Louis Blanck, iar pentru asta se foloseşte de singura procură rămasă în posesia lui şi nerevocată, cea din 2005. Tranzacţia se face pe 28 ianuarie la acelaşi birou notarial la care fusese făcută şi procura, iar cumpărătorul e nimeni altul decât cel de la care cumpărase iniţial imobilul, în 2006, adică prietenul său, senatorul - avocat Dan Şova. Suma - 300.000 de euro. Potrivit contractului, Rizea a primit în ziua vânzării 100.000 de euro, diferenţa urmând a-i fi achitată de Şova în două tranşe a câte 100.000 de euro, până la sfârşitul lunii mai. Anchetatorii au mai descoperit că, pe 27 ianuarie, Cristian Rizea îi trimite fratelui său o copie a chitanţei emise de Trezoreria Sectorului 4, prin care demonstrează că a platit datoriile către stat, însă fără a-l informa pe acesta că, pentru a face asta, i-a vândut imobilul.

Şi fără imobil, şi cu banii luaţi

La scurt timp, însă, Bogdan sună la Ambasada Kuwaitului, de unde este informat că nu mai este el proprietarul imobilului. Disperat, reuşeşte să ia legătura cu biroul notarial la care s-a făcut tranzacţia, care îi confirmă. Din nou furios, îşi sună fratele şi îi cere să îi dea măcar banii încasaţi din vânzarea clădirii, însă Cristian refuză. Bogdan ia legătura şi cu Şova, căruia îi explică că fratele său nu îl mai reprezintă şi că el este îndreptăţit să primească măcar ultimele tranşe de bani. Pe 22 martie, Bogdan are parte de un şoc. Dan Şova îl informează că, de fapt, a achitat integral preţul contractului la data de 10 februarie şi îi trimite lui Bogdan o copie de pe chitanţa de mână scrisă şi semnată de Cristian Rizea, în prezenţa unui martor, din care rezultă că pe 10 februarie acesta a primit 200.000 de euro. În acest moment se hotărăşte Bogdan să îi facă plângere penală fratelui său.
În apărarea sa, la audieri, Cristian a explicat că procura a fost perfect valabilă şi că tot ce a făcut a făcut în baza ei. El a declarat procurorilor că o să îi dea banii fratelui său, dar doar după ce calculează cheltuielile pe care le-a făcut cu renovarea imobilului respectiv. Cristian s-a mai apărat precizând că a ales să verse banii din chirii în conturile mamei sale şi nu să îi trimită direct fratelui său, deoarece aşa a înţeles el că ar fi dispus fratele său să contribuie la întreţinerea părinţilor, aflaţi în nevoie.

NUP pentru Cristian Rizea

Într-un final, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) împotriva lui Cristian Rizea pe motiv că, în fapt, singurul vinovat de toate povestea este chiar Bogdan, pentru că a uitat să revoce procura din 2005, "revocarea implicită" neaplicându-se.
Nemulţumit de rezoluţia primită, Bogdan Rizea a contestat-o, în acest moment aşteptând decizia procurorului general. Între timp, el a făcut publică întreaga poveste, declarând presei centrale că fratele său nu l-a lăsat numai fără imobilul de 300.000 de euro, ci şi fără un apartament de 142.000 de euro, un teren de 150.000 de euro situat în Mangalia, dar şi fără vreo 486.000 de euro, contravaloarea chiriei încasate de la Ambasada Kuwaitului în tot acest timp.

"Din nefericire, rudele nu ţi le alegi, ţi le dă Dumnezeu"

Contactat de către reporterii "Obiectiv", Cristian Rizea a declarat că nimic din cele reclamate nu se confirmă şi că fratele său a avut şi nişte probleme psihice pe care şi le-a tratat la o clinică din străinătate: "Din nefericire, rudele nu ţi le alegi, ţi le dă Dumnezeu. Eu nu am vrut să fac asta public, dar fratele meu a avut nişte probleme psihice, pentru care a fost şi internat la o clinică privată din afară. Evident că nu e nimic adevărat din tot ce a povestit, de aceea şi procurorul a dat NUP. Dar, în spatele acestei poveşti stă de fapt mâna celor de la Putere, pe care se pare că atât eu, cât şi cei de la PSD, în general, îi deranjăm. Mai ales că am avut lansarea PSD Diaspora Austria, care a avut mare succes. Oricum, presa portocalie şi-a făcut treaba, însă în curând o să vadă că şi alte acuzaţii au fost false, mă refer aici la ancheta ANI cu privire la cei 300.000 de euro din averea mea, care nu se justifică. Fiecare euro din ei se justifică. Dar asta e".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro