Mergi la conţinutul principal

Deputații PNL Brăila, Varga și Ioniță îl atacă extrem de dur pe Chiriac pe tema COVID - 19

* cei doi parlamentari liberali au emis  un comunicat de presă prin intermediul căruia l-au somat pe Francisk Chiriac, președintele CJ Brăila, să ”înceteze cu minciunile și să treacă la treabă” * Vasile Varga și Antoneta Ioniță au făcut referire la un comunicat recent al lui Chiriac, prin care acesta a acuzat Guvernul PNL că nu ar fi alocat fonduri județului Brăila în lupta contra coronavirus * deputații au solicitat un răspuns scris de la Ministerul Sănătății pe această temă, pe care l-au atașat comunicatului lor, pentru a reliefa că în realitate s-au alocat 860.000 lei * aceștia au subliniat că șeful CJ Brăila și conducerea Spitalului Județean ar fi tratat ”în bătaie de joc” solicitările către Minister, sabotând orice posibilă altă intervenție legală

 

Război politic total între deputații PNL Brăila și președintele Consiliului Județean privind alocările făcute până acum de la Centru pentru combaterea răspândirii virusului COVID-19. Așa cum am precizat într-o ediție anterioară, șeful CJ Brăila, Francisk Chiriac a emis, recent, un comunicat de presă prin intermediul căruia au făcut publică situația de la începutul lunii aprilie, privind banii care s-au alocat în contextul prevenirii și combaterii pandemiei de coronavirus. Ei bine, în cadrul documentului, acesta a reliefat faptul că Guvernul a alocat zero fonduri până acum pentru a ajuta județul, lucru care le-a dat de lucru parlamentarilor liberali, care au solicitat personal un răspuns în scris pe această temă de la Ministerul Sănătății.  Mai mult, Chiriac a emis și o scrisoare deschisă adresată premierului României Ludovic Orban, prin care, pe lângă problemele sesizate, a solicitat și plafonarea prețurilor echipamentelor medicale pe durata stării de urgență. Ei bine, ieri, Vasile Varga și Antoneta Ioniță au revenit la rândul lor cu un comunicat de presă prin care l-au somat pe Chiriac să ”înceteze cu minciunile și să treacă la treabă”, subliniind că datele pe care le-au obținut de la Minister demonstrează că lucrurile nu stau chiar așa cum le-a prezentat conducerea CJ Brăila. Și, pentru a-și întări spusele, pe lângă comunicat, liberalii au atașat și răspunsul oficial primit de la Minister.

”Printr-o recentă scrisoare deschisă adresată premierului României, Francisk Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila, a aruncat în spațiul public o serie de informații false, fără nicio legătură cu realitatea, în încercarea de a  acoperi incompetența și managementul dezastruos de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Brăila, pe care îl girează de ani buni. S-a plâns Francisk Chiriac că Ministerul Sănătății n-ar fi alocat «spitalelor din județul Brăila nici măcar un leu», astfel că instituția ar fi fost obligată să se descurce singură. Nimic mai fals! Am solicitat un răspuns oficial de la Ministerul Sănătății, din care am aflat că spitalele din județul Brăila au primit, la fel ca toate unitățile sanitare din țară, echipamente de protecție și materiale sanitare, imediat după ce pandemia a început să-și facă simțită prezența. Mai mult, prin Ordinul nr. 489/23.03.2020 al Ministerului Sănătății, s-au stabilit o serie de măsuri prioritare, iar  județului Brăila i-au fost repartizate sume pentru achiziționarea de echipamente și buna desfășurare a activității în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (A.T.I.). Peste 470.000 de lei au fost alocate Spitalului Județean Brăila pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea bolnavilor critici (inclusiv a celor infectați cu COVID-19) din secțiile și compartimentele A.T.I. adulți, copii și nou-născuți. Alți 390.000 de lei au ajuns la Brăila pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea bolnavilor critici, cu infecții emergente”, au declarat parlamentarii PNL.

Cu alte cuvinte, aceștia au dorit să puncteze că Ministerul Sănătății a alocat 860.000 lei, bani din care, conform ordinului, SJU putea cumpăra medicamente, echipamente de protecție, echipamente pentru monitorizarea bolnavilor de coronavirus, ventilatoare, materiale și consumabile pentru îngrijirea pacienților, reactivi și materiale pentru laborator. De asemenea, Varga și Ioniță au acuzat conducerea CJ Brăila și pe cea a spitalului că au trimis către Minister solicitări în ”bătaie de joc” prin care au sabotat orice posibil alt ajutor financiar.

”Cam tot ceea ce este necesar pentru personalul medical și pentru pacienți! Evident, despre acești bani nu ați suflat nicio vorbă și nici nu ați spus cum au fost folosiți. În schimb, v-ați plâns că, deși Spitalul Județean a solicitat ajutor pentru un aparat de testare a COVID-19, ar fi primit un răspuns negativ. Domnule Chiriac, este știut că «minciuna are picioare scurte», iar dacă pe alții reușiți să îi prostiți, noi o să le spunem public și deschis oamenilor că, în realitate, Spitalul Județean Brăila a trimis această solicitare în bătaie de joc, cu referate și note de fundamentare neactualizate, înregistrate în 2019. Deși Direcția de Sănătate Publică Brăila a solicitat refacerea acestora, în vederea transmiterii către minister, nici până astăzi documentele nu au fost completate, astfel că, oficial, la Ministerul Sănătății nu există nicio cerere din partea SJU și CJ Brăila pentru un aparat PCR - Real Time, de depistare a cazurilor de COVID-19”, au mai adăugat liberalii.

 

«Domnule Chiriac, oamenii s-au săturat de justificări și pasatul responsabilității!»

 

Parlamentarii PNL Brăila l-au somat în cadrul comunicatului pe președintele CJ Brăila să se oprească din ”jocuri politice” și să trateze cu seriozitate criza provocată de coronavirus.

”Vă mai plângeți, domnule Chiriac, că achiziția de materiale de protecție pentru cei din prima linie se face la «un preț exorbitant». Putem bănui rea-voință sau, din nou, lipsa de competență a managementului de la Spitalul Județean Brăila. Altfel, cum s-ar explica faptul că cei care fac achiziții nu au aflat că depozitele UNIFARM sunt pline cu milioane de bucăți de măști chirurgicale și măști speciale FFP2, mănuși de examinare, ochelari și combinezoane de protecție, iar prețurile sunt cele mai mici de pe piață? Domnule Chiriac, oamenii s-au săturat de justificări și pasatul responsabilității! Ar fi mai eficient să treceți la treabă și să îi îndemnați să facă acest lucru pe toți cei care au atribuții în gestionarea epidemiei în județul Brăila! Ar fi mai onest să vă opriți un pic din jocurile politice, din goana electorală pe care PSD, cu cinism față de oameni și fără niciun scrupul, a continuat-o și în plină pandemie. Brăilenii au nevoie să ne așezăm cu toții la aceeași masă, să vedem cu ce poate fiecare ajuta, astfel încât orice potențial caz de coronavirus, dar și orice alt pacient din județ să primească tratamentul de care are nevoie! COVID-19 nu are culoare politică și nu alege unde să lovească!”, au conchis Varga și Ioniță.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro