• este vorba despre un proiect legislativ depus la Parlament de un grup de deputaţi şi senatori de la toate partidele (mai puţin USR), care prevede ca primarii, viceprimarii, preşedinţii de CJ şi vicepreşedinţii să aibă pensii speciale din ianuarie 2019 • liberalii au anunţat ulterior că îşi retrag semnătura, în frunte cu deputatul Corneliu Olar, iniţiatorul proiectului • niciun parlamentar brăilean nu se află printre semnatari, însă PSD-iştii susţin deschis ideea, cu precizarea că ar mai fi multe de dezbătut şi stabilit înainte • de cealaltă parte, liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, s-a arătat total împotriva pensiilor speciale pentru aleşi, cu atât mai mult dacă ar fi asigurate de la bugetele locale
Un alt proiect controversat revine în atenţia parlamentarilor: pensiile speciale pentru aleşii locali. Mai exact, deputaţi şi senatori de la toate partidele politice (mai puţin USR) au depus, recent, un proiect de lege privind acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, începând cu ianuarie 2019. Aceştia au propus ca banii să vină de la bugetele locale, în limita a trei mandate complete. După cum a subliniat şi presa centrală, aceasta este a doua încercare pentru aprobarea unui asemenea proiect. Interesant este că o iniţiativă similară, adoptată în 2016, a fost declarată neconstituţională în două rânduri. Trebuie precizat şi că principalul iniţiator al proiectului actual este deputatul PNL Corneliu Olar, fost primar. După ce subiectul a fost dezbătut ieri în spaţiul public, acesta a declarat că îşi va retrage semnătura de pe proiect, alături de ceilalţi colegi de la PNL, pentru că aşa le-a solicitat conducerea partidului, însă nu s-a ferit să recunoască faptul că va vota proiectul dacă va ajunge în plen, pentru că îl consideră corect.
Chiar dacă niciun parlamentar brăilean nu se numără printre iniţiatorii proiectului, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, au încercat să ia legătura cu aceştia pentru a obţine un punct de vedere în legătură cu oportunitatea unui asemenea demers.
Deputaţii PSD, în frunte cu fostul premier al României, Mihai Tudose, au precizat că susţin ideea de a acorda pensii speciale acestor categorii de aleşi, în principal pentru că mulţi dintre foştii primari au pensii “foarte mici”.
De cealaltă parte, preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, s-a arătat complet împotriva acordării de pensii speciale aleşilor locali, cu atât mai mult cu cât banii ar veni de la bugetele locale.
Tudose: «Eu o susţin! Sunt foşti primari de cinci mandate care acum au pensii foarte mici!»
Fostul prim-ministru al României, Mihai Tudose, a subliniat că ideea propusă de colegii parlamentari este una bună, chiar dacă încă ar exista loc de dezbateri şi eventuale modificări. Acesta a afirmat că în momentul de faţă există primari brăileni şi nu numai, unii care au avut chiar 5 mandate consecutiv, dar care au pensii mici, ceea ce nu i se pare corect.
“Da. Eu o susţin! Fiindcă avem primari care după 3 - 4 - 5 mandate - deci care chiar nu au fost primari răi, dacă au fost aleşi de cinci ori -, pentru că salariul a fost foarte mic, s-au trezit acum că au ieşit la pensie cu 1.000 lei - 1.500 lei, adică pensii foarte mici. Foarte mici! Nu e posibil totuşi. Ceva-ceva trebuie făcut. Care e cuantumul, câţi sunt, e o altă discuţie. Dar o reglementare în sensul ăsta cred că e binevenită. Pentru că salariile au început să se mărească şi în domeniul ăsta, dar ce ne facem cu cei pentru care este ceva tardiv?!”, a declarat Tudose.
Întrebat dacă din punctul său de vedere şi consilierii locali, municipali şi judeţeni ar merita o astfel de pensie specială, deputatul s-a arătat extrem de categoric împotrivă, precizând că ideea nu îi poate implica decât pe primari, viceprimari, preşedinţi de consilii judeţene şi vicepreşedinţi.
“Consilierul nu are o slujbă în sine. Iertaţi-mă! Consilierul are serviciul lui şi asta este. Vorbim despre primari, despre cei care sunt la locul de muncă. Nu iese nimeni la pensie din postul de consilier!”, a adăugat Tudose.
O părere asemănătoare a afişat şi deputatul PSD Emilia Meiroşu, care a precizat că ar susţine proiectul dacă va ajunge în plen. Chiar şi aşa, aceasta a lăsat să se înţeleagă că ar fi mai bine dacă banii ar veni de la Centru.
“Da. Se referă la primari, preşedinţi de Consiliu Judeţean... Este aceeaşi logică şi explicaţie: venitul dumnealor reprezintă indemnizaţie şi nu constituie partea aceea de vechime în muncă. În funcţie de bugetul naţional... Da, consider că este oportună o astfel de iniţiativă. Ca idee cred că este o formulă corectă”, a precizat Meiroşu.
Deputatul Nicu Niţă a afirmat că încă nu a văzut forma finală a proiectului şi nici concluziile dezbaterilor din comisiile de specialitate, astfel că nu a dorit să comenteze foarte mult subiectul. Chiar şi aşa, acesta a afirmat că ideea este una bună, pentru că şi primarii, la fel ca parlamentarii, merită să aibă pensii pentru activitatea depusă.
“Am auzit de acest proiect, dar încă e dezbatere. Nici nu a ajuns la comisii. Eu nu sunt de specialitate. Pentru un punct de vedere vreau întâi să văd ceea ce va ieşi de la comisiile de specialitate. Din punctul meu de vedere, zic eu că este ceva corect. Şi ei (n.r. - primarii, preşedinţii de CJ) au o activitate ca şi noi. Deci ar fi ceva normal. Sunt primari, care au avut indemnizaţii mici. Acum, ar putea să beneficieze şi ei. Dar deocamdată nu pot să spun prea multe pentru că nu ştiu forma finală. Să vină de la comisiile de specialitate şi atunci vă pot da un punct de vedere concret. Acum e mai mult la nivel de discuţie. Dar dacă vorbim despre un astfel de proiect trebuie să găsească şi fondurile necesare. Nu ne apucăm să facem proiecte şi să nu avem bani! În primul rând trebuie acordul Finanţelor şi apoi să fie pus în dezbatere. De aceea vă spun că deocamdată e prematur să vorbim despre asta”, a declarat Niţă.
Din păcate, până la închiderea ediţiei print de ieri a cotidianului nostru, senatorii Ion Rotaru (PSD) şi Mihai Ruse (ALDE), nu au putut fi contactaţi pentru a ne transmite un punct de vedere. Aceştia au precizat prin sms-uri că nu pot vorbi deoarece se află în şedinţe la Parlament.
Liberalii brăileni nu vor pensii speciale pentru aleşii locali
În ciuda faptului că nici cei doi deputaţi PNL, Vasile Varga şi Antoneta Ioniţă nu au putut fi contactaţi pentru a comenta subiectul, precizând de asemenea că participă la şedinţe de comisii, liderul organizaţiei judeţene a liberalilor brăileni, Alexandru Dănăilă, s-a arătat împotriva pensiilor speciale. Liderul PNL Brăila a afirmat că indiferent de poziţia unora dintre colegii săi din Parlament, el nu este de acord cu acordarea unor astfel de beneficii aleşilor, cu atât mai puţin din bani de la bugetele locale extrem de strâmtorate ca urmare a măsurilor PSD. Acesta a ţinut să sublinieze că pensiile speciale pentru politicieni nu ar trebui să reprezinte o prioritate în România în momentul de faţă.
“Eu sunt împotriva pensiilor speciale, de principiu. Cel puţin în cazul aleşilor. Nu vorbesc despre cei care sunt cu un tip special de contribuţii la stat, pentru că înseamnă cu totul altceva. Dar pentru politicieni, pentru aleşii locali, consider că pensiile speciale ar trebui tratate într-un capitol separat şi nu aşa pompieristic. Mai ales că am văzut că aceste pensii ar trebui să fie suportate tot din bugetul local, şi în unele cazuri bugetele locale, din cauza majorărilor salariale au ajuns să nu mai suporte nici măcar salariile, ce să mai vorbim despre investiţii... Practic, prin acest proiect de lege s-ar împovăra mai mult bugetele locale care şi aşa sunt împinse la maxim. După ce a scăzut cota de impozit pe profit, sumele au scăzut mult la bugetele locale, cel puţin la oraşe şi municipii. Iar o bugetare suplimentară cu pensiile acestea speciale, nu cred că ar face deloc bine bugetelor locale. Dacă se va găsi vreo soluţie, ar trebui să fie legată de bugetul naţional. Dar consider că în momentul acesta este prematură discuţia despre un asemenea demers şi oricum este o soluţie care nu ar rezolva situaţia cu adevărat a oamenilor care fac politică şi care fac administraţie”, a declarat Dănăilă.