Denunţ penal la DNA împotriva candidaţilor din Bucureşti: Predoiu, Turcescu, Firea şi Piedone | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Denunţ penal la DNA împotriva candidaţilor din Bucureşti: Predoiu, Turcescu, Firea şi Piedone

Demersul penal la DNA a fost făcut de asociaţia Iniţiativa România, o platformă civică, pe motiv că există "suspiciuni rezonabile" că parte din semnăturile strânse sunt false.

"Strângerea de semnături pentru candidaţii PSD, inclusiv doamna Gabriela Firea, s-a realizat fără expunere publică, fără puncte de colectare sau strângere, anunţate şi promovate public. Nu au existat foarte multe informaţii publice cu privire la acest proces de strângere de semnături, deşi la nivelul municipiului Bucureşti sunt necesare circa 80.000 de semnături pentru un partid care îşi depune liste complete de candidaţi la primării şi consilii locale", afirmă asociaţia.

Iniţiativa România acuză PSD că are acces şi foloseşte în folos propriu datele personale ale cetăţenilor cu drept de vot. "Acest fapt este confirmat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin sentinţa nr. 341 în dosarul 4862/1/2013 (şi, ulterior, prin decizie definitivă)", scrie IR, referindu-se la decizia de condamnare definitivă a liderului PSD Liviu Dragnea.

Conform calculelor şi informaţiilor asociaţiei, pentru candidatul Cătălin Predoiu, PNL a adunat aproape 1000 de semnături pe oră în zile de week-end şi circa 16 semnături pe minut, "folosind prezumţia generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu". Predoiu şi Pocora au fost validaţi în cursa electorală pe 21-22 aprilie de către organizaţie, iar pe 26 aprilie se vor înscrie oficial.

"Pentru ca domnul Cătălin Predoiu şi doamna Cristina Pocora să poate candida, PNL a trebuit să strângă un minim de 22.000 de semnături (18000, respectiv 4000 de semnături). Cu alte cuvinte, Partidul Naţional Liberal a strâns cel puţin 7334 de semnături pe zi", se susţine în denunţ.

Asociaţia îl acuză pe Cristian Popescu Piedone că a folosit date personale şi semnături ale unor minori pentru completarea listelor de susţinători ai candidaturii sale.

"După decizia TMB de respingere a candidaturii sale, Cristian Popescu Piedone a depus un set de alte 5600 de semnături. PPU-SL a strâns, deci, 1867 de semnături pe zi. Folosind prezumţia generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu, fără pauză, PPU-SL a adunat aproape 234 de semnături pe oră, în condiţiile în care PPU-SL este un partid foarte mic, fără resurse umane semnificative", spune ONG-ul.

Potrivit calculelor IR, de la momentul anunţului public şi până la cel al depunerii candidaturii, recordul semnăturilor pare să-l deţină Robert Turcescu cu 1125 de semnături pe oră în zile de week-end, şi circa 19 semnături pe minut. Turcescu a anunţat pe 22 aprilie că va candida şi urmând ca pe 25 aprilie să-şi depună candidatura.

"Pentru ca domnul Robert Turcescu să poate candida, PMP trebuie să strângă un minim de 18.000 de semnături. Cu alte cuvinte, PMP a strâns cel puţin 9000 de semnături pe zi. Folosind prezumţia generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu, fără pauză, ajungem la concluzia că PMP a adunat aproape 1125 de semnături pe oră în zile de week-end şi circa 19 semnături pe minut", spune asociaţia.

Iniţiativa România a ales să meargă la DNA pentru denunţ penal pentru că "în realitate, membrii Biroului Electoral nu verifică veridicitatea semnăturilor în condiţiile prezentate, făcând doar o verificare a formei şi nu a fondului listelor de susţinători".

"Neîndeplinirea atribuţiilor legale atrage bineînţeles răspunderea autorităţilor competente. Pe de altă parte, este adevărat că Biroul Electoral nu are acces şi nu poate căuta numele sau restul datelor personale ale susţinătorilor din liste în bazele de date de la evidenţa populaţiei", spune asociaţia în motivarea demersului.

Asociaţia a depus şi la Biroului Electoral Central, Biroului Electoral Municipal şi birourilor electorale de sector o cerere pentru verificarea autenticităţii semnăturilor de pe listele de susţinători pentru candidaţii şi partidele care intenţionează să candideze la alegerile locale din 5 iunie 2016.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro