Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Democratii arata cu degetul spre "baietii destepti"

Ceea ce a facut primarul liberal Constantin Cibu, in cirdasie cu consilierii municipali PSD, PNL, PRM este o epurare politica! Este acuzatia formulata ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de catre presedintele PD, Horia Vasioiu, care s-a declarat indignat de coalitia formata in plan local impotriva PD-ului, de catre alianta neoficiala PNL-PSD-PRM. Vasioiu considera ca eliminarea membrilor PD din Consiliile de Administratie de la CET si Zona libera, si inlocuirea lor cu liberalul Stefan Ichim, respectiv PSD-istul Marian Dragomir si liberalul Sorin Costin, reprezinta o manevra nelegala si imorala: "Oligarhii Brailei, care vor sa conduca din punct de vedere administrativ Braila, iar cu ajutorul banului public sa-si rotunjeasca si veniturile firmelor pe care le reprezinta sint din ce in ce mai prezenti in diferite posturi de conducere ale regiilor aflate in subordinea CLM. Este de notorietate relatia care exista intre Sorin Costin - Stancu si Cibu, este de notorietate relatia care a inflorit din nou intre Cibu si Ichim, si toti acesti oameni care au fost pusi in acele functii, in CA, au fost pusi pentru ca au anumite interese. Interesul firmei lui Ichim este vizavi de regia "Apa", el are o firma de automatizari si-l intereseaza foarte mult statia de epurare care se va construi la Braila. Pe de alta parte, domnul Sorin Costin are interese clare in port si in Zona Libera. Sint abuzuri, incalcari grave ale legii care se fac pe fata, pe care le recunoaste edilul-sef al orasului si fata de care nu exista nici un fel de autosesizare din partea institutiilor abilitate ale statului si iertati-ma, as putea sa cred ca sint partasi la toate acestea si Politia, si Camera de Conturi, si Directia Finantelor Publice, dar mai ales Parchetul, si subliniez Parchetul, ca s-au asociat probabil in a inchide ochii si a lasa anumite persoane care au functii importante de decizie sa incalce legea".

"Domnul Costin se afla clar in conflict de interese"

Si viceprimarul PD Daniela Vasioiu vorbeste de o cirdasie in care sint amestecati, de-a valma, clici de interese din PNL si PSD: "PNL e o clica de indivizi care nu au decit interese personale, aia e PNL, iar PSD este condus de o clica care are interese personale, pe care si le rezolva cu clica de la PNL. Domnul Costin se afla clar in conflict de interese, pentru ca dinsul, in afara de faptul ca e asociat cu domnul Gheorghe Bunea Stancu, presedintele PSD, mai este si director la o societate si are relatii de afaceri cu Zona Libera Braila. Nu are ce sa caute in CA la aceasta regie. Domnul Costin nu este in litigiu cu Zona Libera, dar a adus oarece atingere bugetului local, cu Administratia Portuara, unde, daca tin eu bine minte, a uitat sa mai plateasca o chirie de vreo 11 miliarde lei. Si Ichim are o afacere, a fost la licitatii pe CET, cu firma pe care o are, deci este posibil sa aiba si relatii de afaceri cu aceasta firma".
Dincolo de aceste mici "amanunte", Vasioiu a mai spus ca toate nominalizarile pentru CA, in locul democratilor, au fost facute cu incalcarea flagranta a legii, pe care conducerea PD are de gind sa o semnaleze Prefecturii, iar daca aceasta nu se va sesiza si nu va cere indreptarea greselii, vor ataca hotaririle respective in contencios administrativ. Vasioiu a precizat argumentele sale, pe puncte: "In primul rind, ca in hotaririle respective spun ca din data de 1 iunie sint nominalizati cei trei sa faca parte din CA, dar, de fapt, o hotarire de Consiliu Local este valida dupa 30 de zile; la ei, este valida dupa o zi. In al doilea rind, au fost schimbati membrii CA fara motivatie, desi legea spune ca pot fi schimbati jumatate din membrii CA, intr-un mandat, dar motivat. In al treilea rind, au fost
nominalizati oameni care sint in conflict de interese. Dincolo de asta, insa, daca se schimba totusi membrii CA, legea prevede ca trebuie respectata configuratia data de alegerile locale. Deci, daca a fost un membru PD, trebuie ca el sa fie inlocuit tot cu un membru PD. Noi insa am facut Consilii de Administratie din PNL, sau din PNL si cite-o aripioara PSD, il mai tinem si pe domnul George Moisescu, care este si salariat al regiei "Apa", deci dinsul ia bani odata ca salariat acolo si inca o data, 12 milioane lei vechi, ca membru CA la APA. De ce? Pentru ca ne trebuie votul PRM-ului in Consiliul Local, iar el este presedintele PRM, deci cel cu care se negociaza".

"Cind vii cu asemenea ineptii, cum poate cineva sa ridice mina alaturi de tine, ca raspunzi administrativ, civil, penal?"

Viceprimarul a explicat ca schimbarea membrilor PD din CA nu este deloc intimplatoare, ci are de-a face cu faptul ca acestia, spre deosebire de ceilalti membri CA, pun intrebari si nu ridica mina la orice, indiferent daca este legal sau nelegal, moral sau imoral. Vasioiu a venit si cu citeva exemple: "La sedinta CA la Zona Libera Braila, din 19.02. 2007, punctul 1 pe ordinea de zi a fost "prezentarea proiectului de buget de venituri si cheltuieli si anexelor acestuia". Acest buget a fost planificat cu pierdere pe primele 10 luni ale anului si cuprindea cheltuielile cu indemnizatia membrilor CA , indexate cu 18%. In sedinta din decembrie au existat discutii pe aceasta tema, cind au aflat colegii nostri democrati ca indemnizatia este constituita din suma fixa, si nu un procent din indemnizatia directorului, asa cum prevede legea. Desi propunerea unora dintre membri cu privire la indexarea indemnizatiilor nu s-a aprobat si nici nu a fost consemnata in procesul-verbal al sedintei din 19.02, aceasta propunere a aparut, in bugetul de venituri si cheltuieli, cu care colegii nostri din PD nu au fost de acord. Tot in bugetul de venituri si cheltuieli, la lista cu obiectivele de investitii propuse a se realiza in 2007 apare suma de 300.000 lei RON, considerata a se aloca din bugetul local - desi nu fusese prevazut asa in bugetul local -pentru retea de alimentare apa potabila trecere bac Braila- Smirdan. Asta, desi nu exista o hotarire a CLM in acest sens, deci ei nu aveau voie sa faca o astfel de investitie. Mai departe, suma de 60.000 lei RON era prevazuta pentru modernizare nava "Zorile", desi nu exista anexata o fundamentare a acestei investitii, nestiind in ce consta cheltuiala ce urma a se realiza. In timpul sedintei nu s-au primit lamuriri asupra acestei chestiuni, iar cind au intrebat cu ce bani se va realiza investitia, cind in bugetul de venituri si cheltuieli se prevazusera pierderi, raspunsul directorului general a fost ca "asta nu e problema lor". Asta se intimpla in asemenea sedinte. In conditiile in care nu au acoperirea cheltuielilor si lucreaza in pierdere, conducerea regiei propune micsorarea tarifelor pentru permisele de acces in Zona Libera, a licentelor de manipulare, a chiriei pentru teren si birouri, pentru ca au clientii lor, cu interesele lor. Pai, cind vii cu asemenea ineptii, si cu pierderi planificate pe 10 luni, cum poate cineva sa ridice mina alaturi de tine, ca raspunzi administrativ, civil, penal, pentru prostiile astea?".
Vicele spune ca nici la regia "Apa" lucrurile nu stau mai bine: "O sa constatati ca acolo avem in CA un pictor, inginer de meserie, dar nu stiu de cind nu a mai profesat, care este sotul doamnei Elena Prundea, din Primarie, un domn Cutac care n-a deschis gura niciodata, pe domnul Marcel Marinescu, director in Primarie, il avem pe domnul Iorga Stoian, secretar al Primariei, il avem pe domnul George Moisescu, care este si angajat al regiei si dupa aceea, se bucura domnul primar cind ii spun ca sint nereguli in CA, si ma aproba. De aceea a luat masuri ca sa-i schimbe pe cei care semnaleaza neregulile, ca nu cumva sa mai transpire ceva de undeva".
Daniela Vasioiu a mai spus ca se asteapta la o replica dura din partea lui Sorin Costin, care ar mai fi amenintat-o in mai multe rinduri ca "o termina", chiar la ea, in birou, la Primarie.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii