"Ciuma" demisiilor din ultima perioadă a făcut un scurt popas şi la Brăila. Săptămâna politică care tocmai se încheie a debutat cu un furtunos "Adio, partidul meu iubit!", prin demisia neaşteptată a deputatului Viorel Balcan din partidul trandafirilor roşii brăileni.
"Am luat decizia de a-mi da demisia din PSD, din toate funcţiile, deoarece consider că nu mă mai regăsesc în organizaţia judeţeană a PSD. Am luat această decizie pentru că sunt foarte dezamăgit de ce s-a întâmplat la nivel central şi local. În 1997 am preluat şefia acestui partid, am luat-o de la zero, am creat structurile de azi, am atras oameni de calitate, oameni cu care zic eu că am fost prieten şi m-am înţeles bine, dar şi oameni care m-au dezamăgit, deşi eu i-am propulsat. De aceea sunt acum nevoit să iau această decizie", şi-a motivat decizia Balcan. Însă acesta a fost numai impulsul de suprafaţă şi de efect diplomatic, deoarece, întrebat care a fost motivul principal care a dus la hotărârea de-a părăsi partidul pe care, practic, l-a înfiinţat la Brăila, fostul deputat social-democrat a hotărât să renunţe la orice eufemism, răspunzând clar şi la obiect: "Gheorghe Bunea Stancu". Concret, Viorel Balcan l-a acuzat pe Stancu că ar conduce partidul ca pe un SRL, cu avânturi de "mic tiran" şi cu jigniri la adresa colegilor, lucru pe care nu îl mai putea tolera sub nicio formă.
Ecuaţia Stancu
"Plec din cauza lui Stancu, el a ieşit mai puternic din acest congres, chiar Ponta a afirmat că va fi atent cu cei care l-au susţinut - printre care se află şi Stancu, şi, aşa cum îl ştiu, are deja o strategie pentru 2012, în care eu nu mă regăsesc. Stancu încă nu poate demonstra că e un manager politic, că e un om politic, el nu e om de stânga. Structurile din PSD Brăila sunt de pe vremea mea, eu am creat acest partid puternic la Brăila, el doar l-a moştenit şi, în virtutea inerţiei, tăvălugul continuă să funcţioneze şi acum, şi cu rezultate foarte bune. Dar eu i-am spus în faţă mereu ce am avut de spus. I-am spus că nu îmi place cum conduce partidul, că e prea autoritar, dar nu în sensul bun, ci ca un mic tiran. Nu aşa se conduce o organizaţie de partid. Nu e SRL, nici S.A., nici R.A., nici societate de stat, e o organizaţie politică în care oamenii vin de plăcere, susţin ideile partidului, fac echipă şi candidează pentru diverse funcţii. Când zic că el conduce defectuos o spun cu toată sinceritatea. E prea dur şi prea jignitor la adresa colegilor de partid, care, în majoritate, sunt nişte oameni deosebiţi", a pledat Balcan, cu iz de eroism pentru propria-i cauză.
Iată alte două motive care au coroborat la decizia lui Viorel Balcan de a spune un adio răspicat PSD-ismului brăilean: 1. furia acumulată de pe urma "ţepei" pe care Stancu i-ar fi tras-o în 2008, când toate structurile de partid agreaseră ideea de merge cu Balcan pentru Primărie, iar actualul şef al PSD Brăila l-a placat pe ultima sută de metri; 2. faptul că Stancu ar fi fost "torpila" care i-a scufundat afacerea numită "Drumuri şi Poduri".
De asemenea, după cum era de aşteptat, Balcan şi-a anunţat şi intenţia de a urca în barca PDL Brăila, însă cu o singură condiţie: "Nu mă voi duce la PDL decât cu condiţia să candidez la Primărie în 2012". Din câte se pare, dorinţa lui Balcan a avut sorţi de izbândă, deoarece în cursul zilei de luni, acesta s-a alăturat grupului PDL din Parlament.
Dezamăgire simionesciană, contraatac stăncian
Reacţiile pe marginea demisiei lui Balcan n-au întârziat să apară. Prim vice-preşedintele PSD Brăila, Aurel Simionescu, a fost primul care şi-a făcut publică dezamăgirea, însă nu neapărat de plecarea lui Viorel Balcan, ci de modalitatea prin care acesta a ales să se retragă din partid. "Sunt dezamăgit că, după 12 ani în care am fost împreună şi am trecut prin atâtea campanii, nici măcar nu mi-a dat un telefon să îmi spună ce decizie a luat. Dar asta e dorinţa lui, noi vom merge înainte", a explicat Simionescu.
Următorul care a trecut la pupitrul "confesionar" a fost capul social-democraţilor brăileni, Gheorghe Bunea Stancu. Acesta a declarat că e departe de a suferi în vreun fel în urma plecării lui Viorel Balcan. Liderul PSD Brăila a etichetat ca fiind deplasate acuzaţiile făcute de Balcan la adresa lui, susţinând că deputatul ex-PSD-ist ar fi de fapt cel cu o reputaţie îndoielnică. De asemenea, Stancu a respins vehement porecla de "mic tiran", alegând să-şi portretizeze atitudinea politică în culorile populiste ale erosimului civic: "Eu sunt de părere că trebuie să discuţi cu toată lumea şi să ajuţi, dar în limita legii". Legat de acuzaţia cu distrugerea firmei, Stancu a declarat că nu este adevărat şi că singurul vinovat de colapsul firmei "Drumuri şi Poduri" este chiar Balcan: "Acum, dacă făcea ce trebuie, «Drumuri şi poduri» era cea mai stabilă firmă din judeţ... Eu i-am zis în cadrul CJ, şi există şi stenograme, că dacă îi dăm lui «Drumuri şi Poduri», primul lucru pe care îl face va fi să vândă terenul de pe Focşani, lucru pe care l-a şi făcut. A luat pe el nişte zeci de miliarde bune, a băgat banii în buzunar, apoi l-a păcălit pe Heraşcu să îi cumpere şi ăla acţiuni şi acum a lăsat sute de oameni pe drumuri. Deci, sunt eu vinovat că este el prost manager şi incapabil?".
"Crinii" PNL Brăila
Finalul acestei săptămâni a fost trasat de decizia liberalilor brăileni de a merge la Congresul PNL în barca lui Crin Antonescu. "La şedinţa Biroului Politic, am stabilit că-l vom sprijini pe Crin Antonescu. Toată lumea este de acord cu desfăşurarea alegerilor pe bază de moţiuni şi cu modificarea statutului", a declarat preşedintele interimar al PNL Brăila, senatorul Constantin Cibu.