Mergi la conţinutul principal

Delapidare de miliarde la firma de distribuţie Syly Com

procurorii brăileni i-au trimis în judecată pe Marian Stan şi Dănuţ Simion, foşti angajaţi ai SC “Syly Com” SRL Brăila, anchetaţi sub două capete de acuzare: delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată • cercetările au durat mai bine de patru ani, oamenii legii fiind nevoiţi să efectueze mai multe expertize contabile judiciare şi expertize grafoscopice

 

Prejudiciu uriaş la o firmă de distribuţie mărfuri brăileană. După mai bine de patru ani de la sesizarea organelor judiciare, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Marian Stan, în vârstă de 47 de ani, şi Dănuţ Simion, de 29 de ani, acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de delapidare în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, de asemenea în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, în perioada ianuarie – august 2012, în calitate de agent de vânzări la SC “Syly Com” SRL, Simion şi-a însuşit din patrimoniul societăţii suma totală de 193.723,73 lei. Cel de-al doilea inculpat, Stan, a delapidat suma de 72.984,5 lei. Marian Stan a achitat, în tranşe, suma de 21.600 lei, astfel că firma prejudiciată mai are de recuperat de la el circa 50.000 lei.

 

Zeci de facturi falsificate, pagubă de sute de mii de lei

Potrivit procurorului de caz, în anul 2012, administratorul SC “Syly Com” SRL Brăila a decis întrunirea unei comisii de inventariere formată din trei persoane, care să verifice gestiunea tuturor angajaţilor societăţii. Cu acest prilej, pe data de 24 august 2012, la finalizarea controlului, comisia a întocmit un proces verbal de inventariere, unde a evidenţiat mai multe nereguli.

Primul vizat de control a fost inculpatul Dănuţ Simion, agent de vânzări, care, pe parcursul urmăririi penale, a dat mai multe declaraţii în care recunoaşte “doar” folosirea sumei de 15.000 lei din banii societăţii (în interes personal). Pe data de 11 iunie 2015, Simion a dat o nouă declaraţie (autentificată de Ambasada României la Londra, inculpatul fiind plecat în Anglia) prin care preciza că-şi menţine declaraţia dată în anul 2012 şi că se foloseşte de dreptul său la tăcere. Concomitent, brăileanul a formulat cereri de administrare a probatoriului – audierea martorilor, efectuarea de expertize, ataşarea la dosar a declaraţiilor fiscale 394. “Inculpatul indică faptul că încasările aferente facturilor emise în fals (35 la număr – n.r.) au fost predate către reprezentanţii societăţii fără documente legale. Deşi a fost citat în repetate rânduri, numitul Simion Dănuţ nu s-a mai prezentat la IPJ Brăila, pentru a fi efectuate confruntări, pentru testul poligraf etc”, precizează procurorul care s-a ocupat de caz.

Pe parcursul anchetei, a fost efectuată o expertiză contabilă judiciară şi o constatare grafoscopică, acestea indicându-l pe Simion drept singurul răspunzător de paguba pricinuită firmei brăilene. Este vorba de un prejudiciu total de 193.290,14 lei, din care 120.224,08 lei fiind produs prin emiterea în fals a 35 de facturi fiscale (pentru 25 de clienţi) şi 73.066,06 lei reprezentând marfă lipsă din gestiune.

Cel de-al doilea agent de vânzări pus sub acuzaţie, Marian Stan, a fost angajatul SC “Syly Com” SRL încă din august 2006. Comisia de inventariere din 2012, precum şi expertiza contabilă judiciară efectuată pe parcursul urmăririi penale l-a găsit răspunzător de producerea unui prejudiciu de 72.984,5 lei. Potrivit anchetatorilor, Stan a recunoscut că, având nevoie de bani, s-a hotărât să întocmească în mod fictiv facturi fiscale către clienţii din zona unde activa, respectiv societăţi comerciale şi întreprinderi individuale din judeţul Galaţi. Cât priveşte marfa aferentă facturilor falsificate, inculpatul a precizat că a vândut-o “la negru”, iar banii obţinuţi i-a cheltuit în interes personal.

Spre deosebire de colegul său, Marian Stan a achitat firmei pe care a prejudiciat-o (în tranşe, începând cu aprilie 2015) suma totală de 21.600 lei. Mai trebuie precizat faptul că, în decembrie anul trecut, procurorii PJ Brăila au pus sechestru pe autoturismul “Skoda Fabia” proprietate a inculpatului Dănuţ Simion, pentru recuperarea pagubei pricinuite SC “Syly Com” SRL.

Cazul se află acum pe rolul instanţei de judecată.       

  

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro