Mergi la conţinutul principal

Deja au apărut rateuri în colectarea deşeurilor reciclabile la Brăila

• demarată în urmă cu circa două săptămâni, această activitate a cam început cu stângul: pe de o parte, nu toţi locatarii caselor din Brăila au înţeles despre ce este vorba, pe de altă parte nici operatorii de salubritate nu prea îşi dau interesul • pe sectorul RER, unele străzi sunt “sărite” de angajaţi, iar pe sectorul “Eco” acţiunea este mult întârziată

 

Colectarea deşeurilor reciclabile din cartierele de case, acţiune demarată cu mare întârziere la Brăila, la  sfârşitul lunii iulie - începutul lunii august, dă deja rateuri, pe sectorul operatorului de salubritate RER. Deşi iniţial s-a spus că angajaţii firmei în cauză vor “peria” străzile dintr-o anumită zonă a oraşului, într-o zi desemnată pe parcursul săptămânii, pentru a aduna toţi sacii galbeni scoşi la poartă de locuitorii cartierului respectiv, în realitate nu prea se întâmplă aşa. Cel puţin nu pe toate străzile, aşa cum ar fi fost normal. Astfel, cei câţiva locuitori ai  unei străzi din cartierul Chercea care au respectat instrucţiunile şi au scos în faţa porţii sacul galben încărcat exclusiv cu deşeuri reciclabile - PET-uri, hârtie, doze de aluminiu sau alte ambalaje din plastic ori hârtie - au avut surpriza ca vineri, 9 august, în ziua desemnată pentru colectarea din zona respectivă, să nu treacă nicio maşină a firmei RER. Oamenii au rămas cu sacii neridicaţi, iar seara au fost nevoiţi să îi ia înapoi în casă. “În prima zi de vineri a lunii august, când au început această acţiune de colectare în cartierul nostru, au venit şi au ridicat sacii plini, lăsând alţii goi în loc. În a doua zi de vineri, deja au uitat să mai apară. Dacă aşa merg lucrurile, ce rost mai are să ne mai străduim să punem separat deşeurile reciclabile faţă de deşeurile menajere!? După ce că doar vreo doi-trei vecini au luat lucrurile în serios şi au folosit acei saci galbeni, îi descurajează şi pe aceştia şi n-o să mai scoată nimeni niciun sac...”, ne-a spus unul dintre locuitorii străzii “sărite” din schemă de angajaţii RER.

Conducerea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) - structură a Primăriei care coordonează activitatea operatorilor de salubritate din municipiu - ne-a declarat că programul de colectare a deşeurilor reciclabile din cartierele de case merge mai departe, iar dacă pe o anumită stradă sau porţiune de stradă au rămas saci neridicaţi asta s-a întâmplat exclusiv din negilijenţa angajaţilor firmei care acţionează pe sectorul respectiv. De altfel, SUPAGL ne-a pus la dispoziţie câteva date privind cantitatea de deşeuri colectate, în perioada 7 - 9 august, pe sectorul firmei RER. Astfel, din cartierele Călăraşi IV, Radu Negru, zona Kaufland, Lacu Dulce, Minerva, Catanga şi Chercea s-au strâns în total 1.221 saci galbeni, cu un total de 333 kilograme. Cei mai mulţi saci s-ar fi adunat din Chercea - 581 -, în timp ce din cartierele Lacu Dulce, Minerva şi Catanga s-au strâns doar 150. Din zona Călăraşi IV, Radu Negru şi Kaufland s-au adunat, în perioada menţionată, 490 de saci cu deşeuri reciclabile.

Şi operatorul de salubritate “Eco” a început să strângă sacii cu reciclabile de pe sectorul său de activitate. Sacii “Eco” sunt de culoare verde, iar în săptămâna 5 - 11 august au fost strânşi doar 200, din zonele Centru Vechi, Brăiliţa, Vidin, Progresul şi Pisc. Operatorul de salubritate “Eco” SA are altă strategie de lucru faţă de firma RER: pe sectorul său, sacii cu deşeuri reciclabile sunt colectaţi în aceeaşi zi în care face şi colectarea deşeurilor menajere, conform graficului cunoscut deja de populaţie. Deocamdată, “Eco” încă nu a reuşit să distribuie decât o mică parte din totalul de 12.000 de saci verzi pe care îi are de dat la fiecare curte în parte de pe sectorul său.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro