Fata de aceeasi perioada a anului 2006, la nivelul trimestrului l pe acest an, sumele cheltuite au fost mai mari, prin cresterea numarului de pacienti dar si cresterea costului pe schema terapeutica. Oricum, se subliniaza, nu s-a depasit media pe tara.
Potrivit raportului semnat de dr. Delia Rasnoveanu, director-adjunct al ASP si dr. Mariana Tarachiu, director-presedinte al CJAS, pentru Programul national de oncologie, care este asigurat de 4 medici specialisti, cheltuiala s-a incadrat in sumele alocate si nu au fost disfunctionalitati, iar la Programul national de post-transplant, la nivelul judetului Braila, sint in evidenta 27 de pacienti monitorizati prin medicii specialisti si medicii de familie.
Salariile reprezinta mai mult de 70% din bugetul spitalelor
Referitor la verificarea indicatorilor de management al spitalelor, raportul pe primul trimestru al acestui an demonstreaza ca numarul de bolnavi externati a fost mai mare decit cel planificat, durata medie de spitalizare a fost redusa temporar, in functie de adresabilitatea pacientilor, dar s-a apropiat de cea optima, iar procentul de internari din numarul de prezentari la camera de garda este mai mare la spitalele de specialitate si aproape 1/3 la cele generale. Astfel, la Spitalul Judetean de Urgenta se interneaza 30% din numarul persoanelor care se prezinta la camera de garda, la Spitalul Faurei 27%, la Spitalul de Pneumologie peste 95%, la Obstetrica-Ginecologie 93%, iar la Psihiatrie 60%.
In primul trimestru al acestui an, indicele de operabilitate, adica procentul de operati din totalul de internati in sectiile cu profil chirurgical, este de aproximativ 70%, iar indicele de complexitate a cazurilor internate se apropie de cel stabilit prin normele la contractul-cadru. In aceasta perioada, spitalele nu au inregistrat datorii-altele fata de cele in termen, cu exceptia Spitalului Judetean de Urgenta, care vine cu o datorie istorica din anul 2005.
"Cheltuielile cu salariile sint la trimestrul l 2007 mai mari de 70%. Managerii trebuie sa gaseasca solutii pentru a ajunge la sfirsitul anului la valoarea indicatorului din contractul de management de aproximativ 65%. In trimestrul l, cheltuielile de intretinere si functionare ale spitalelor au grevat bugetul acestora, cheltuielile cu medicamente si materiale sanitare fiind relativ reduse datorita intirzierii incheierii procedurilor de achizitie prin licitatie", se precizeaza in raportul care, in aceste zile, a ajuns si pe masa de lucru a ministrului Sanatatii.
Prin verificarea serviciilor medicale s-au constatat deficiente in completarea documentelor medicale, in evidentierea si raportarea serviciilor medicale si in relationarea cu pacientii. In acest sens, toti managerii de spital au fost avertizati ca vor fi sanctionati daca deficientele constatate nu vor fi corectate pina la urmatorul control; totodata s-au constatat deficiente din punct de vedere al conditiilor igienico-sanitare si s-au facut recomandari pentru remedierea lor, urmind a fi verificate de catre Inspectia Sanitara de Stat.