Mergi la conţinutul principal

Declaratiile fiscale vor fi vizate de consultanti

Declaratiile fiscale anuale ale firmelor vor fi certificate de consultanti fiscali, pentru a fi diminuate erorile si, in consecinta, amenzile sau majorarile platite de acestea, dar si cheltuielile de administrare ale Fiscului. Potrivit modificarilor aduse Codului de procedura fiscala, declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane fizice vor fi certificate de catre un consultant fiscal, in conditiile legii, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea.
Noua prevedere vizeaza declaratia 101 privind impozitul pe profit, declaratia privind impozitul pe reprezentantele persoanelor juridice in Romania si se aplica incepind de anul viitor.
Declaratiile rectificative pot fi depuse in cel mult un an si au scopul de a corecta orice eroare de completare a declaratiilor de plata, cu exceptia celor referitoare la suma si la data platii. Masura ii vizeaza in special pe cei care completeaza gresit conturile bugetare. Erorile pot aparea, de multe ori, si din cauza procedurilor complicate de plata a obligatiilor fiscale, iar principala consecinta a acestor erori este plata majorarilor de intirziere, care pot ajunge anual la 36,5% din suma. In cazul depunerii unei declaratii rectificative, contribuabilul este scutit de majorarile de intirziere.

Consultant fiscal - reprezentantul intereselor contribuabilului

Consultanta fiscala a fost definita prin lege, inca din 2001, ca activitate independenta, asistenta de specialitate acordata la intocmirea declaratiilor fiscale, in probleme fiscale si creante bugetare, penalitati si majorari, precum si reprezentare in fata Fiscului, dar nu a avut un cadru de functionare pina in vara anului 2006. Din 2006 pina in prezent, consultanta fiscala a fost organizata ca activitate profesionala reprezentata de Camera consultantilor fiscali si au fost sustinute sesiuni de examinare pentru atestarea calitatii de consultant fiscal. In urma sesiunilor de examinare, in jur de 3.500 de persoane au dobindit dreptul de a profesa consultanta fiscala.
De altfel, Agentia Nationala de Administrare Fiscala precizeaza ca un consultant fiscal "este reprezentantul intereselor contribuabilului participind la aplicarea corecta si eficienta a reglementarilor fiscale, sprijinind contribuabilii pentru cunoasterea prevederilor legale, a drepturilor si indatoririlor acestora".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu