Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Declaratii incendiare in Dosarul "Gazeta"

Dezbateri aprinse pret de mai bine de doua ore, ieri, la Tribunalul Braila, la procesul celor noua ziaristi si sefi de publicatii ardelene trimisi in judecata pentru santaj si asociere la un grup infractional organizat. Mai intii, instanta a luat in discutie cererea unuia dintre inculpati, Ioan Otel, director de investigatii la "Gazeta de Cluj", cu privire la ridicarea sechestrului asigurator pus pe bunurile SC "Token Media" SRL, dispunind totodata intocmirea unui dosar separat. "S-a facut o eroare, dindu-se un numar unic celor doua dosare venite de la Cluj", a precizat presedintele completului de judecata. Drept urmare, eroarea va fi indreptata. A urmat "duelul" avocatilor apararii cu reprezentantii partilor civile si ai acuzarii, presedintele completului de judecata reusind, totusi, sa faca fata avalanselor verbale si solicitarilor venite din toate partile. Daca inculpatii au fost prezenti la proces, nu acelasi lucru se poate spune si despre partile civile (presupusii pagubiti), care au lipsit in bloc. Interesanta a fost observatia avocatului Paul V., care a sesizat existenta unor erori in cuprinsul actului de sesizare (rechizitoriului). Printre altele, nu se stie clar daca 10 martori sint sau nu si parti vatamate (din cele 53 la care face referire acuzarea). Asa stind lucrurile, la finele confruntarii din instanta, judecatorul a dispus introducerea in cauza ca "parti vatamate" a celor 10 martori, de asemenea citarea ca parti civile a doua firme clujene, aminind discutarea celorlalte probleme pentru inceputul lunii iunie. Printre altele, inculpatii au solicitat "nuantari" in ce priveste interdictia de a parasi tara, iar partile vatamate s-au plins ca nu se pot deplasa la Braila, la fiecare termen al procesului.
La iesirea din sala de judecata, Liviu Man a sustinut din nou ca, in timpul urmaririi penale, i s-a incalcat dreptul la aparare si prezumtia de nevinovatie. "Mascatii m-au luat pe sus si m-au dus la politie, fara a fi anuntat in prealabil, fiind apoi tinut 60 de zile la izolare, impreuna cu alti trei colegi. Pe parcursul anchetei, mi s-a cerut sa dau declaratii incriminatoare impotriva presedintelui PD, Emil Boc, si a deputatului PD de Cluj, Daniel Buda. Colegilor mei care au fost de asemenea arestati, li s-a cerut sa dea declaratii impotriva mea. Acum, politistii care m-au anchetat sint la rindul lor anchetati pentru diverse abuzuri, iar dl. comisar Rus nu mai este sef la Crima Organizata", a spus presedintele Trustului "Gazeta".
Reamintim ca, la inceputul lunii ianuarie a. c., DIICOT l-a trimis in judecata pe Liviu Man si pe alti directori si ziaristi din cadrul Trustului "Gazeta" din Cluj, pentru savirsirea infractiunii de santaj si asociere la un grup infractional organizat. Rind pe rind, inculpatii au fost pusi in libertate, pentru ca, in primavara acestui an, dosarul sa fie stramutat la Braila, printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei. Potrivit acuzarii, in anul 2004, cei noua inculpati ar fi constrins mai multi oameni de afaceri si politicieni precum si directori de institutii din Cluj si din alte orase ardelene, sa incheie contracte de publicitate cu diversele publicatii ale Trustului "Gazeta", in conditiile in care o parte din banii obtinuti astfel ar fi fost folositi in interes personal. Ziaristii pusi sub acuzatie s-au declarat nevinovati inca de la declansarea anchetei penale.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii