Mergi la conţinutul principal

Debitorii braileni au lasat AVAS cu buza umflata

* cei 18 debitori preluati de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au fost de mult radiati din Registrul Comertului * autoritatea a ramas cu debite totale nerecuperate de peste 5 milioane USD

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este in imposibilitatea de a mai recupera din creditele neperformante ale fostei Banci Romane de Comert Exterior - Bancorex si Bancii Agricole acordate unor firme brailene. Aceasta din cauza ca debitorii din listele AVAS sunt agenti economici deja radiati din Registrul Comertului, adica defuncti cu acte in regula. Desi lista debitorilor este scurta - 18 firme - sumele pentru care autoritatea nu mai poate spera la recuperare se ridica la peste 5 milioane de dolari. Cele mai mari debite apar in cazul creditelor neperformante ale Bancii Agricole unde suma depaseste 3,7 milioane USD. De altfel, aici sunt inregistrati cei mai multi debitori locali (14 companii) printre care cele mai mari datorii le are SC "Portic" SA Tichilesti - 1,339 milioane USD si "Gropig" SA Gropeni - 1,012 milioane USD. De asemenea, printre debitori se numara si "Orezul" SA Gropeni - 254.226 USD, "Orezicola" Baldovinesti - 124.401 USD, "Fortuna" Ianca - 44.350 USD, sau "IMB" - 18.084 USD. De mentionat este ca Insula Mare a Brailei - "IMB" apare cu un debit mult mai mare pe lista datornicilor preluati de la "Bancorex". Concret, potrivit listei AVAS actualizate la finele lunii trecute, IMB SA figureaza cu un debit de 1,47 milioane USD, urmata de "Avicom" Oprisenesti - 115.274 USD, "Agrat" SRL - 57.361 USD si "Orezicola" Baldovinesti - 7.769 USD. "In perioada 1999 - 2008, AVAS a preluat de la Bancorex, BCR si Banca Agricola creante bancare neperformante asupra unui numar de 34 debitori din judetul Braila, in valoare nominala totala de 16,295 milioane lei. Ca urmare a activitatii desfasurate, au fost diminuate/stinse integral obligatiile de plata aferente unui numar insemnat de debitori", explica recent, intr-un material de presa, AVAS. Potrivit datelor prezentate de autoritate in vara anului trecut, dintre cei 34 de debitori urmariti, mai ramasesera 17. Intre timp lista s-a actualizat prin adaugarea a inca unui debitor, dar problema este ca toate firmele din lista sunt radiate sau in curs de lichidare, asa cum este cazul "Suicresc" Stancuta, care inregistreaza un debit la Banca Agricola de14.301 USD.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro