Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

De unde tot apar terenuri pentru case, in Braila?

Presedintele organizatiei municipale PSD Braila, Mihai Tudose, este nemultumit de ceea ce el numeste "nebunia atribuirii terenurilor si concesiunilor" in oras. Tudose are senzatia ca impartirea acestor loturi, mai ales cele pentru tineri, pe Legea 15, se face dupa criterii aleatorii, iar unii, care cunosc pe cine trebuie sau sint rudele cui trebuie, primesc terenuri mai bune decit ceilalti, care nu cunosc pe nimeni important. Altfel spus, unii primesc teren in strada Danubiului, de exemplu, unde exista deja utilitati, in timp ce altii primesc la marginea orasului, in zone unde abia peste citiva ani pot spera sa aiba apa potabila, canalizare si curent electric. "Apar terenuri din neant, la anumite comenzi si poate ca are si Consiliul Local o vina ca aproba aceste inchirieri si concesiuni, pentru ca poate ar fi trebuit sa nu mai aprobe nimic pina nu avem o lista completa cu ce inseamna terenuri din inventarul Primariei. A cui era sarcina de a intocmi acest inventar, la nivelul Primariei, nu stiu. Cert este ca in fiecare sedinta a Consiliului Local Municipal, din 30-40 de puncte pe ordinea de zi, mai mult de jumatate sint atribuiri de terenuri, concesionari, extinderi. Si eu stau si ma intreb: de unde tot apar terenurile alea?! Exista vreun inventar, ca sa stim ale cui sint si cite astfel de terenuri avem in municipiu, care sint ale municipalitatii si pe care s-ar fi putut face un plan de dezvoltare? Sau apar aceste suprafete de pamint in functie de cine depune cerere si cui ii depune cererea, fiindca daca CLM in integralitatea lui are o vina ca a intrat in jocul acesta, hotaririle de Consiliu sint initiate de catre domnul primar?".
Solicitat sa dea exemple de cazuri de concesionari sau inchirieri care par a fi "la comanda", Tudose a explicat ca nu poate face acest lucru, intrucit nu stie exact de astfel de cazuri, doar ca are senzatia ca asemenea lucruri se intimpla in mod sistematic: "In momentul in care ai 1000 de cereri, sa spunem, dati-mi si mie alte criterii pentru care apar astazi doua locuri de casa la Cuca Macaii, unde se termina orasul, iar peste doua zile citesc ca cineva a luat linga domnul Tilea, care a luat si el si mai apar alte doua. Ideea este sa avem un inventar complet a ceea ce inseamna cereri depuse, un inventar complet a ceea ce inseamna terenuri disponibile, pentru ca nu toti isi pot permite sa-si ridice un anumit tip de casa. De exemplu, sa se puna conditia: “mai fratilor, pe strada Danubiului, in centrul orasului, va faceti casa la cota P plus 1!”.
Intre a bloca orice atribuire de teren si a da pe un sistem aleator, trebuie sa luam o decizie. Eu intreb: cine de la Primarie trebuia sa faca un inventar al terenurilor, ca sa stabilim ca astea sint pentru un magazin, aici facem case, aici dam terenuri la veterani, etc. Trebuia cineva sa faca chestia asta in Primarie? A avut cineva sarcina sa faca asta? Daca nu a avut, inseamna ca pica in sarcina domnului primar Cibu, fiindca altfel ajungem la discutii de genul asta: cine a primit pamint? Eu nu stiu, poate ca aveau dreptul sa primeasca si fata nu stiu cui sau baiatul nu stiu cui...".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii