• şi numărul porcinelor sacrificate în abatoare a crescut considerabil
Faţă de anul trecut, brăilenii au adus la laboratoarele Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru depistarea eventualelor infestări cu parazitul trichinella spiralis, de trei ori mai multe probe de carne provenite de la porci sacrificaţi în gospodăriile proprii. Potrivit statisticilor oficiale întocmite de DSVSA, au fost verificate 6.148 mostre, în perioada 1 - 30 decembrie, faţă de 2.141, în perioada similară din 2015. Dintre acestea, 1.217 s-au testat în municipiul Brăila, iar 4.931 în circumscripţiile sanitar veterinare zonale din mediul rural.
Şi în abatoare au fost sacrificaţi mai mulţi porci decât anul trecut: 30.375, faţă de 27.325. Pe lângă porcine, în abatoare au fost tăiate 81 de bovine şi 77 de ovine.
Potrivit directorului DSVSA, Gicu Drăgan, nu a fost depistat niciun caz pozitiv de infestare cu trichinella spiralis. “Nu avem niciun caz de trichineloză şi nici de toxiinfecţie alimentară. Îmbucurător este faptul că populaţia a înţeles importanţa testării cărnii înainte de a o consuma. Nu ştim dacă efectiv s-au sacrificat mai mulţi porci în gospodării decât anul trecut, pentru că noi putem cuantifica doar numărul mostrelor de carne aduse la laborator, pentru verificare. Cert este că avem de trei ori mai multe solicitări decât în 2015, ceea ce este un lucru foarte bun”, ne-a declarat directorul Drăgan.