ciment "Stinca", au fost transformate, cit ai clipi, in praf si pulbere, iar zgomotul exploziilor s-a auzit in tot orasul. Pe linga surpriza bubuiturilor puternice, care le-au zguduit casele din temelii, proprietarii imobilelor din zona s-au trezit si cu bucati de beton aterizindu-le in curte sau lovindu-le acoperisul. Cele patru imobile ale fostei fabrici au fost puse la pamint cu ajutorul a citeva zeci de kg de explozibil, iar in locul lor se va ridica un modern supermarket, cu produse alimentare.
Operatiunile de dinamitare a cladirilor respective au fost facute de o firma specializata din Bucuresti si au fost asistate de reprezentanti ai Muzeului Brailei, dat fiind ca a fost vorba despre cladiri de patrimoniu. Fabrica de ciment Stinca, construita in anul 1881, a ajuns la faliment dupa '89 si a fost inchisa, iar cladirile in care,
inainte, forfoteau sute de muncitori, au fost lasate in paragina.
Acestea au fost cumparate de un investitor care are de
gind sa foloseasca terenul pentru a ridica un supermarket, iar pentru a face loc noului obiectiv, a fost nevoie sa se darime, una cite una, cladirile construite din beton armat. Fiecare explozie a fost pregatita cu multa grija, timp de citeva ore, zeci de kg de dinamita fiind montate in punctele cheie, pentru ca operatiunile sa reuseasca din prima incercare.
"Am inceput demolarea fabricii pe portiuni si pe cladiri, fiecare cladire este un obiectiv de sine statator. Ele sint in principiu diferite din punct de vedere constructiv si, de aceea, si modul de demolare este diferit de la o cladire la alta. S-a urmarit fragmentarea elementelor constructive din beton armat, astfel incit utilajele sa aiba un timp de lucru mai mic. In afara de dinamitare nu era alta solutie, decit poate sa vii cu o macara, sa incepi sa le demontezi pe elemente constructive, invers decit au fost ele construite, dar la fundatiile acestea, cum sint cele din spatele meu, fiind din beton armat, ori lucrezi la ele doua luni de zile, ca sa le demolezi, ori le dinamitezi, in citeva secunde", ne-a declarat Eduard Smau, reprezentantul firmei care s-a ocupat de dinamitare.
"Fabrica a fost ridicata la inceputul anilor 1880 si a fost printre primele din Romania cu licenta pentru cimentul de tip Portland, si a functionat cu bune rezultate pina in anul 1945. Dupa aceasta data, regimul comunist a incercat o retehnologizare pe baza caramizilor refractare, insa, din cauza normelor de mediu, aceasta unitate, cu sau fara voia autoritatilor, oricum ar fi disparut in peisajul orasului, din cauza poluarii", ne-a informat si Adrian Trifan, muzeograf. Daca exploziile au fost puse la punct ca la carte, nu la fel de bine pregatiti au fost locatarii caselor din zona, care au fost speriati de bubuiturile puternice si de pietrele care le-au cazut in curte ieri dupa-amiaza, la ultima dintre explozii. Unii dintre ei, suparati ca li se crapa casele, au venit la poarta fabricii, ca sa discute cu patronul. "M-am speriat! N-a fost numai o bubuitura, au fost mai multe, si de fiecare data a fost mai ceva ca la cutremur. Uitati, mi s-au crapat si peretii!", ne-a spus o femeie. "Asa de tare trage, ca mi s-a crapat casa! Cine le-a dat voie sa faca asta? Pe noi de ce nu ne-au anuntat? Sa imi dea bani pentru despagubiri, acum, ca eu am cheltuit cu casa asta, am pus-o la punct si acum vin ei si mi-o darima!", ne-a declarat un barbat aflat la poarta fabricii. "Am venit sa vorbesc cu patronul, dar nu e nimeni aici, decit muncitorii care demoleaza. Pietrele astea mi-au picat pe casa, locuiesc la circa 30-40 de metri de fabrica. Erau sa-i pice in cap copilului!", s-a plins un alt barbat.
Restul cladirilor vor fi demolate cu buldozerul, astfel incit, pina la sfirsitul anului, locatarii din zona vor putea sta linistiti.