"Am facut verificari in IMB, privind functionarea statiilor de desecare, probleme de exces de umiditate, infiltratii pe sub corpul digurilor. Constatarile sint urmatoarele: in IMB, garda la dig in cel mai jos punct posibil este de 1,64 metri, deci de la nivelul apei, pina la nivelul apei, pina la coronament, mai am 1,64 metri si merg cu garda pina la 3,05 metri. Deci avem zone unde mai sint 3 metri, pina ajunge apa la coronament. Deci, nu sint probleme. Imbucurator este faptul ca fata de anul trecut, si fata de anii din urma, nu au aparut inca infiltratii majore pe sub corpul digului. Este adevarat faptul ca infiltratiile incep sa apara in momentul in care incepe sa scada nivelul, deci ele nu au aparut, dar le asteptam. Ceva infiltratii o sa fie, cu siguranta. De asemenea, lipsa de precipitatii din ultima perioada, precum si faptul ca functioneaza statiile de desecare au facut sa nu avem mari probleme in interiorul incintei. Ieri a fost aici si o comisie mixta Apele Romane Braila cu noi, care au verificat toata zona pe care o avem sub observatie, si la fel, s-a constatat ca nu avem probleme majore. La aceasta data functioneaza in IMB 19 statii de pompare, din 24. Sint absolut suficiente, sa tinem situatia sub control. De asemenea, avem amplasate in IMB, in zonele critice, utilaje tarasiere de decolmatare, respectiv 2 dragline si 2 castore pe senile, avem un buldozer care imprastie. Mai exista o draglina care n-a intrat inca in lucru in zona Salcia, si probabil ca de luni va functiona si aceea. In ultima perioada, in IMB s-a executat un volum de terasamente deosebit de mare, fata de media anilor trecuti. Mai exact, in ultimii 3 ani s-au executat circa 700.000 metri cubi de terasamente, constind in pricipal in decolmatari de canale".
"Bratul Macin si Dunarea deschisa navigatiei internationale s-au unit"
Prefectul Nicolae Mitroi este si el linistit, in ce priveste efectele cresterii apelor Dunarii, mai ales ca, dupa ziua de miine, prognozele indica reduceri de debite. El ne-a informat, insa, ca, la acest moment, Insula Mica a Brailei este sub apa: "Insula Mica, la nivelul actual al apelor, in mare parte se afla sub apa, deci este inundata. Bine, ei nu-i face rau, dimpotriva, ii face bine sa fie inundata din cind in cind, apele aducind aluviuni, o fertilizeaza. Pacat este insa ca daca apa se va mentine in aceste cote o perioada mai indelungata, o sa treaca perioada de plantare si nici anul trecut nu s-a reusit sa se realizeze programul de plantare al Directiei Silvice. Sa speram ca anul acesta se vor retrage ceva mai repede, astfel incit sa mai prindem o perioada buna pentru plantari. Sigur, daca s-ar retrage, avind in vedere faptul ca aici este vorba despre plop si salcie, exista o perioada mai lunga in care se pot face plantarile". La rindul sau, purtatorul de cuvint al Politiei de Frontiera ne-a informat ca, datorita cresterii mari a nivelului Dunarii, "bratul Macin si Dunarea deschisa navigatiei internationale s-au unit".
Tot din acest motiv, au fost impuse si restrictii de navigatie pe Dunare. Despre acestea ne-a informat capitanul Vladut Brinza, seful Capitaniei Port Braila: "In zona portului Braila, astazi, 3 martie, cota este de 615 cm, in crestere cu 7 cm. Mentionam faptul ca a fost depasita cota de inundatie, insa nu sint probleme deosebite. Potrivit informatiilor pe care le avem, la Cernavoda si in amonte, tendintele cotelor sint in scadere. In ce priveste desfasurarea navigatiei, mentionez ca a fost trimis un aviz catre navigatori, in care sint stipulate conditiile pe care trebuie sa le respecte navele, in situatia cotelor crescute. Aceste masuri se refera la luarea unor masuri de siguranta, navigatia in zona portului cu viteza redusa, pentru a evita producerea valurilor si efectului de suctiune, plus ca trebuie luat in calcul faptul ca asupra digurilor se exercita o presiune crescuta. Organele Capitaniei urmaresc aplicarea si transpunerea intocmai a prevederilor regulamentului de navigatie si a avizului mentionat. Probleme deosebite, deocamdata, nu avem, activitatea se desfasoara normal in danele portului".