Mergi la conţinutul principal

De la scoala la biserica?

Perioada stabilita pentru mult asteptata vacanta de primavara a incurcat putin planurile elevilor. Ca e vina Ministerului...ca e vina sarbatorii... ca nu e vina nimanui, nu mai conteaza. Pe data de 25 aprilie, elevii vor lua oficial vacanta. Oare mai sint tinerii preocupati de viata lor spirituala? Sau doar privesc sfintele sarbatori ca pe un prilej de relexare? Joi si vineri unii dintre elevi vor trece mai usor sau mai greu, mergind dimineata la scoala si seara la biserica, la starea de liniste, puritate, cainta ce ar trebui sa caracterizeze aceasta perioada. Dar ar trebui sa respectam valoarea spirituala si morala a acestei perioade, indiferent de ceea ce se intimpla in jurul nostru. Multi tineri tind spre superficialitate, se departeaza de adevarata semnificatie a simbolului sacrificiului, al iertarii.. Ei insisi, societatea, efectul "de turma", educatia... ceva a afectat acest simt moral.
La polul opus sint elevii ce lipsesc de la scoala, dar nu pentru a face pregatirile necesare sfintelor sarbatori... ci pentru a pleca departe de oras. Pentru a "sarbatori" Pastele. Aceasta sarbatoare crestineasca are o importanta deosebita, mai mult sau mai putin religioasa pentru unii. Am inceput sa mergem la biserica, chiar si in noaptea Invierii, obligati de bunica, in gasca, din intimplare...
Si nu numai de la scoala la biserica... ci si de la discoteca la biserica. Poate suna ireal, revoltator. Dar ne-am obisnuit cu realitatea dura de cele mai multe ori, chiar daca ea ne surprinde pe zi ce trece. Am asistat la scene ale tinerilor care marcau acest moment in cluburi (imi e greu sa accept asta), au "poposit" in casa Domnului, pretinzind ca simt ceva. Acest locas sfint devine un loc de socializare? Ce a provocat aceste schimbari dezastruoase?
Sa se accepte religia in scoli... sau nu? Asta este problema noastra? Poate ne vom pune aceasta problema cind vom constientiza ca nivelul spiritual nu este tocmai in regula. Orice as spune, e in zadar. Caci societatea e mult mai puternica decit mine.
Desi mi-e greu sa recunosc, destul de putini elevi de astazi mai au aceasta inclinatie spre pur, spre divinitate. Sau poate o au, dar nu o arata. De fapt, cu siguranta o au, dar anturajul modifica tot, de cele mai multe ori.
Ideal ar fi sa profitam de acest moment pentru a gasi o stare de liniste, pentru a ne regasi pe noi insine. O perioada de tranzitie intre perioade agitate ale vietii noastre spirituale. Putem merge fara griji de la scoala la biserica, atit timp cit mergem cu inima deschisa, dar o perioada de pregatiri nu ne-ar dauna, spun elevii...
Indiferent de cultura, de statut social... elevii vor merge de la scoala la biserica, din parc la biserica, de acasa la biserica... pentru ca au nevoie.
Am vorbit despre partea superficiala a Pastelui, pentru ca imi este destul de greu sa vorbesc despre partea personala a acestei sarbatori crestine ce simbolizeza altceva pentru fiecare, deci aveti grija de voi... Paste Fericit tuturor!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro