Mergi la conţinutul principal

De la 1 octombrie, amenzi de până la 50.000 lei pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu

• ISU Brăila atrage atenţia că termenul prorogat pentru obţinerea acestei autorizaţii a fost valabil doar până la 30 septembrie •  categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu sunt menţionate în HG 571/2016

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” Brăila atrage atenţia că, începând cu data de 01 octombrie a.c., beneficiarii sau proprietarii construcţiilor care au obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu sunt pasibili de sancţionare contravenţională, pentru nedeţinerea acestui document. Asta în condiţiile în care termenul prorogat pentru obţinerea respectivei autorizaţii a fost valabil doar până la 30 septembrie.

Biroul de presă al ISU Brăila precizează că, potrivit prevederilor legale, punerea în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinaţie, atrage după sine aplicarea sancţiunilor contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 20.000 – 50.000 lei. Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu sunt menţionate în HG 571/2016. 

“Pe lângă aplicarea legii în sfera sancţionatorie amintită anterior, instituţia noastră reafirmă disponibilitatea pentru soluţionarea situaţiilor obiectivelor care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu şi intrarea în legalitate, prin certificarea îndeplinirii măsurilor de securitate la incendiu şi eliberarea actului administrativ. Totodată, menţionăm că obligaţia solicitării şi obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine, potrivit legii, beneficiarilor/investitorilor construcţiilor. De asemenea, facem precizarea că documentaţia tehnică, în baza căreia se emite autorizaţia de securitate la incendiu, trebuie întocmită, conform prevederilor legale, de către proiectanţi şi certificată de către verificatorii de proiecte, atestaţi. Reamintim faptul că, pentru obţinerea acestui act administrativ, instituţia noastră nu percepe taxe. În cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă pot decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, sancţiune care nu este condiţionată de existenţa autorizaţiei de securitate la incendiu. Criteriile pentru aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionarii ori utilizării sunt reglementate în HG 915/2015”, se precizează într-un comunicat de presă al ISU “Dunărea” Brăila.

Reprezentanţii ISU informează că, în primele opt luni ale anului 2017, s-au depus eforturi susţinute pentru soluţionarea celor 225 solicitări în vederea emiterii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu. În urma verificării documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor din teren, la nivel judeţului au fost emise 24 avize de securitate la incendiu şi 5 autorizaţii de securitate la incendiu.

De asemenea, în perioada 01 ianuarie – 31 august a.c., inspectorii de prevenire au derulat 473 acţiuni de îndrumare şi control, pe timpul cărora au aplicat 279 amenzi în cuantum de 445.500 lei.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, personalul specializat a acordat asistenţă tehnică de specialitate în 871 cazuri, persoanele responsabile primind îndrumare asupra aspectelor ce trebuie îndeplinite pentru a intra în legalitate.

Totodată, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a elaborat o platformă on-line, sub forma unui ghid practic, prin intermediul căreia, persoanele interesate pot verifica necesitatea obţinerii actelor administrative, respectiv documentele necesare pentru eliberarea acestora, platforma ce poate fi accesată şi de pe site-ul www.isubraila.eu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro