Mergi la conţinutul principal

De ce duce spre nicăieri rampa de pe Esplanadă

Aproape că nu a fost investiţie majoră efectuată în ultimii ani în Brăila care să nu fie criticată de public după finalizarea lucrărilor. De multe ori, nu doar execuţia în sine lasă de dorit ci şi proiectarea care a stat la baza lucrărilor. Pe bulevardul Dorobanţilor s-a comentat mult asupra faptului că proiectanţii nu au gândit din start realizarea unor parcări "în spic", prin decuparea trotuarelor, care ar fi putut spori considerabil spaţiul destinat autoturismelor. Recent încheiată, reabilitarea parcului Monument a stârnit critici legate de anumite amănunte ce le-au scăpat celor care au întocmit proiectul. E vorba de aspecte banale, cum ar fi montarea unor bănci sau pubele de mai multe tipuri, care au, însă, o contribuţie majoră la imaginea de ansamblu a parcului.
Una dintre greşelile de proiectare ce a fost luată în râs în aceeaşi măsură în care a provocat critici aspre a fost rampa fără finalitate de pe Esplanadă. Persoanelor cu probleme locomotorii li s-a creat posibilitatea de a coborî un singur rând de trepte spre scena de lângă faleză. Mai departe sunt trepte complet inabordabile de către un cărucior cu rotile. În acest caz, proiectanţii lasă impresia că şi-au bătut joc cu cinism de persoanele cu handicap, oferindu-le doar iluzia că ar putea coborî până în zona scenei.

Din Primărie, realitatea se vede mai roz

De ce s-a procedat aşa? Reprezentanţii Primăriei au o explicaţie: "Scările sunt prea abrupte ca să se poată da o pantă corespunzătoare rampei. La unghiul actual, dacă s-ar fi continuat construcţia rampei, aceasta ar fi fost inutilizabilă de către persoanele aflate în cărucior cu rotile. Ar fi fost mai degrabă un tobogan decât o rampă pentru persoane cu handicap. Pentru o pantă corespunzătoare, ar fi trebuit modificat unghiul într-o asemenea măsură încât ajungeam cu treptele până dincolo de scenă, în apropierea Dunării", ne-a explicat Iuliana Neagu, directorul Direcţiei Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila.
Reprezentanţii Primăriei afirmă că, totuşi, rampa respectivă are utilitate, deoarece, chiar dacă nu pot ajunge la scenă prin acea zonă, persoanele cu handicap au posibilitatea să ocolească prin dreapta platoului, pe la Direcţia de Finanţe, unde găsesc rampe care coboară până la faleză. Pe teren, aceste informaţii nu se confirmă însă. Chiar dacă încearcă să coboare pe lângă sediul Direcţiei de Finanţe, cei aflaţi în cărucior cu rotile ajung, inevitabil, tot la câteva rânduri de trepte şi nicio rampă amenajată corespunzător.
După cum v-am mai informat, reabilitarea întregului ansamblu de pe Esplanadă, format din fântânile arteziene, platoul pe care se află acestea şi treptele ce coboară spre faleza Dunării, a costat 1,4 milioane de lei (14 miliarde lei vechi n.n.) şi a fost executată de firma "Tancrad" SRL Galaţi. În ciuda inutilităţii sale, rampa pentru persoane cu handicap va rămâne pe poziţie ani de zile, până la următoarea reabilitare.
În altă ordine de idei, banii investiţi masiv de Primărie, prin accesarea de fonduri europene, pentru reabilitarea fântânilor arteziene n-au fost suficienţi, se pare, pentru realizarea unor lucrări de calitate. Hidroizolaţia bazinelor a fost prost făcută şi a trebuit înlocuită. Reparaţiile se fac în garanţie, iar Primăria dă asigurări că vor fi gata până săptămâna viitoare, când vor începe manifestările prilejuite de Zilele Brăilei, astfel încât fântânile să poată fi repornite.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro