Datorii la caldura de peste 100 de miliarde | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Datorii la caldura de peste 100 de miliarde

Operatorul local de termoficare se plinge de cuantumul imens al datoriilor acumulate de asociatiile de proprietari - principalii clienti din municipiu. Date statistice in acest sens indica o datorie totala de circa 55 miliarde de lei vechi, la care se adauga si penalitati in valoare de 55,58 miliarde lei, de unde rezulta un total de circa 110 miliarde de lei vechi. Chiar daca in comparatie cu sezonul rece 2007 - 2008 cuantumul creantelor de recuperat de la asociatii s-a diminuat, conducerea SC "CET" a punctat ca si asa sumele in discutie creeaza mari probleme in ceea ce priveste cashflow-ul unitatii, context in care la rindu-i, operatorul a acumulat datorii catre furnizorul de gaz. Astfel, Sabia lui Damocles sta tot timpul deasupra "CET", care risca sa ajunga in imposibilitatea de a plati facturile de gaz. In acest scenariu sumbru cei care vor avea de suferit sint tot brailenii care se incalzesc in regim centralizat, pentru ca ar putea ramine fara caldura in plina iarna.
In pragul deschiderii sezonului rece 2008 - 2009, asociatiile de proprietari au acumulat datorii numai la energie termica de peste 100 miliarde de lei vechi, din care jumatate reprezinta penalitati calculate de operator ca urmare a neachitarii la scadenta a facturilor. In urma cu aproape un an situatia era si mai disperata, intrucit datoriile totale ale AP-urilor se ridicau la aproape 140 milioane lei vechi, din care doar o treime reprezentau penalitatile, adica peste 40 miliarde de lei vechi. Intre timp, asa cum a confirmat si conducerea "CET", o parte dintre asociatii si-au mai achitat din restante, iar drept dovada datoria de baza a scazut de la aproape 100 miliarde de lei vechi la 55 miliarde de lei vechi. Penalitatile in schimb, fiind vorba despre datorii vechi, au crescut insa cu circa 10 miliarde de lei vechi. De mentionat insa ca in iarna trecuta, o buna parte dintre proprietari au primit ajutoare pentru incalzire calculate in functie de veniturile pe membru de familie ca procent din valoarea facturii la energie termica. De asemenea, aceeasi forma de sprijin va fi acordata si in acest sezon rece.

Cei mai mari 10 datornici AP acumuleaza un debit de 8,7 miliarde de lei vechi

Un top al celor mai mari 10 asociatii cu datorii la SC "CET" apare astfel: pe primul loc, ca si in anii precedenti, se situeaza AP 379 cu 1,582 miliarde lei vechi datoria de baza, pe locul doi se situeaza AP 258 cu 1,284 miliarde lei vechi datoria de baza, in timp ce AP 129 are un debit de 1,045 miliarde de lei vechi. Pe urmatorul loc s-a clasat AP 778 cu un debit de 951 milioane lei vechi, locul V este AP 192 cu 798 milioane lei vechi datoria de baza, urmata de AP 656 cu un debit de 724 milioane lei vechi, AP 481 - 672 milioane lei vechi, AP 307 - 623 milioane lei vechi, AP 205 - 592 milioane lei vechi si pe ultimul loc AP 152 cu o datorie de baza de 435 milioane lei vechi. "Majoritatea debitelor sint din perioada sezonului rece 2006 - 2007 si de cele mai multe ori aceste datorii sint asociate cu fraude savirsite de administratori care, statistic vorbind, sint persoane in virsta, peste 60 de ani. De altfel, cazurile de frauda sint in cercetarea institutiilor cu abilitate de control in acest sens. Astfel de situatii cu debite mari si foarte mari, de cele mai multe ori sint ascunse proprietarilor, care de cele mai multe ori afla cu surprindere de aceste datorii abia cind participam si noi, ca invitati, la sedintele asociatiilor cu probleme", a explicat conducerea "CET" SA Braila. In plus, sursa citata a punctat ca este foarte posibil ca in cazul asociatiilor cu debite vechi si foarte mari sa fie oprita furnizarea energiei termice in aceasta iarna. De asemenea, conducerea operatorului de termoficare a subliniat ca diminuarea datoriilor asociatiilor de proprietari in comparatie cu anul trecut este si rezultatul campaniilor de recuperari initiate si derulate de societate, care a actionat in instanta in ultimii ani peste 20 de asociatii rau-platnice si a depus zeci de plingeri penale impotriva administratorilor unor asociatii cu datorii foarte mari.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro