Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Datoria externa privata ar putea pune presiune pe cursul leului

Sumele pe care firmele private romanesti trebuie sa le ramburseze in luna decembrie, in contul imprumuturilor atrase din strainatate, reprezinta un maxim istoric lunar si ar putea influenta cursul leului in sensul deprecierii monedei nationale.
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, serviciul datoriei externe private va depasi in luna decembrie 700 de milioane euro, volum nemaiintilnit pina in prezent.
La aceste sume se vor adauga aproape 200 de milioane euro reprezentind plati in contul datoriei publice si public garantate.
Cifrele ar putea fi ajustate in jos, daca unele companii isi vor rescadenta imprumturile, dar exista si varianta unei majorari din reevaluarea creditelor in dolari, ceea ce ar putea duce la un serviciu total al datoriei externe in decembrie de aproape un miliard de euro.
Dupa o apreciere puternica a monedei nationale in primele noua luni, respectiv un plus de 10,2% in raport cu euro, leul a inceput treptat sa piarda teren, iar cursul s-a stabilizat in jurul nivelului de 3,65 lei/euro.
Intoarcerea trendului a fost determinata de masura adoptata de BNR prin care a limitat volumul sumelor atrase in cadrul operatiunilor de sterilizare si a diminuat puternic dobinda la care intervena in piata.
Scaderea randamentelor pentru moneda nationala a facut neatractiva vinzarea de valuta pentru lei si a determinat chiar un comportament invers, intrucit dobinzile in valuta erau in unele cazuri mai bune decit la lei.
Piata valutara din ultima perioada este caracterizata de volume mici de tranzactionare si o volatilitate scazuta. Chiar daca banca centrala a anuntat intentia de a creste sumele atrase din piata, institutiile de credit s-au comportat prudent si n-au inceput o vinzare in forta de valuta.
Pe o astfel de piata, aparitia unor ordine mai mari pentru cumpararea de valuta ar putea determina o crestere rapida a cotatiilor, mai ales daca o parte semnificativa din datoria externa privata este concentrata pe citeva companii.
In acest context, incasarea celor 500 de milioane euro din emisiunea de euroobligatiuni derulata de Banca Cormerciala Romana ar putea sa nu mai reprezinte o problema pentru banca centrala.
De remarcat ca o buna parte din aceste plati ar putea reprezenta scadente la credite atrase din exterior chiar de bancile comerciale. La finele lunii septembrie, bancile cumulau imprumuturi externe de 6,5 miliarde euro, din care aproape 2,5 miliarde euro aveau scadente de sub un an.
Numai in trimestrul trei, datoria externa cumulata de banci a crescut cu 1,1 miliarde euro, majoritatea reprezentind credite pe termen scurt - 900 de milioane euro.
La aceeasi data, sectorul nebancar inregistra o datorie externa de 8,7 miliarde euro, scadentele sub un an reprezentind o componenta importanta (2,5 miliarde euro).
Totalul datoriei externe a Romaniei se ridica la 28,2 miliarde euro, incluzind si imprumuturile subordonate, care insumeaza trei miliarde euro.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii